1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Kommentti: Venäjän MM-turnaus oli symbolinen päätös Messin ja Ronaldon ainutlaatuiselle valtakaudelle – samanlaista kaksintaistelua on turha odottaa lähivuosina

On äärimmäisen harvinaista, että kaksi urheilijaa dominoi minkä tahansa lajin huippua vuosikymmenen ajan, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Kuva: AOP

Yksi aikakausi päättyi symbolisesti Venäjän MM-turnauksen. Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin kymmenen vuotta kestänyt kaksintaistelu maailman huipulla on nyt ohi, ainakin MM-tasolla.

Ronaldo ja Messi ovat kymmenen vuoden ajan voittaneet maailman parhaalle jalkapalloilijalle jaettavan Kultaisen pallon. Todennäköisesti heille sataa palkintoja vielä jatkossakin, mutta hetki, jolloin joku muu palkitaan maailman parhaaksi, on koko ajan lähempänä.

MM-tasolla kaksikon kulta-aika on ohi. Seuraavan turnauksen aikaan Messi on 35-vuotias ja Ronaldo 37-vuotias. He saattavat olla mukana, mutta kisoissa on silloin suurempiakin tähtiä.

On erittäin harvinaista, että kaksi urheilijaa dominoi lajin huippua vuosikymmenen ajan. Messin ja Ronaldon saavutukset ovat vertaansa vailla, vaikka kumpikaan ei ole voittanut maailmanmestaruutta.

He ovat voittaneet yhteensä yhdeksän kertaa Mestarien liigan, rikkoneet maaliennätyksiä eri sarjoissa ja dominoineet lajia niin ylivoimaisesti, ettei kaksikon ylivaltaa ole kymmeneen vuoteen kunnolla edes haastettu.

Samanlaista kultakautta saadaan jalkapallossa odottaa pitkään.

Neymarin ja Mbappén vuoro

Maailman parhaan pelaajan titteli annetaan seuraavaksi todennäköisesti Brasilian Neymarille tai Ranskan Kylian Mbappélle.

Neymar otti ensimmäisen askeleen kohti tätä jo viime kesänä, kun hän lähti FC Barcelonasta Messin varjosta PSG:n ykköstähdeksi. Hän ei vielä ollut valmis ottamaan seuraavaa askelta Venäjän MM-turnauksessa.

Mbappé oli kisojen teinitähti, josta tuli mieleen vuoden 1998 MM-turnaus ja Brasilian Ronaldo. Mbappé, 19, ylsi ilmiömäisiin suorituksiin, mutta maailman parhaan titteli olisi hänen kohdallaan liioittelua.

Yksilön on yhä vaikeampi erottua

Yle Urheilun luetuinta journalistista sisältöä MM-turnauksessa olivat pelaajista kertovat pitkät henkilöjutut. Yksilöt ja heidän tarinansa kiinnostavat yleisöä, vaikka kentällä yksilöiden on nykyfutiksessa yhä vaikeampi erottua.

MM-finaalissa pelasivat Ranska ja Kroatia, joiden kaikessa tekemisessä kollektiivi ajoi yksilön edelle. Ero oli valtava verrattuna esimerkiksi Argentiinaan, jossa koko joukkue oli rakennettu Messin ympärille.

Menestykseen tarvitaan tietenkin myös yksilötaitoa, mutta MM-turnaus osoitti, että pelkästään superyksilöillä ei pitkälle pötkitä. Ronaldo, Messi ja Neymar olivat ulkona mestaruustaistelusta ennen välierävaihetta.

Siksi on todennäköistä, että uutta Messiä tai Ronaldoa ei aivan heti tule. Saati sitten kaksikkoa, jonka paremmuudesta kiisteltäisiin kymmenen vuotta saamatta koskaan oikeaa vastausta.

Lue myös:

Lohduton näytelmä, jonka lopussa Saksa voittaa – maailman paras jalkapalloilija, Lionel Messi, on jo kolmasti yrittänyt voittaa maailmanmestaruuden, mutta törmännyt aina samaan muuriin

Haukuttu ja vähätelty supertähti on kriitikoiden mielestä liian vanha, liian hidas ja parhaat päivänsä nähnyt – Cristiano Ronaldo ei ehkä ole entisensä, mutta silti maailman paras

Pelätyn ja pahamaineisen pariisilaislähiön sankari kasvatettiin uudeksi Zidaneksi – maailman kallein teinitähti hylkäsi Real Madridin ja Chelsean tarjoukset, koska tiesi voivansa valita seuransa jättien joukosta

Maailmanmestaruuskaan ei riittäisi Neymarille, josta alettiin tehdä supertähteä jo nuorena poikana – hänestä on pakko tulla maailman paras, mutta milloin?