Suora

  • Leluja ja lentopalloa

Kroatian selkäranka on tehty titaanista, Englannin passivoituminen maksoi kalliisti – näistä syistä neljän miljoonan asukkaan maa eteni yllättäjänä MM-finaaliin

Kroatia jatkaa jalkapallon MM-kisojen loppuotteluun voitettuaan välierässä Englannin jatko-ottelussa. Yle Urheilu listasi syyt 2-1-lopputuloksen takaa.

FIFAn jalkapallon MM 2018

1

Englanti.
EPA

Englanti vetäytyi kuoreensa

Nopea avausmaali antoi Englannille täydellisen alun, mutta sen jälkeen se teki vääriä valintoja. Englanti lähti puolustamaan johtoasemaansa liian passiivisesti ja antoi avaimet Kroatialle.

Kroatian aloitteellisuus palkittiin, eikä Englannin puolustusmuodostelma pitänyt koko 85 minuuttia. Se oli jo lähtökohtaisesti kunnianhimoinen tavoite, varsinkin Kroatian kaltaista tappioasemasta toistuvasti noussutta joukkuetta vastaan.

Englanti pyrki samanlaiseen voittoon kuin Ranska päivää aiemmin Belgiaa vastaan. Sen puolustus ei kuitenkaan ollut yhtä pitävä kuin toisen finalistin ja aktiivisempi Kroatia sai yrittää Englannin näkökulmasta aivan liian monta kertaa.

Lopulta se kostautui - kahdesti.

– Englannin oma peli ja pallonhallinta katosivat. Samalla se menetti kontrollin pelistä, eikä sitä ole tapahtunut monesti näissä kisoissa, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola sanoo.

– Pelinhallinta oli jatko-ottelussakin syvällä omalla alueella, eikä se riittänyt. Tänään pelattiin kaksi tuntia jalkapalloa ja Englanti sai vain yhden laukauksen kohti maalia - senkin erikoistilanteesta. Silloin harvoin voitetaan pelejä.

2

Kroatia maalaa.
AOP

Valmentaja Dalic iski oikeaan paikkaan

Englannin nopea johto-osuma asetti Kroatian tukalaan asemaan, jonka se kuitenkin käsitteli esimerkillisesti. Englannin lepsuillessa Kroatian vyörytys alkoi, kiihtyi, ja jatkui varsinaisen peliajan loppuun asti.

– Ensimmäinen jakso näytti siltä, että Englanti vie ja Kroatia vikisee. He olivat todella dynaamisia ja vahvoja eteenpäin. Sitten Kroatia alkoi hiljalleen päästä mukaan peliin, otti pallonhallinnan ja muutti pelin painopisteen, sanoo Ylen jalkapalloasiantuntija Marianne Miettinen.

Kroatia suuntasi pelinsä painopistettä vasempaan laitaan, missä Ivan Perisic oli selvästi pelipäällä. Perisic lopulta myös teki tasoitusmaalin ja alusti 2-1-voittomaalin.

– He pommittivat keskityksiä ja sieltä niitä maaleja sitten rupesi tulemaan, Miettinen toteaa.

– Kroatia pystyi hallitsemaan palloa ja ottelun edetessä pommitus kohdistettiin enemmän ja enemmän vasempaan laitaan. Kyle Walker tiedettiin heikoksi pääpelaajaksi ja sinne Kroatia iski, Miettinen sanoo tasoituksesta.

3

Kroatia.
EPA

Kroatia on sitkeä kuin kahden markan kyljys

Kroatia ei taivu sitten millään. Se on ollut 0-1-tappiolla kaikissa kolmessa pudotuspeliottelussaan, mutta jokaisena kertana se on noussut tasoihin ja voittoon 120 minuutin jälkeen.

Mikään joukkue MM-kisojen historiassa ei ole pystynyt samaan.

Vuoden 1990 Englanti pelasi kolme jatko-ottelua peräkkäin, mutta hävisi niistä viimeisen.

Kroatia on osoittanut hämmästyttävää venymiskykyä, eikä avausmaali näytä merkitsevän sen otteluissa vielä mitään.

– Dalic oli tässäkin hyvin kartalla. Hän jätti kaikki vaihdot jatko-otteluun, mikä oli todella iso juttu. Hän teki vaihtoja vasta pakottavassa tilanteessa, jolloin jalkoja riitti loppuun asti. Silti tämä oli jälleen äärimmäisen kova fyysinen rasitus, Lehtola sanoo.

Kroatia on nyt pelannut pudotuspelivaiheessa kaikkiaan 90 minuuttia jatkoaikoja, eli käytännössä yhden ylimääräisen ottelun.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme