Näistä syistä Belgia ylsi historiansa parhaaseen MM-suoritukseen – kahden vuoden päästä suosikki Euroopan mestariksi: "Joukkue oli valmis menestymään"

Belgialaisten kaulaan pujotettiin pronssimitalit jalkapallon MM-turnauksen päätteeksi.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Eden Hazard
Eden Hazard on yksi Belgian suurimmista tähdistä.AOP

Pronssiottelussa vaikutti siltä, että Belgia halusi pronssimitalia enemmän. Joukkueen pelaajat olivat keskittyneempiä, päättäväisempiä ja halukkaampia Englantiin verrattuna.

Jo ennen ottelua kansainvälisistä kuvista näkyi, kuinka Englannin pelaajat astelivat päät painuksissa joukkueen bussiin, joka kuljetti heidät Pietarin stadionille. Englannin pelaajien flegmaattisuus siirtyi bussista myös kentälle.

Belgialla oli enemmän saavutettavaa. Joukkue nappasi maan historian ensimmäisen MM-pronssimitalin, kun se voitti Englannin 2–0.

– Belgia on yksi suurista jalkapallomaista, vaikka se ei kooltaan ole kovin massiivinen. Tämä joukkue on kymmenen vuotta tehnyt isoa kasvutarinaa. Tätä menestystä odotettiin jo muutama vuosi sitten, mutta nyt joukkue oli valmis menestymään, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola sanoi tv-studiossa.

Näistä syistä Belgia ylsi historiansa parhaaseen MM-kisasuoritukseen.

Kultaisen sukupolven yksilöt

Belgialla on laadukas ja materiaaliltaan laaja joukkue, jonka pelaajat pelaavat suurissa rooleissa eurooppalaisissa huippusarjoissa. Muun muassa Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne, Eden Hazard ja Romelu Lukaku ovat pelaajia, jotka kuuluvat maailman ehdottomaan eliittiin.

– Hazardin kaltaisia poikkeuksellisia yksilöitä tarvitsee aina vahvan joukkuepelaamisen lisäksi, Lehtola muistutti.

Roberto Martinez Thierry Henry
Roberto Martínez ja Thierry Henry jakoivat ohjeita Belgian tähdille.AOP

Taktinen osaaminen

Belgialla oli tässä turnauksessa selkeämpi pelillinen identiteetti, jos vertaa vaikka kahden vuoden takaisiin EM-kisoihin. Uusi päävalmentaja Roberto Martínez loi hyökkäävän taktiikan, joka ei kuitenkaan haavoittanut liikaa puolustuspelaamista. Joukkue oli myös monipuolinen ja yllätyksellinen. Maaleja haettiin niin pallonhallinnan kuin vastahyökkäysten kautta.

– Martínez on kiistatta tuonut joukkueeseen lisää taktista osaamista, eikä taustatiimin merkitystä sovi väheksyä. Sieltä löytyy eri osa-alueiden asiantuntijoita. Esimerkiksi entinen huippuhyökkääjä Thierry Henry oli hyvä täsmähankinta, Lehtola sanoi.

Belgian yksilöt ovat säväyttäneet ennenkin, mutta joukkuepelaamisesta ei ole varsinaisesti voinut sanoa samaa. Nyt tuokin puoli oli kunnossa.

Yhteiset kokemukset

Belgian pelaajarunko on ollut pitkään yhdessä. Suurimmat tähdet Kompany, Hazard ja De Bruyne ovat olleet mukana koko 2010-luvun.

– Edellisistä arvokisoista saatujen kokemuksien merkitystä ei voi väheksyä. Joukkueen jäsenet ymmärtävät, mitä turnauspelaaminen on ja he ovat saaneet pelata yhdessä isoja pelejä. Heillä oli tarmo tehdä paremmin kuin viime kisoissa.

Niin sanottu kultainen sukupolvi jäi neljä vuotta sitten MM-kisoissa puolivälieriin. Kaksi vuotta sitten EM-kisoissa joukkue koki saman kohtalon.

Nyt tuli pronssia, mutta ensi kerralla saattaa olla kultajuhlien vuoro. Tämä joukkue hajonnee jonkin verran ennen seuraavia MM-kisoja, mutta kahden vuoden päästä EM-kisoissa Belgia on näillä näkymin mestarisuosikki.

– Kaksi vuotta on sellainen aika, että tästä joukkueesta todennäköisesti lähes kaikki ovat mukana, jos terveyttä piisaa ja he pysyvät kovissa sarjoissa.

Lue myös:

Belgialle historiallinen MM-pronssi – nollasi Englannin tylysti, mutta maalitykki Kane silti vahvasti kiinni maalikuninkuudessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat