1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Ehkä jalkapallo on sittenkin palaamassa kotiin – englantilaisessa futiksessa on koittanut uusi aika: "Poskettoman hyviä saavutuksia nuorten maajoukkueissa"

Englannin nuorella jalkapallomaajoukkueella on edessään loistava tulevaisuus. Uusiakin tähtiä on tulossa, sillä viime kesänä Englannin nuorisomaajoukkueet juhlivat kolmea mestaruutta.

Englannin nuoret tähdet Harry Maguire ja Harry Kane löivät kättä päälle Belgialle hävityn pronssipelin jälkeen. Kuva: AOP

Englannin vuoden 1996 EM-kotikisoihin tehty Three Lions -musiikkikappale koki renessanssin tämän vuoden MM-turnauksen aikana, kun Englanti ylsi parhaaseen MM-saavutukseensa sitten vuoden 1990.

Three Lions -kappaleen (siirryt toiseen palveluun) kertosäkeessä lauletaan "it's coming home", joka viittaa siihen, että jalkapallo on palaamassa kotiin, synnyinseuduilleen.

Jalkapallo ei tälläkään kertaa tullut kotiin, kun Englannin nuori joukkue ei pystynyt venymään maailmanmestaruuteen Venäjän MM-turnauksessa. Kun pahin pettymys on pureskeltu, neljäs sija kelvannee hyvin vuosien varrella pessimistisiksi oppineille englantilaisfaneille.

– Englannin esitys oli lupauksia herättävä. Valtaosa joukkueen pelaajista ovat valmiita kasvamaan, kehittymään ja pelaamaan useita hyviä turnauksia tämän jälkeen, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola sanoo.

Englannilla oli turnauksen kokemattomin joukkue, jonka pelaajilta löytyi ennen turnausta keskimäärin 20 ottelua maaottelukokemusta. Keski-ikä oli 26 vuotta ja 18 päivää.

Southgate modernisoi pelitavan

Nuoruus oli Englannin vahvuus. Menneisyyden haamut ja epäonnistumiset eivät kummitelleet tämän joukkueen pelaajien harteilla. Päävalmentaja Gareth Southgate ajoi sisään modernin pelitavan.

– Southgate on uskonut pelaajakehitykseen, muuttanut pelitapaa ja nähnyt valtavasti vaivaa erikoistilanteiden kehittämiseen. Hän on käynyt hakemassa oppia Amerikasta eri lajeista, Lehtola sanoo.

– Monta asiaa on tehty huolellisemmin, paremmin ja pengottu yksityiskohtia myöten. Tässä on ensimmäisiä tuloksia.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate. Kuva: AOP

Yleensä kovin julma brittimedia on päästänyt Southgaten nuoren joukkueen melko vähällä. Positiivista palautetta on tullut kerrankin enemmän kuin negatiivista.

Kriitikot kuitenkin muistuttavat, että Englanti voitti turnauksessa varsinaisella peliajalla vain Panaman, Tunisian ja Ruotsin. Neljännesvälierä Kolumbiaa vastaan ratkesi rangaistuspotkukilpailussa. Belgialle ja Kroatialle Englanti hävisi.

– Tämän ryhmän pitää kasvaa vielä niissä ihan tiukimmissa paikoissa. Kroatiaa vastaan he eivät onnistuneet pallollisessa pelissä sillä tasolla, mitä odotettiin. Se oli yksi syy, miksi he hävisivät.

Uusia nuoria tähtiä on tulossa

Tulevaisuus näyttää joka tapauksessa, koska tällä ryhmällä on varaa kasvaa. Englanti on todennäköisesti kärkikahinoissa myös 2020 EM-kisoissa ja 2022 MM-kisoissa.

Kaiken lisäksi uusia huippupelaajia on tulossa nuoremmista ikäluokista, mikä lisää kilpailua maajoukkueen pelipaikoista.

– Englannilla on poskettoman hyviä saavutuksia nuorten maajoukkueissa. Nämä korreloivat tulevaa A-maajoukkueen menestystä. Jos tämä prosessi jatkaa samaa vakuuttavaa nostettaan, Englannilla on edessään paljon hyviä vuosia, Lehtola sanoo.

Viime kesänä Englanti voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden, alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden sekä alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Ehkä jalkapallo on sittenkin palaamassa kotiin. Vielä pitää vaan malttaa odottaa hetki.

Lue myös:

Virhe pahimmalla hetkellä teki rohkeasta puolustajasta koko kansan syntipukin – epäonnistumisestaan parhaiten muistettava mies on siksi täydellinen manageri uudistunelle Englannille

Englannin päävalmentaja vihasi "football's coming home"-renkutusta 20 vuoden ajan – tänään miljoonat fanit virittäytyvät MM-välierään klassikkokappaleen tahdissa, eikä valmentajaakaan enää sureta

Belgialle historiallinen MM-pronssi – nollasi Englannin tylysti, mutta maalitykki Kane silti vahvasti kiinni maalikuninkuudessa