Suora

  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Mahdollisuus maailmanmestaruuteen on saanut Kroatian täysin sekaisin: "Tätä ei voi paeta" – uskomaton tarina alkoi Huuhkajien käynnistämästä sekasorrosta

Jalkapallon MM-finaaliin sensaatiomaisesti yltänyt Kroatian jalkapallomaajoukkue saa suitsutusta kotimaassa. Neljän miljoonan asukkaan maassa ei puhuta tällä hetkellä juurikaan mistään muusta kuin jalkapallosta.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Kroatialaisfaneja Zagrebissa
AOP

Jalkapallon MM-kisat huipentuvat Kroatian ja Ranskan finaalikamppailuun Moskovassa sunnuntaina.

Kroatia pelaa ensimmäistä kertaa MM-finaalissa. Koko neljän miljoonan asukkaan maa onkin mennyt sekaisin jalkapallosta viimeisen kuukauden aikana. Kroatia on edennyt MM-kisoissa voitoista voittoon, vaikka kolme kertaa paikka eteenpäin on tullut pidemmän kaavan kautta jatko-otteluissa ja rangaistuspotkukisoissa.

– Voin sanoa, että Zagrebissa on koko kaupunki hulluna. Ihmisillä on maajoukkueen ruudullisia paitoja päällä. Autot ovat koristettu lipuilla. Kaikki puhuvat tästä. Tässä kahvilassa kolme vierasta naista puhui myös jalkapallosta. Se on melkein ainoa aihe, josta täällä nyt puhutaan, kertoo Zagrebista tavoitettu Tina Špoljar-Vesanto Ylelle puhelimitse.

– Eikä kyse ole vain Zagrebista. Myös muissa kaupungeissa on isoja skriinejä. Ihmiset menevät ulos ja haluavat olla yhdessä katsomassa pelejä. Nyt koko maa on hulluna.

Myös mediassa jalkapallo on ollut vahvasti läsnä.

– Joka päivä televisiostakin tulee urheiluohjelmaa, jossa puhutaan jalkapallosta. Tätä ei voi paeta, vaikka ei itse katsoisi jalkapalloa. Innostus on niin tarttuvaa. Tämä on huima juttu, Špoljar-Vesanto sanoo.

Dalić käänsi suunnan

Aina Kroatiassa ei ole kuitenkaan oltu niin iloisia jalkapallosta. Vajaa vuosi sitten, syyskuussa 2017, Kroatia jäi MM-karsintojen loppuvaiheessa tasapeliin jo mahdollisuutensa menettänyttä Suomea vastaan. Kannattajilla oli mennyt usko jalkapalloon. Supertähti Luka Modrić haukkui maajoukkueen tilanteen katastrofiksi.

Suurseura Dinamo Zagrebin entinen puheenjohtaja ja maan jalkapallon voimahahmo Zdravko Mamić nostatti myös toiminnallaan negatiivista kierrettä. Häntä syytetään parhaillaan esimerkiksi korruptiosta ja veropetoksista. Myös Kroatian tähtiä Modrićia ja Dejan Lovrenia syytetään väärästä valasta. Kaksikko oli epäilyjen mukaan antanut valheellisia tietoja seurasiirroistaan suojellakseen Mamićia, joka auttoi heitä uralla eteenpäin.

Suomi-tasapelin jälkeen Kroatia päätti vielä vaihtaa valmentajaa. Ante Cacic sai potkut ja Yhdistyneissä Araabiemiirikunnissa valmentanut Zlatko Dalić tuli tilalle. Suhteellisen tuntematon valmentaja on saanut kuitenkin Kroatian laivan käännettyä kovaan menestykseen todella nopeasti.

Zlatko Dalic
Zlatko DalicAOP

– Cacicin aikana olo Kroatian joukkueessa oli hyvin masentunut. En ollut itse koskaan aiemmin kuullut Dalićista ennen, mutta hänelle on ollut tärkeintä pelata yhdessä. Hän ei halua, että Modric tai Ivan Rakitic nostettaisiin parhaaksi pelaajaksi. Kaikkien pitää toimia joukkueena. Uskon, että tämän takia Kroatia pelaa paremmin, Špoljar -Vesanto sanoo.

Finaalia kroatialaiset odottavat kuitenkin maltillisesti. Ranska on ottelun ennakkosuosikki. Jo finaalipaikka on suuri saavutus Kroatialle. Ennen tätä kovin saavutus nuorelta maalta tuli heidän ensimmäisissä MM-kisoissa 1998, jolloin Kroatia ylsi pronssille.

– Ei täällä olla varmoja, että voitamme. Tulee varmasti vaikea peli. Olemme pieni maa. Tämäkin finaali on suuri ihme, Špoljar -Vesanto kuvailee.

Lue lisää:

Kommentti: Kroatian nousua täyden sekasorron partaalta MM-finaaliin on vaikea uskoa todeksi

Tällaiseen rääkkiin ei yksikään MM-finalisti ole aiemmin joutunut – kolme syytä, miksi Kroatia voi silti viedä ennätyksellisen maailmanmestaruuden

Kroatian keskikentän maestro oppi pelaamaan jalkapalloa pakolaisena pommitusten keskellä – Luka Modric alkaa vihdoin saada ansaitsemansa arvostuksen

Aiemmin anoppikin vitsaili miehen rankkaritaidoista – vihaposteihin hukkunut romanttinen herrasmies on nyt noussut MM-kisojen kuumaksi ratkaisijaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat