1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Luulitko, että Venäjän MM-kisat olivat kaikista kohutuimmat? Qatarissa odottaa neljän vuoden päästä vielä oudommat kisat – ainakin yksi perustava muutos tulee, ehkä toinenkin

Jalkapallon MM-kisat ottavat jälleen yhden askeleen kohti kiistellympää suuntaa, kun arvoturnaus pelataan Qatarissa talvikuukausina.

Qatarin MM-kisojen rakennustöitä on kritisoitu. Kuva: AOP

Jalkapallon MM-kisat päättyivät sunnuntaina Venäjällä. Etukäteen kisoista kohistiin todella paljon kaikkine poliittisine ulottuvuuksineen.

Seuraavat kisat Qatarissa ovat kuitenkin aiheuttaneet vielä enemmän porinaa jo nyt. Viime viikolla varmistui, että turnauksen ajankohta siirtyy perinteisistä kesäkuukausista myöhemmäksi vuotta. Ensimmäinen peli on luvassa 21. marraskuuta ja finaali 18. joulukuuta. Päätös johtuu maan ilmastosta. Keskellä kesää lämpötilat voivat nousta 45 asteen tienoille. Joulukuussa keskilämpötilä on "vain" 25 astetta.

Perustavanlaatuinen turnauksen ajankohdan siirtäminen aiheuttaa suuria muutoksia kansainväliseen huippujalkapalloon. Eri maiden ja mantereiden seurajoukkuekilpailut joudutaan keskeyttämään. Päätös on aiheuttanut runsaasti kritiikkiä (siirryt toiseen palveluun) jalkapallofanien keskuudessa. Esimerkiksi Englannin Valioliigalle on suunniteltu otteluohjelmaa, jossa kausi alkaisi jo heinäkuun alussa.

Toinen suuri muutoskin on vireillä. Aiemmin kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa päätti, että MM-kisat laajentuvat 48 joukkueeseen vuoden 2026 MM-kisoihin Pohjois-Amerikassa. Otteluiden määrä olisi 80 nykyisen 64 pelin sijaan.

Nyt muutosta haluttaisiin kuitenkin nopeuttaa. Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino totesi Qatarin pelipäivien vahvistamisen yhteydessä viime viikolla, että jo Qatarissa voitaisiin nähdä suuremmat MM-kisat. Infantinon mukaan päätös joukkuemäärästä tehdään tulevina kuukausina. (siirryt toiseen palveluun) Kisojen laajentamisten yhtenä suurena perusteluna on raha.

Fifan omien tutkimusten mukaan 48 joukkueen MM-kisat tuottaisivat peräti 6,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria (siirryt toiseen palveluun). Se on 20 prosenttia enemmän kuin 32 joukkueen kisoista on tullut.

Qatarin kisojen rakennustyöt ovat herättäneet paljon kritiikkiä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet suuresti rakennustöiden olosuhteita. On ollut arvioita, että jopa 4 000 ihmistä saattaa kuolla rakennustöissä (siirryt toiseen palveluun)ennen kuin MM-kisojen aloituspotku suoritetaan Qatarissa.

Yhteensä olisi tarkoitus rakentaa kahdeksan uutta stadionia. Jokaisen kustannukset ovat noin 8–10 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Jokaiselle aiotaan rakentaa jopa ilmastointi.

Mutta joka tapauksessa yksi asia on ainakin varmaa. Qatarin jalkapallomaajoukkue debytoi MM-turnauksessa. Venäjän MM-kisojen karsinnoissa Qatar pääsi kolmannelle kierrokselle, jossa se jäi lohkossaan viimeiseksi. Edelle menivät sellaiset jalkapallotuntemattomuudet kuten Kiiina, Uzbekistan, Syyria sekä MM-kisoihin lopulta päässeet Iran ja Etelä-Korea.

Lue myös:

Jalkapallon MM-kisat ovat Venäjälle ulkopoliitiikan väline – Putinin projektiin käytetään miljardeja, jotta viesti menee kansalle ja koko maailmalle

Ranska on jalkapallon maailmanmestari! Les Bleusin hyökkäysvoima tyrmäsi Kroatian huimassa maali-iloittelussa

Tänään on tilipäivä myös Kuopiossa! Neljä faktaa siitä, miten miljardit jaetaan jalkapallon MM-kisojen jälkeen

Kommentti: MM-finaaleita haukutaan tylsiksi, mutta tämä oli kaikkea muuta – suurin jännitys jäi silti puuttumaan, koska Ranska oli turnauksen selvästi paras joukkue

Kommentti: Venäjän MM-turnaus oli symbolinen päätös Messin ja Ronaldon ainutlaatuiselle valtakaudelle – samanlaista kaksintaistelua on turha odottaa lähivuosina