Kosovon sotaa paennut Albion Ademi on yksi Suomen lupaavimmista jalkapalloilijoista – U19-maajoukkueen runkopelaaja ei malta odottaa EM-kotikisojen alkamista

Albion Ademi on FC Interin ja Suomen alle 19-vuotiaiden poikien maajoukkueen taitava väkkärä. Hän tietää, että EM-kotikisat ovat hyvä näyteikkuna Euroopan kentille.

Muun muassa Eden Hazardia ja Cristiano Ronaldoa ihaileva Albion Ademi haluaa pitää hauskaa kentällä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

TURKU Turkulaisen Albion Ademin jalat käyvät nopeaa tahtia Kupittaan vihreällä nurmella. Runosmäen katupeleissä hiottu kosketus palloon näkyy – Ademilta on vaikea riistää pelivälinettä ahtaassakaan tilassa.

Pari askelharhautusta, nopea rytminvaihto, ja liukas laitahyökkääjä pääsee vetopaikkaan. Kierteinen laukaus löytää tiensä verkon perukoille.

FC Interin pelaaja valmistautuu jalkapallon alle 19-vuotiaiden poikien EM-kisoihin.

– Tämä merkitsee minulle erittäin paljon, koska Suomi ei ole kovin usein mukana isoissa kisoissa. Toivottavasti me olemme se sukupolvi, joka vie myös aikuisten maajoukkueen vihdoin arvokisoihin.

FC Interin kokenut Mika Ojala yrittää pysyä Albion Ademin kyydissä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Suomi kohtaa ensimmäisessä ottelussaan Italian. Ademi tietää, että saapasmaan puolustus on perinteisesti kivikova. Heinäkuun alussa pelattu harjoitusottelu Turkkia vastaan on kuitenkin kasvattanut isäntäjoukkueen itseluottamusta.

– Pelasimme tosi hyvän matsin ja voitimme 2–0. Meillä oli niin paljon paikkoja, että olisimme voineet voittaa ottelun jopa 5–0.

Näissä peleissä olisi kiva onnistua, koska katsomot ovat täynnä väkeä. En ota kuitenkaan paineita siitä.

Albion Ademi

Kotikisojen tavoitteet ovat vikkelän hyökkääjän mukaan selvät: Suomi vähintään neljän parhaan joukkoon ja omalle tilille paljon maaleja ja maalisyöttöjä.

– Tärkeintä on tietenkin se, että menestymme joukkueena. Haluamme mukaan ensi kesän MM-kisoihin.

Taituri keskittyy täysillä jalkapalloon

Vuonna 1999 Albion Ademin perhe pakeni Kosovon sotaa. Makedonian kautta he päätyivät lopulta Suomeen. Ademi oli tuolloin vain muutaman kuukauden ikäinen.

Jalkapalloa nuorukainen alkoi harrastaa tosissaan 7-vuotiaana Turun Nappulaliigassa. Hänet pyydettiin mukaan joukkueeseen kesken pihapelien.

Albion Ademi rakastaa palloa. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Nahkakuula on siitä lähtien ollut pääosassa Ademin elämässä – jopa siinä määrin, että koulukin on jo saanut jäädä.

– Opettajat eivät oikein koskaan tykänneet siitä, että minun piti lähteä koulusta edustusjoukkueen treeneihin jo ennen puolta päivää. Perheeni on kuitenkin tukenut minua aina täysillä. Eniten olen saanut tukea papaltani, joka kuskaa minua harjoituksiin edelleen.

Teemu Penninkangas repii Albion Ademilta vauhtia pois. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

15-vuotiaana maajoukkueympyröihin noussut Ademi edustaa Veikkausliigan FC Interiä. Hän siirtyi Interiin Turun Palloseurasta vuonna 2016.

Ademi kuuluu alle 19-vuotiaiden maajoukkueen runkopelaajiin ja häntä pidetään yhtenä Suomen lupaavimmista pelaajista. U19-maajoukkueen valmentaja Marko Rajamäki uskoo, että Albion Ademi on yksi joukkueensa parhaista ohittamaan vastustajia.

Albion Ademi tietää, että hänen pitää kehittää puolustuspelaamistaan. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Viime kaudella Ademi haki arvokasta pääsarjakokemusta lainapestillä PS Kemin riveistä. Nyt hän kamppailee tosissaan peliajasta Interin sinimustassa paidassa.

Yksi Ademin haaveista täyttyi jo toukokuussa, kun FC Inter voitti Suomen Cupin suuren ja mahtavan HJK:n kustannuksella. Ademi pelasi finaalissa turkulaisten avauksessa. Kannu oli nuorukaisen ensimmäinen pokaali.

– Se voitto tuntuu hemmetin hyvältä edelleen. Olen aina ollut kakkonen, enkä ole koskaan aiemmin voittanut mitään.

Ottelun jälkeen Ademi juhli ensimmäistä pystiään myös Twitterissä julkaisemalla kuvan itsestään pienenä lapsena.

– Minulla oli jo lapsena Interin paita ja vanhempani ottivat minusta kuvan pokaalin kanssa. Ehkä tämä oli kohtalo.

U19-kisat ovat näyteikkuna nuorille

Seinäjoella ja Vaasassa pelattavat alle 19-vuotiaiden EM-kisat ovat oiva näytönpaikka nuorille jalkapallolupauksille. Katsomoissa pelaajien otteita seuraavat tavallisen yleisön lisäksi monien seurojen kykyjenetsijät.

Siksi arvokisoissa onnistuminen olisi tärkeää myös omien urasuunnitelmien kannalta.

– Näissä peleissä olisi kiva onnistua, koska katsomot ovat täynnä väkeä. En ota kuitenkaan paineita siitä. Kunhan vain pelaan omaa peliäni, niin eiköhän joku ainakin siitä tykkää, hän toteaa.

Taitava Albion Ademi kuuluu alle 19-vuotiaiden maajoukkueen runkopelaajiin. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Nuorukainen on käynyt jo näytillä Englannissa muun muassa Manchester Unitedin, Manchester Cityn ja Tottenhamin leireillä.

– Olen onnistunut jokaisella leirillä tekemään maaleja. Eniten negatiivista palautetta olen saanut puolustuspelaamisestani, mutta olen harjoitellut sitä tosi paljon.

Kosovolaistaustainen Albion Ademi uskoo valitsevansa Suomen paidan jatkossakin. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Mikäli pallotaiturin ura jatkuu nousujohteisena, kosovolaistaustaisen väkkärän on tehtävä pian kova päätös. Ademin on valittava, haluaako hän edustaa aikuisten maajoukkueessa Suomea vai Kosovoa.

Kysymys on pyörinyt nuorukaisen mielessä viime aikoina.

– Olen kasvanut Suomessa ja olen aina pelannut Suomen maajoukkueissa. Olen saanut Suomesta niin paljon hyvää, että tuntuisi vaikealta valita muu kuin Suomen paita.

Alle 19-vuotiaiden poikien jalkapallon EM-kisat pelataan Seinäjoella ja Vaasassa 16.–29. heinäkuuta. Kisoja voi seurata Ylen kanavilla.