1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Vietitkö kesäloman ilman jalkapalloa ja nyt töissä kaikki puhuvat vain MM-kisoista? Katso ainakin nämä, niin tiedät mitkä pelit jäävät historiankirjoihin

Yle Urheilu käy läpi jokaiselta Venäjän MM-kisojen kierrokselta sen ottelun, joka kannattaa painaa mieliin.

Kuva: LEHTIKUVA/AFP PHOTO

1

Alkulohkon avauskierros: Australia–Ranska

Alkulohkopelien ensimmäisellä kierroksella nähtiin heti useampi huikea ottelu lähtien Espanjan ja Portugalin 3–3-tasapelistä. Historiallisesti merkittävin tapahtuma koettiin kuitenkin Australian ja Ranskan kamppailussa. Ensimmäistä kertaa koskaan MM-kisoissa VAR-järjestelmä eli videotarkistusjärjestelmä vaikutti peliin.

Australialaispelaajan rike meni erotuomarilta ensin ohi, mutta pian hän meni kuitenkin kentän laidalle tarkistamaan videokuvan. Tuloksena oli rangaistuspotkuvihellys ja Griezmannin laukoma maali.

Ylen asiantuntijat kiittelivät ottelun studiossa vuolaasti uutta teknologiaa.

– Kun rangaistuspotkuja tarkastetaan, se on fair play kaikille. Se on reilua molempien joukkueiden pelaajille sekä tuki ja apu tuomarille. Tarkistamalla saadaan varmuus. Kaikki hyväksyvät tuomion, pulinat pois, Jari Litmanen kiitteli.

Ranska voitti ottelun lopulta 2–1.

MM-kisojen VAR-tarkistus.
Erotuomari turvautui VAR-teknologiaan. Tuloksena rangaistuspotku Ranskalle.
VAR, Australia- Ranska Kuva: AOP

2

Alkulohkon kakkoskierros: Serbia–Sveitsi

Toisella alkulohkokierroksella muistettavien otteluiden joukkoon nousi suurimpana Serbian ja Sveitsin kamppailu. Sveitsi voitti ottelun 2–1. Tasoltaan peli oli erittäin viihdyttävä, mutta ottelun jälkeen puhutti kuitenkin eniten Sveitsin pelaajien Xherdan Shaqirin ja Granit Xhakan kohutuuletukset.

Kosovonalbaanit Shaqiri ja Xhaka näyttivät maaliensa jälkeen kaksipäistä kotkaa. Sen käyttö on tulenarka asia, koska kaksipäinen kotka mielletään Albanian lisäksi myös Serbian symboliksi. Kosovolla ja Serbialla on sotaisa historia, joka oli verisimmillään 1990-luvun lopussa. Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008, mutta esimerkiksi Serbia ei ole tunnustanut asiaa.

Ottelun jälkeen Sveitsin valmentaja Vladimir Petkovic kritisoi pelaajiensa tuuletuksia. Fifa otti tuuletukset tutkintaansa, koska ne tulkittiin poliittiseksi provokaatioksi.

Lopulta kaksikko sai 8 600 euron sakot.

Shaqiri
Maalikooste: Sveitsi löi Serbian 2-1
Kuva: AOP

3

Alkulohkon päätöskierros: Saksa–Etelä-Korea

Jalkapallon MM-kisoissa hallitsevan maailmanmestarin Saksan tuskainen taival sai sinettinsä käsittämättömässä ottelussa Etelä-Koreaa vastaan. Vaikka Saksa oli aiemmin turnauksessa hävinnyt Meksikolle ja voittanut vain niukasti Ruotsin trillerissä, niin Etelä-Korea-ottelusta odotettiin silti voittoa.

Saksa oli kuitenkin hyvin tehoton, eikä saanut ennakkoon lohkon heikointa joukkuetta vastaan aikaiseksi maalia. Hallitsevan maailmanmestarin kisat saivat tylyn lopun, kun Etelä-Korea iski puolestaan omat osumansa pelin lisäajalla.

Saksa ei koskaan ollut MM-kisoissa jäänyt alkulohkovaiheeseen, mutta Venäjällä oli sen vuoro nöyryyttävästi. Tilanne sai jopa asiantuntijatkin haukkomaan henkeään.

– Urheilussa ei ole koskaan voinut tietää, mutta olen noin 60-vuotiaaksi asti tiennyt, että Saksa pärjää. Nyt se on murrettu. Jo alusta pitäen näytti siltä, että Saksa ei ole oma itsensä, Yle Urheilun asiantuntija Juha Malinen totesi tuoreeltaan pelin jälkeen.

Thomas Müller oli yksi niistä, joilta odotettiin tehoja.
Kuva: AOP

4

Neljännesvälierä: Belgia–Japani

Kun MM-kisoissa oli jäljellä enää 16 joukkuetta, pidot todella paranivat. Neljännesvälierissä nähtiin monta hienoa kamppailua, kuten Ranskan ja Argentiinan maali-iloittelu tai Venäjän puolustusvoitto Espanjaa vastaan. Mutta suurimmaksi klassikoksi nousi kuitenkin Belgian ja Japanin vääntö.

