Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Kroatian on pakko reagoida Ranskan täydelliseltä vaikuttavaan pelityyliin – seuraa näitä asioita jalkapallon MM-finaalissa: "Kyyti voi olla kylmää"

Suurin kysymys jalkapallon MM-turnauksen loppuottelun alla on, miten Kroatia lähestyy ottelua. Ranskan ei tarvitse muuttaa mitään, sanovat Yle Urheilun asiantuntijat Petri Pasanen ja Erkka V. Lehtola.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Griezmann Mbappe
Ranskan Antoine Griezmann ja Kylian Mbappé osaavat iskeä Kroatian puolustuksen aukkoihin.AOP

Jalkapallon MM-turnaus huipentuu tänään sunnuntaina, kun Ranska ja Kroatia ottavat yhteen kello 18 alkavassa loppuottelussa.

Asetelma finaaliin on äärimmäisen mielenkiintoinen. Vastakkain ovat Didier Deschampsin johdolla tasaisen hyvää työtä jo vuosia tehnyt Ranska sekä runsaassa puolessa vuodessa sekasorron partaalta MM-finaaliin noussut Kroatia.

Yle Urheilun asiantuntijoiden Erkka V. Lehtolan ja Petri Pasasen mukaan suurin kysymys ennen finaalia on, miten Kroatia lähestyy ottelua.

– Ranskan ei tarvitse muuttaa mitään. He ovat olleet erittäin tehokkaita omalla pelitavallaan, joka ei ole aina näyttävää jalkapalloa. Kun Ranska on mennyt johtoon, joukkue on kylmänviileästi pelannut ottelun loppuun. He eivät ole lähteneet maalintekokilpailuun, jos Argentiina-ottelua ei lasketa, Moskovassa finaalia seuraava Petri Pasanen sanoo.

Argentiinaa vastaan neljännesvälierässä Ranskan oli pakko lähteä iskemään maaleja, kun Argentiina sai hyökkäyspelinsä toimimaan. Ranska eteni lopulta jatkoon 4–3. Viidessä muussa MM-ottelussa Ranska on päästänyt vain yhden maalin, sekin tuli Australiaa vastaan rangaistuspotkusta.

Ranskan vahvuudet ovat kurinalaisessa puolustuspelaamisessa ja nopeissa vastahyökkäyksissä. Joukkue on erinomaisesti yhteen pelaava kollektiivi, josta kuitenkin löytyy loistavia yksilöitä, kuten Kylian Mbappé, Antoine Griezmann ja Paul Pogba.

– Jos Kroatia pelaa yhtä korkealla puolustuslinjalla kuin Englantia vastaan, kyyti voi olla kylmää. Heidän pitää pohtia, miten kenttä organisoidaan siinä vaiheessa, kun he menettävät pallon. Kuka on Mbappén ympärillä ja miten se vaara ehkäistään ensimmäisenä, Pasanen pohtii.

Kroatian Luka Modric tuulettaa.
Kroatian Luka Modric on ollut suuressa roolissa MM-kisoissa.EPA

Uskaltaako Kroatia ottaa riskejä?

Kroatian vahvuus on keskikentällä, jossa Luka Modrić, Ivan Rakitić ja Marcelo Brozović pyörittävät peliä.

– Iso kysymys on, miten Kroatia uskaltaa hyökätä Ranskaa vastaan? Riski on olemassa, Ranskaa vastaan yksikin virhe voi maksaa todella paljon, Erkka V. Lehtola sanoo.

Alkulohkossa Kroatia hyökkäsi rohkeasti ja näyttävästi, mikä yllätti muun muassa Argentiinan, joka kärsi nolon 0–3-tappion Kroatialle. Pudotuspeleissä Kroatian pelaaminen on muuttunut riskittömämmäksi.

– Joka pudotuspeliottelussa alku on ollut vähän varovainen ja tunnusteleva. Kroatia on jäänyt niissä peleissä takaa-ajoasemaan. Toisella puoliajalla Kroatia on lyönyt lisää hönkää pönttöön ja päässyt takaa tasoihin, Lehtola sanoo.

Yksi ase Kroatialle voisi finaalissa olla se, että joukkue pelaisi rohkeammin heti alusta lähtien. Passiivisuus kun on Kroatian kohdalla johtanut vain päästettyihin maaleihin.

– Ranska on tässä turnauksessa se joukkue, jota vastaan ei kannata joutua tappiolle. Toisaalta näitä molempia joukkueita leimaa se, että jos on pitänyt alkaa tehdä maaleja, molemmat ovat pystyneet siihen, Pasanen toteaa.

Lue myös:

Vahingossa löydetty MM-kisatähti sai nuorena täystyrmäyksen lukemattomilta seuroilta, mutta vähätellystä ruipelosta kasvoikin jättiseurojen himoitsema pelaaja – Ranskan taskuraketti on nyt parrasvaloissa ja nauttii siitä

Sadan miljoonan euron pelaaja joutui ahneiden agenttien saaliiksi jo pikkupoikana – lajin karu puoli yrittää pyyhkiä hymyn kasvoilta, mutta elämää rakastava luonnonlapsi haluaa vain jatkaa tanssiaan

Häpeällinen MM-farssi kummittelee yhä, eikä Ranskan valmentaminen sovi heikkohermoisille – Didier Deschamps ei kuitenkaan välitä tappouhkauksista, rasismisyytöksistä tai kapinoinnista

Tällaiseen rääkkiin ei yksikään MM-finalisti ole aiemmin joutunut – kolme syytä, miksi Kroatia voi silti viedä ennätyksellisen maailmanmestaruuden

Kommentti: Kroatian nousua täyden sekasorron partaalta MM-finaaliin on vaikea uskoa todeksi

Jari Litmanen muistuttaa Huuhkajien roolista Kroatian kasvutarinassa: "Pyry Soirin maali aloitti ketjureaktion"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat