Suora

  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Kroatian kansallissankari joutui jättämään kotinsa jo teininä pelastaakseen isänsä kanatarhan – huiman kiertueen tehnyt laituri saattaa nyt ratkaista maailmanmestaruuden jättiyllättäjälle

Kroatian ratkaisupelaajan ura otti yllättävän käänteen jo varhain. Tähtimanagerin kanssa riitaantunut ja José Mourinhon haaveissa pitkään ollut Ivan Perisic on nyt ylistetty koko kansan suosikki.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Perisic tuulettaa
Lehtikuva

Ivan Perisicin uhmakas polviliuku merkitsi lopun alkua Englannille MM-kisojen välierässä. Viime vuosina on totuttu siihen, että kun Perisicillä kulkee, vastapuolella on vaikeaa.

Englannille se merkitsi turnauksen loppua Kroatian jatkaessa loppuotteluun.

27-vuotiaalle ja verrattain pienelle maalle saavutus on kuin paratiisi pitkän ja raskaan taipaleen päässä.

Vielä yhdeksän kuukautta aiemmin Perisic tuijotti syvälle Rijekan stadionin nurmeen, kun Kroatian tie MM-karsinnoissa uhkasi nousta pystyyn. Syynä oli Pyry Soirin maali, joka nosti Suomen 1–1-tasatilanteeseen lisäajalla.

Pelattiin karsintalohkon viimeistä edellistä kierrosta ja reilut seitsemän tuhatta katsojaa olivat yhtä shokissa kuin Kroatian pelaajat, joiden kohtalo ei enää ollut omissa käsissä.

Perisic ja Kasper Hämäläinen
AOP

Kolme päivää myöhemmin pelattiin lähestulkoon elämästä ja kuolemasta, sillä Ukrainan ja Kroatian ottelun panoksena ei ollut enempää tai vähempää kuin paikka MM-kisoihin.

Kroatialaiset kaivoivat sisältään soturiluonteen ja nappisuorituksen. 2-0-voitolla joukkue selvisi Kievin illasta säikähdyksellä.

Se ansaitsi paikkansa jatkokarsintaan ja sieltä MM-turnaukseen, josta on tullut yksi maan jalkapallohistorian ikimuistoisimmista kuukausista.

Isojen maalien mies

Perisic oli monien eurojalkapallon fanaatikkojen huulilla jo kaksi vuotta sitten. Viimeistään silloin hän nimittäin loi maineensa isojen maalien miehenä loistaessaan EM-kisoissa.

Kohokohta koitti alkulohko-ottelussa Espanjaa vastaan.

Juuri ennen puoliaikaa Perisic voitti pallon vasemmassa laidassa ja rynnisti tuttuun tyyliinsä kohti rangaistusaluetta. Millintarkka keskitys tavoitti kärjessä pelanneen Nikola Kalinicin, joka nosti Kroatian tasoihin. Kolme minuuttia ennen täyttä aikaa laituri ylitti jälleen 16 metrin rajan Espanjan kenttäpäädyssä. Matala laukaus lipui maalivahti David de Gean taakse, ja Perisicin toinen maali teki Kroatiasta lohkovoittajan.

EM-turnauksessa Perisic loisti alusta loppuun. Kroatia teki alkulohkovaiheessa viisi maalia, joista Perisic oli mukana viidessä.

Perisic kentällä
AOP

Kotimaassa kukaan ei varmastikaan enää yllättynyt.

Jo vuonna 2011 Perisic oli kahdella maalillaan johdattanut Kroatian alle 21-vuotiaiden EM-karsintojen lohkovoittoon. A-maajoukkueessa hän jatkoi arvokkaana avainpelaajana, ja viime vuosina kenties Luka Modricin jälkeen tärkeimpänä palasena.

Neljä vuotta sitten Perisic säkenöi Brasilian isännöimässä MM-turnauksessa Kamerunia vastaan. Avausmaalin syöttänyt pelaaja teki vasemmasta laidasta kymmenien metrien kuljetuksen, joka päättyi voimakkaaseen viimeistelyyn ja yhteen kisojen upeimmista yksilösuorituksista.

Vuonna 2012 Perisic hämmästytti puolestaan ampuessaan purkuyrityksen suoraan ilmasta Arsenalin maaliin täydellisellä kaarella.

Perisic laukoo palloa
AOP

Hänellä on ollut taipumusta astua esiin kaikkien tärkeimmällä hetkellä. Taitoon, nopeuteen ja voimaan perustuva pelityyli on usein myrkkyä puolustajille, jotka yrittävät vartioida Kroatian yksinäistä kärkipelaajaa odotellessaan jännittyneinä laituri Perisicin nousua.

Kukaan ei tiedä sitä tällä hetkellä paremmin kuin Englanti.

Perisic oli ratkaiseva pelaaja MM-välierässä, jossa Kroatia nousi 0-1-tappioasemasta 2-1-jatkoaikavoittoon. Nimenomaan vasen laita muutti koko pelin suunnan, kun Perisic toistuvilla haastoillaan piinasi englantilaispuolustusta ja lopulta alkoi heiluttaa verkkoa.

Ensin hänen maalinsa tasoitti pelin. Siinä Perisic oli noussut rangaistusalueelle ja suorastaan jyräsi Kyle Walkerin yli jatkamaan keskityksen maaliin. 109 minuutin kohdalla hän nousi pääpallotilanteessa korkeimmalle ja petasi Mario Mandzukicin voittomaalin.

Se oli vain viimeisin taidonnäyte.

Ei siis ihme, että Perisiciä on himoittu Valioliigaan käytännössä koko 2010-luvun ajan. Jo vuonna 2011 Tottenham oli hänen perässään. Sen jälkeen hänet on yhdistetty vuorollaan lähes jokaiseen Valioliigan kärkijoukkueeseen.

Perisic ja Kroatian värit hiuksissa
AOP

Viime kesänä koitti varsinainen siirtosaaga José Mourinhon jahdatessa Perisiciä läpi koko kesän. Manchester United teki peräti kaksi tarjousta, jotka yli 50 miljoonan euron korvausta vaatinut Inter Milan kuitenkin yllättäen hylkäsi.

- Perisic ei ole samanlainen kuin muut laiturit. Usein he ovat vain nopeita ja luovia. Hän on kuitenkin myös todella fyysinen pelaaja, ja loistava pääpelaaja, RT:n asiantuntijana MM-kisoissa oleva Mourinho kehui välieräottelun jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Mourinhon loputonta kiinnostusta ja Interin itsepintaisuutta on ihmetelty, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Italialaisseuran avainpelaaja teki viime kaudella pelkästään Serie A:ssa yksitoista maalia, mukaan lukien hattutempun joka joulukuussa nosti Interin sarjan kärkeen yli vuoden tauon jälkeen.

Perisic tuulettaa maalia
AOP

Pakotettu siirto

12 vuotta sitten Ante Perisic joutui muuttamaan poikansa uran suuntaa ratkaisevasti.

Hän, kuten Ivankin, oli intohimoinen Hajduk Splitin kannattaja, ja Ivanin lupaava kehitys seuran akatemiassa oli nostanut hänet aivan edustusjoukkueen kynnykselle. Samaan aikaan perheen yritys oli kuitenkin kovilla. Harjoittelun ja koulunkäynnin ohessa Ivan työskenteli mahdollisuuksien mukaan isänsä kanatarhassa Omisin rannikkokaupungin liepeillä.

Ulkomaalaisseurat olivat jo ennättäneet tykästyä teini-ikäiseen pelaajaan. Mukana oli muun muassa Hollannin suurseura Ajax, jonka riveistä on ponnistanut tähdeksi monta keskikenttäpelaajaa Wesley Sneijderista Christian Erikseniin. Perisicin suunta oli kuitenkin yllättävä, sillä tunnettujen huippuseurojen sijaan hän päätyi siirtymään ranskalaisen Sochaux'n riveihin.

Perisic nuorena
AOP

Kyse ei missään tapauksessa ollut siististä siirrosta, vaan tapahtumat raivostuttivat sekä Hajdukin että sen kannattajat.

Perisiciä oli hehkutettu kroatialaisessa mediassa huippulupauksena, joka olisi vihdoin valmis ottamaan ensimmäiset askeleensa maan pääsarjassa. Hajdukin laitojen ykköstähti oli maajoukkueessakin menestynyt Niko Krancjar, jota 17-vuotias voisi pian nousta haastamaan.

Sochaux kuitenkin romutti kaikki suunnitelmat. Ante Perisicin kanatarha nimittäin käänsi asetelman päälaelleen.

Kroatialaisseura ei vielä ollut halukas rahastamaan nuorukaisellaan, jolle ei vielä ennätetty edes tehdä ammattilaissopimusta. Perheellä ei kuitenkaan ollut varaa ottaa riskejä. Kun yritys oli konkurssin partaalla, isä kehotti poikaa hyväksymään Ranskasta tulleen suoran tarjouksen. Mukaan Keski-Eurooppaan lähtisi koko muukin perhe.

Hajdukin oma tarjous kaikui kuuroille korville. Vasta uhkaukset oikeustoimilla saivat seurat sopimaan vaatimattomasta 360 000 euron korvauksesta. Hajdukin edustusjoukkueessa Perisic ei koskaan pelannut otteluakaan.

Perisic tuulettaa
AOP

Ammattilaissopimus Ranskaan toi välitöntä helpotusta perheen kassaan, mutta pojan uralle se ei osoittautunut kovinkaan hyväksi siirroksi. Perisic jumittui juniorijoukkueeseen, eikä päässyt kertaakaan Sochaux'n edustusjoukkueen kokoonpanoon. Kakkosjoukkueessa tulleet ottelutkaan eivät välttämättä kehittäneet aivan samalla tavalla kuin arvokkaat minuutit Kroatian pääsarjan kärkijoukkueessa.

Sen huomasi myös pelaaja itse, kun oma markkina-arvo kääntyikin laskuun. Perisic tähyili siirtoa, mutta sopivaa paikkaa ei meinannut avautua mistään. Testijakso Hertha Berlinissä jäi vaisuksi, mutta alkuvuodesta 2009 hän sai lainapestin Roeselareen, yhteen Belgian liigan huonoimmista joukkueista, jota ei ole nähty pääsarjatasolla enää 2010-luvulla.

19 ottelussa Perisic sentään sai vastuuta. Se riitti tuomaan esille hänen vahvuutensa, jotka myös tuottivat kahdeksan maalia - neljänneksen seuran koko kauden saldosta. Onnistumiset tulivat kreivin aikaan ja avasivat vielä mahdollisuuden.

Perisic tuulettaa Bruggen paidassa
AOP

Club Brugge, yksi Belgian suurseuroista, oli valmis antamaan Perisicille tilaisuuden. Putoamistaistelun sijaan se tavoitteli oikeaa menestystä. Sochaux teki Perisicillä yli sadan tuhannen euron tappion myydessään tämän eteenpäin kolmen vuoden jälkeen.

Bruggen tarjoama mahdollisuus tarkoitti sellaisia pelikavereita, otteluita ja vastustajia, joita Perisic olisi tarvinnut koko ajan. Sellaisia, joita Hajduk Split olisi luultavasti pystynyt tarjoamaan tärkeinä kehityskausina teinivuosien lopussa.

Perisic otti laadukkaasta valmennuksesta sekä kovista peleistä kaiken irti. Parissa vuodessa hän kehittyi moninkertaisesti Sochaux-aikaan verrattuna.

Häneen luotettiin ja häntä opastettiin. Seura sai huippupelaajan, ennen pitkää yhden koko sarjan parhaista, ja Perisic pääsi vihdoin ottamaan askelia eteenpäin.

Perisic hyökkää
AOP

Kaudella 2010-2011 Brügge teki Belgian liigasssa toiseksi eniten maaleja. Merkittävä syy siihen oli tähdeksi kasvamassa ollut kroatialainen, maan parhaana pelaajana palkittu Perisic. Kukkaan puhjennut laituri teki 37 ottelussaan peräti 22 maalia. Hän oli nopea ja taitava, molempijalkainen ja vahva.

Perisicistä tuli maajoukkuepelaaja, joka sanoi olevansa valmis vaikka keräilemään palloja, kunhan saisi mahdollisuuden pelata Luka Modricin kaltaisten tähden kanssa. Kaksi vuotta ja lähes kuusi tuhatta arvokasta peliminuuttia Bruggen kokoonpanossa olivat parikymppiselle pelaajalle kaikin puolin mannaa.

Tottenham soitti, mutta Perisic valitsi saksalaisen Dortmundin.

Riita tähtimanagerin kanssa

Dortmundin tapauksessa ei enää ollut aihetta epäilyille: Perisic oli huippujoukkueessa. Saksalaisvalmentaja Jürgen Klopp oli luonut seuraan menestyvän ilmapiirin, mutta kroatialaisen tapauksessa sillä oli myös kääntöpuolensa.

Silloisen Saksan-mestarin kokoonpanoon ei noustu suoraan pelaamalla hyvin Belgiassa. Perisic näytti kehittyneen suuresti, mutta kolme vuotta aiemmin hän ei ollut mahtunut edes Sochaux'n edustusjoukkueeseen. Viimeisellä Brugge-kaudellaan 34 kertaa avauskokoonpanossa ollut Perisic oli kahden Dortmund-vuoden aikana avauksessa yhteensäkin vain 13 kertaa.

Perisic Dortmundin paidassa
AOP

Useimmiten hän pääsi otteluihin mukaan vaihtopenkiltä. Ja kentälle päästessään myös onnistui, ainakin omasta mielestään. Turhautuminen kuohui yli kohtalokkaassa haastattelussa.

- En saa paljoa peliaikaa, aivan kuten viime kaudella. Tilastot kuitenkin todistavat, että pelatessani tuotan tehoja. Jos en onnistu, minut jätetään sivuun taas parista seuraavasta ottelusta, Perisic vuodatti ESPN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Kloppiin valitus ei todellakaan tehonnut. Päinvastoin. Valmentaja vastasi julkiseen avautumiseen yhtä lailla julkisesti ja yhtäkkiä kroatialaispelaaja riiteli mediassa oman valmentajansa kanssa.

- Ruikuttaminen kuuluu päiväkotiin, ei aikuisten maailmaan. Jos jalkapalloilija ei pelaa, hänen pitäisi sulkea suunsa, tehdä hommia ja pakottaa valmentaja valitsemaan hänet, Klopp sanoi ESPN:n mukaan.

Parhaasta peli-iästään nautiskellut Perisic ei kuitenkaan suostunut ostamaan ajatusta. Hän janosi vastuuta, ja Klopp ei sitä antanut, koska koki kroatialaisen liian epätasaiseksi suorittajaksi. Maajoukkueen ringistä pudonnut Perisic teki kovan päätöksen ja pyysi mahdollisuutta siirtyä muualle.

- Emme olisi luopuneet hänestä, ellei hän nimenomaan olisi halunnut sitä, seuran puheenjohtaja Hans-Joachim Watzke harmitteli Deutsche Wellelle. (siirryt toiseen palveluun)

Perisic tuulettaa
AOP

Lähtö osoittautuikin hyväksi ratkaisuksi, sillä uudessa kodissaan Perisic kehittyi nykyiseksi pelaajaksi. Bundesligan keskikastin Wolfsburg tavoitteli nousua kärjen joukkoon ja halusi ratkaisuvoimaisen pelaajan joukkueeseensa. Ennen kaikkea sen riveissä pelasivat myös Kevin de Bruyne, Belgian ja Manchester Cityn tähti josta muodostui joukkueen avainpelaaja, sekä kroatialainen Ivica Olic.

Nämä kaksi pelaajaa auttoivat Perisicin ottamaan jälleen pari kehitysaskelta.

De Bruynen taituruus oli ratkaisevaa joukkueen menestykselle, äärimmäisen työteliäänä pelaajana pidetyn Olicin oppi taas Perisicin pelaamiselle. Jos hän aiemmin oli taitava, mutta asenteeltaan ajoittain ongelmallinen pelaaja, niin Olicin rinnalla hänestä kehittyi nykyinen joukkuepelaaja.

- Olin kuullut hänen sitoutumistasostaan aiemminkin, mutta vasta hänen näkemisensä toi valaistumisen. Silloin tajusin, miten paljon enemmän minun pitäisi tehdä hommia ja muuttaa tapojani päästäkseni edes lähelle samaa tasoa. Hänestä tuli urani ratkaisevassa vaiheessa roolimalli, joka auttoi oikeaan suuntaan, Perisic kiitteli FourFourTwon mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Perisic ja Kevin De Bruyne juhlivat
AOP

Ennen Wolfsburg-vuosia Perisiciä moitittiin puolustamisesta ja ailahtelusta. Olicin malli kuitenkin kasvatti hänestä kokonaisvaltaisemman pelaajan. Laitapelaajana Perisicin pelaamisen pääpaino ei kuitenkaan ole puolustamisessa, vaan hänen paras antinsa ovat nimenomaan käänteentekevät ratkaisut hyökkäyssuuntaan.

Siksi Kroatiakin luottaa usein pelaamisessaan niin vahvasti vasempaan laitaan, joka teki myös Englannista selvää jälkeä.

Murskaaja vasemmalla laidalla

Jos britit olisivat olleet viisaampia, niin joukkueen majapaikan seiniä ja ovia olisi koristeltu yhden miehen kuvilla. Joku olisi voinut pitää oikeana valintana pilkkuhirmu Danijel Subasicia, turnauksen parhaisiin lukeutunutta maalivahtia. Toisen mielestä merkatun miehen olisi pitänyt olla Mandzukic, joukkueen selkeä ykköshyökkääjä.

Perisic Englanti-ottelussa
AOP

Kroatiassa kuitenkin tiedettiin, keneen katseet kannattaa kiinnittää. Mieheen, joka on ennenkin pilannut vastustajien päivän yksilötaidoillaan.

- Perisic ei ole vielä pelannut ihmeottelua, ja kyllähän meistä jokainen tietää, kuinka hyvä hän on. Haluaisin nähdä hänen nostavan hyökkäyspelaamisensa tasoa ja murskaavan Englannin, sankarillisista hetkistä maajoukkueessa muistettava Mladen Petric sanoi Mirror-lehden mukaan välierän alla. (siirryt toiseen palveluun)

Odottikohan Petrickään olevan niin oikeilla jäljillä, kuin lopulta nähtiin?

Englanti-ottelu oli Perisiciä parhaimmillaan. Kroatialaiset suorastaan pyrkivät pelaamaan hänelle kaksinkamppailutilanteita, joissa Perisicin liikkeet ovat ennalta arvattavat, mutta usein vaikeat pysäytettävät.

Lähes väistämättä Perisic valitsee kahden vaihtoehdon välillä. Joko hän painelee pallon kanssa päätyrajaa kohti keskityspaikkaan asti, tai leikkaa keskelle ja hakee ratkaisua joko itse tai jatkolla rangaistusalueelle. Molempijalkaisuuden hyötyjä ei voi korostaa liikaa, sillä keskittäminen tai laukominen kummalla tahansa jalalla on hänelle aina yhtä helppo vaihtoehto.

Perisic
AOP

Huippuvireinen Perisic on mahtavaa katsottavaa. Nopeus ja voima saavat hänet yrittämään haastoja ahkerasti ja hämmästyttävän usein hän myös voittaa ne tilanteet. Pienellä liikkeellä hän pelaa itselleen sekunnin sadasosan etumatkan juoksukilpailuun, jossa puolustaja olisi muutenkin kovilla.

- Perisic pystyy ohittamaan kolme pelaajaa yhdellä liikkeellä, kroatialaislegenda Davor Suker kehui vuonna 2015 Gazzetta dello Sportin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

- Hänen päättäväisyytensä ja ratkaisuvoimansa muistuttavat Arjen Robbenia. Hän aloittaa sivurajan tuntumasta ja pelaa lopulta kohti keskustaa. Jokainen hänen kanssaan pelaamaan päässyt hyökkääjä varmasti kehuu myös hänen syöttötaitoaan.

Perisic Milanin paidassa
AOP

Yhdistettynä vahvaan kärkipelaajaan Perisic on juuri niin vaarallinen kuin välierässä Mandzukicin kanssa. Interissä työpari on ollut ilmiliekkeihin syttynyt Mauro Icardi. Yhdessä he tekivät 40 maalia Serie A:ssa, kun joukkueen kokonaismaalimäärä oli 66.

- Ivan on uskomaton pelaaja. Hänellä on voimaa, taitoa ja maalivainua. Nykypäivän jalkapallossa pelaajat, jotka voivat tehdä ratkaisevan eron, ovat korvaamattoman arvokkaita, Suker kehui.

Varmasti ainakin arvokkaampia kuin ne reilut 200 000 euroa, joilla Brugge sai ostaa Perisicin vuosikymmenen alussa. Nyt hän on pelaaja, josta Inter ei ollut valmis luopumaan edes 45 miljoonalla eurolla.

Perisic poikansa kanssa kentällä
AOP

Sukupolvikokemus

Huimat hetket maajoukkueessa ovat kääntäneet pettyneimpien Hajduk-fanienkin päät. Ensimmäistä kertaa MM-finaaliin edennyt Kroatian joukkue on nyt täynnä sankareita. Samalla myös Ante Perisicistä on tullut yksi maan onnellisimmista isistä.

- Ivan voi tehdä Interille vaikka sata maalia, mutta Kroatialle tehdyt maalit ovat erityisiä. Ette voi edes kuvailla, miten onnellinen olen nyt. Melkein itkettää, hän sanoi välierävoiton jälkeen Slobodna Dalmacijan mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Tasan 20 vuotta aiemmin hän istui poikansa vierellä television ääressä. Silloin Kroatia pelasi MM-välierässä toivoa täynnä, mutta 9-vuotias Ivan joutui riisumaan fanipaitansa pettyneenä Ranskan marssiessa loppuotteluun.

Nyt on revanssin aika ja unelmista on tullut totta.

Loppuvihellyksen jälkeen isänsä fanipaidassa Moskovan stadionin nurmella käyskenteli viisivuotias Leonardo-poika. Kolme sukupolvea Perisicejä nautiskeli jalkapallon adrenaliinimyrskystä yhdessä neljän miljoonan muun haltioituneen kroatialaisen kanssa.

Jalkapallon MM-loppuottelu Kroatian ja Ranskan välillä nähdään sunnuntaina suorana Ylen kanavilla. Lähetys pelistä alkaa jo klo 16.15 Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Lue myös

Lue suositut ja kehutut jalkapallon MM-kisatähtien henkilökuvat! Suuria sankareita, koukuttavia konnia ja koskettavia kohtaloita yhteen koottuna

Lähteet: Metro, ESPN, DW, FourFourTwo, Mirror, Goal, Slobodna Dalmacija

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat