Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Kuinka nurkkapatriootteja suomenruotsalaiset ovat?
  • UP-dokkari: Kamera käy!
  • Yhdistetty ja Parude

Kommentti: Kroatian nousua täyden sekasorron partaalta MM-finaaliin on vaikea uskoa todeksi

Vielä viime syksynä Kroatian jalkapallo oli niin sekaisin, etteivät maan kannattajatkaan uskoneet joukkueen menestykseen, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Sime Vrsaljko
Kroatian MM-menestys on kuin ihanaa unta maan pelaajille.AOP

Kroatian loppuottelupaikka jalkapallon MM-turnauksessa on jymypaukku. Kisoissa nähtyjen peliesityksien perusteella suoritus ei ole yllätys, mutta taustat tuntien Kroatian joukkueen urotekoa on vaikea uskoa todeksi.

Palataan ajassa taaksepäin Rijekan lämpimään syysiltaan lokakuussa 2017. Kroatian MM-kisapaikka oli viime hetkillä karkaamassa käsistä, kun Suomen Pyry Soiri toi tasoitusmaalillaan Huuhkajille yllättävän 1–1-tasapelin MM-karsintaottelussa.

Kroatian päävalmentaja Ante Cacic sai tuon tasapelin jälkeen potkut ja Zlatko Dalić tuli tilalle. Joukkue oli pelillisesti sekaisin, mutta se oli vain pieni osa kroatialaisen jalkapallon ongelmia.

Olin Rijekassa paikalla ihastelemassa Huuhkajien esitystä sekä ihmettelemässä Kroatian jalkapallon sekasortoista tilannetta. Juttelin paikallisten futisfanien kanssa, joiden mukaan maan jalkapallon ongelmat olivat niin syvällä, ettei niitä korjata hetkessä. Usko maajoukkueeseen ja koko kroatialaiseen jalkapalloon oli monelta mennyt.

Herra Mamić pyöritti maan futista mafiapomon elkein

Kaiken keskiössä on herra nimeltä Zdravko Mamić. Hän on kroatialaisen suurseuran Dinamo Zagrebin entinen puheenjohtaja ja maan jalkapallon voimahahmo.

Mamić on auttanut lukuisia Kroatian maajoukkuetähtiä ulkomaille, mutta samalla huijannut itselleen miljoonakaupalla rahaa, joka ei hänelle kuulu. Tällä hetkellä Mamić on syytettynä korruptiosta ja veropetoksista.

Käynnissä oleva oikeudenkäynti liittyy myös maajoukkueeseen, sillä puolustaja Dejan Lovrenia ja keskikenttäpelaaja Luka Modrićia syytetään väärästä valasta. Ilmeisesti kaksikko on antanut valheellisia tietoja seurasiirroistaan suojellakseen Mamićia, joka auttoi heitä uralla eteenpäin.

Kroatia fanit
Kroatian fanit vaikuttavat antaneen maan futiksen ongelmat anteeksi.AOP

Oikeudenkäynti on vain yksi sivuhaara suuressa sotkussa, joka on turhauttanut kroatialaiset. Mamićin väitetään hallinneen koko Kroatian jalkapalloa. Maan jalkapalloliiton puheenjohtajaa Davor Sukeria on kutsuttu Mamićin marionetiksi.

Kaiken tämän lisäksi Kroatian kansallisessa futiksessa kaikki tehdään suurseura Dinamo Zagrebin ehdoilla, mikä ärsyttää monia etenkin pääkaupungin ulkopuolella. Eräs kroatialaiskannattaja kuvaili maan jalkapalloliittoa Mamićin mafiaksi.

Ei ihme, että sekasortoon kyllästyneet kroatialaisfanit keskeyttivät EM-kisojen Tshekki-ottelun kaksi vuotta sitten rähinöinnillään.

Kroatialla on henki päällä

Miten ihmeessä Kroatian uusi päävalmentaja Zlatko Dalić on muuttanut maan jalkapallon suunnan runsaassa puolessa vuodessa?

Oikean vastauksen tietävät vain kroatialaiset, mutta MM-kisojen perusteella Dalić on käyttänyt vaikeuksia joukkuetta yhdistävänä voimana. Kroatiaa yhtenäisempää ja sitkeämpää ryhmää on vaikea löytää.

Pelaajamateriaali Kroatialla on, ja on ollut, kunnossa. Nykyistä pelaajaryhmää kutsutaan maan kultaiseksi sukupolveksi, joka on vihdoin myös vastannut koviin odotuksiin.

Skandaalit joukkueessa ja sen ulkopuolella varjostivat paria edellistä turnausta. Nämäkin kisat alkoivat kohu-uutisilla, kun pelaamasta kieltäytynyt Nikola Kalinić lähetettiin Venäjältä kotiin.

Kenties se oli viimeinen tekijä, joka liimasi nykyisen pelaajaryhmän yhteen.

Joka tapauksessa Kroatian vaikeuksien kautta voittoon -tarinasta riittää joukkueen pelaajille niin paljon ammennettavaa, että Ranskalla saattaa alkaa puntti tutista MM-finaalissa.

Kroatialla on henki päällä.

Lue myös:

Jari Litmanen muistuttaa Huuhkajien roolista Kroatian kasvutarinassa: "Pyry Soirin maali aloitti ketjureaktion"

Riehakas nousu MM-finaaliin sai kroatialaiset runollisiksi – joukkue pelasi suoraan sydämestä ja pelaajat olivat kuin leijonia: "Jos Luoja suo, olemme vielä maailmanmestareita"

"Lapsena pystyin vain unelmoimaan tällaisesta" – Kroatian upea nousu äimistytti jopa omia pelaajia

Kaksi päinvastaista finalistia, kaksi päinvastaista tietä huikeaan MM-loppuotteluun – asiantuntijat ylistävät ennakkosuosikki Ranskaa, miten käy toistuvasti rääkätyn jymy-yllättäjän?

Torvet soivat ilotulitusten valaiseman taivaan alla – riemu repesi Kroatiassa historiallisen finaalipaikan varmistuttua: "Ei sitä tunnetta voi kuvailla"

Kroatian kultainen sukupolvi eteni finaaliin Ranskaa vastaan! Mario Mandžukić laukoi maansa historiallisesti loppuotteluun jatkoajalla

Suosittelemme

Tuoreimmat