Japania ei pidetty ennen MM-kisoja lainkaan haastajana, koska valmentaja oli vaihtunut vain hetki ennen kisoja. Silti se pääsi tasaisesta H-lohkosta jatkoon. Vakuuttavaa Belgiaa vastaan tien odotettiin päättyvän.

Japani meni kuitenkin todella huimasti toisen puoliajan aluksi 2–0-johtoon. Belgia ei silti luovuttanut, vaan nousi värikkäiden vaiheiden jälkeen voittoon. Peli ratkesi kirjaimellisesti aivan loppusekunneilla Belgian vastahyökkäysosumaan, josta vastasi kauniin sommitelman pääteeksi Nacer Chadli.

– Kaikin tavoin fantastinen ottelu. Kaksi joukkuetta, joilla oli oma selvä pelitapa jossa pitäydyttiin. Upeita maaleja, virheitä kuten aina tulee, hyvin reagoivat valmentajat. Huippupeli, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola kehui ottelun jälkeen.

Belgia
Kuva: AOP

5

Puolivälierä: Venäjä–Kroatia

Espanjan yllättänyt Venäjä lähti haastamaan Kroatiaa puolivälierissä. Etukäteen Venäjälle ei aivan älyttömän paljon mahdollisuuksia nähty, mutta Venäjä pysyi hyvin Kroatian kintereillä.

Venäjä jopa meni ottelun alussa johtoon. Kroatia kuitenkin nousi tasoihin ja jatko-ottelun puolella vielä jopa johtoon. Domagoj Vidan osuman jälkeen jo odoteltiin Kroatian jatkopaikkaa. Venäjän Mario Fernandes puski kuitenkin vielä tasoituksen.

Kroatia tarjosi jälleen katsojille rangaistuspotkuherkkua. Ivan Rakitic teki historiaa ratkaisemalla ensimmäisenä pelaajana koskaan viidentenä laukojana kaksi rp-kisaa yksiin MM-kisoihin. Maalivahti Danijel Subasic sinetöi asemaansa puolestaan jälleen kerran kansallissankarina. Hän torjui Venäjän yritykset, vaikka jalka oli jo krampannut varsinaisen peliajan lopussa.

Puolivälierä puolestaan osoitti kotikatsomoihin sen, että ennen kotikisoja paljon parjattu Venäjä ei missään nimessä turhaan edennyt niin pitkälle.

– Tuossa valmennuksessa Venäjästä kuullaan lisää vielä tulevaisuudessa. Kisat olivat joka tapauksessa menestys kotijoukkueelle. Espanjan kaatamista pidetään venymisen esimerkkitapauksena, tappiota Kroatialle taas urhoollisena taisteluna, joka olisi voinut päättyä toisinkin, Jari Litmanen totesi.

Kroatian joukkue juhlii puolivälierävoittoaan Venäjästä.
Kuva: AOP

6

Välierä: Kroatia–Englanti

Kroatia jatkoi urotekojaan välierässä. Se teki MM-historiaa etenemällä ensimmäisenä joukkueena koskaan finaaliin pelaamalla pudotuspeleissä kolme kertaa jatko-ottelun. Niistä kaksi venyi vieläpä rangaistuspotkukilpailuun.

Englantia vastaan Kroatia ei tarjonnut jännitystä niin pitkälle asti. Mario Mandžukić ratkaisi pelin 109. minuutilla.

– Tänään pelattiin kaksi tuntia jalkapalloa ja Englanti sai vain yhden laukauksen kohti maalia – senkin erikoistilanteesta. Silloin harvoin voitetaan pelejä, Erkka V. Lehtola mietti Kroatian hyvyyttä.

Mario Mandzukic
Mario Mandzukic Kuva: AOP

7

20 vuoden tauon jälkeen Ranska on jälleen maailmanmestari

Lue myös:

Ranska on jalkapallon maailmanmestari! Les Bleusin hyökkäysvoima tyrmäsi Kroatian huimassa maali-iloittelussa

Kantti kesti vaikka oltiin lirissä, toisen jakson nerokkaat vaihdot riisuivat Kroatian aseista – näistä syistä Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden

Ranskan suurin tähti meni sekaisin maailmanmestaruudesta: "En tiedä, missä olen" – päävalmentaja omisti pitkään odotetun voiton koko kansalle

24 vuotta vanha putki jatkui – mestarijoukkue Ranskasta ei tullut MM-kisojen parasta pelaajaa

Ranska pääsi nostelemaan MM-pokaalia Moskovan stadionilla – katso jokaisen jalkapalloilijan unelmahetki tästä!

Herättääkö MM-futiksen päättyminen haikeutta? Katso upeiden kisojen ikimuistoisimmat hetket vielä kerran Ylen koosteesta!

Turvatoimet pettivät jalkapallon MM-finaalissa – punkbändi Pussy Riot pääsi ryntäämään viheriölle kesken ottelun

Kuva: AOP