1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Kantti kesti vaikka oltiin lirissä, toisen jakson nerokkaat vaihdot riisuivat Kroatian aseista – näistä syistä Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden

Ranska oli Venäjän MM-turnauksen paras joukkue, joka osoitti luonnetta, nöyryyttä ja taktista osaamista koko kisojen ajan.

Blaise Matuidi, Didier Deschamps ja Benjamin Mendy juhlivat maailmanmestaruutta. Kuva: AOP

Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden 20 vuoden tauon jälkeen, kun se voitti Kroatian 4–2 MM-finaalissa sunnuntaina. Joukkueen päävalmentajasta Didier Deschampsista tuli kolmas henkilö, joka on juhlinut MM-kultaa sekä pelaajana että valmentajana.

Muut ovat Brasilian Mario Zagallo ja Saksan Franz Beckenbauer.

Yle Urheilu kertasi syyt, miksi Ranska oli Kroatiaa parempi MM-loppuottelussa.

Ranska riisui Kroatian aseista toisella puoliajalla

Ensimmäisellä puoliajalla Ranska oli altavastaaja, vaikka joukkue johti 2–1, kun tauolle lähdettiin. Pukukopista kentälle asteli kuitenkin täysin toisenlainen Ranska.

– Toinen jakso oli Ranskalta aika kliininen esitys. Ranska iski niillä aseilla, joissa he ovat vahvoja, Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen sanoi. 

Paul Pogba iski 3–1-johtomaalin 16. rajan tuntumasta laukauksellaan vastahyökkäyksen päätteeksi. Teinitähti Kylian Mbappé viimeisteli kliinisesti 4–1-osuman, joka viimeistään tuntui ratkaisevan pelin.

– Kolmas maali oli huikea tilanteenvaihtomaali. Sen jälkeen Kroatian oli pakko nostaa pelaajia ylemmäs, joten 4–1-maalissa Ranska pääsi hyödyntää isoa tyhjää tilaa siinä keskustassa, Miettinen jatkoi.

Deschampsin erinomaiset vaihdot

Ranskan päävalmentaja Deschamps onnistui toisen puoliajan vaihdoillaan vaikuttamaan pelin kulkuun ratkaisevasti.

Keltaisen kortin saanut N'Golo Kante tuli vaihtoon 55. minuutilla ja hänen tilalleen vaihdettiin Steven Nzonzi. Kante ei pelannut parasta peliään turnauksessa, mutta suurempi syy vaihdolle taisi olla, että Nzonzi on huomattavasti pidempi ja sitä kautta vahvempi pääpalloissa.

– Ranska hallitsi omaa maalinedustaansa toisella jaksolla paremmin. Kroatian keskitykset eivät olleet enää niin vaarallisia, Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola sanoi.

Steven Nzonzi (vas.) toi tarvittavaa kokoa Ranskan keskikentälle. Kuva: AOP

Seuraava vaihto tuli 73. minuutilla, kun Ranska johti ottelua 4–2. Corentin Tolisso otti Blaise Matuidin paikan vasemmalla laidalla.

– Tolisso tukki Kroatian oikean laidan ja keskitykset sieltä loppuivat lähes kokonaan, Lehtola sanoi.

Lopussa Deschamps korvasi Olivier Giroud'n Nabil Fekirillä, joka toi hyökkäyspäähän energiaa. Fekir jaksoi pitää palloa ja juosta sen perässä hyökkäysalueella, mikä vaikeutti Kroatian loppukirin virittelyä.

Vahva luonne

Ranskan taktista osaamista on kehuttu turnauksen aikana paljon, mutta joukkueen henkistä kovuutta ei sovi aliarvioida. MM-loppuottelussa Ranska oli ensimmäisen vartin aikana lirissä, kun Kroatia pyöritti peliä.

– Se oli ensimmäinen hetki turnauksessa, kun tuntui siltä, ettei Ranska ole stabiili. Se vaikea hetki kuitenkin selätettiin. He eivät panikoineet myöskään siinä vaiheessa, kun oli vaikeaa, Miettinen sanoi.

Toinen esimerkki Ranskan turnauksessa kokemista vaikeuksista oli neljännesvälierä Argentiinaa vastaan. Argentiina johti ottelua 2–1, mutta Ranska nousi 4–3-voittoon.

– Siinäkään ottelussa ei ollut mitään merkkiä, että Ranska alkaisi panikoida, Lehtola jatkoi.

Luonne näkyi myös siinä, että Ranska oli MM-turnauksen kurinalaisin joukkue, joka pystyi sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin.

– Pelajat pelasivat toisilleen ja Deschampsin taktiikalle. Heillä oli selkeät roolit, jota se luonne oli riittävän nöyrä toteuttamaan, Miettinen sanoi.

Lue myös:

 Ranska on jalkapallon maailmanmestari! Les Bleusin hyökkäysvoima tyrmäsi Kroatian huimassa maali-iloittelussa 

 Kommentti: MM-finaaleita haukutaan tylsiksi, mutta tämä oli kaikkea muuta – suurin jännitys jäi silti puuttumaan, koska Ranska oli turnauksen selvästi paras joukkue 

 Nämä sankarit palauttivat jalkapallon suurmaan maailmanmestariksi 20 vuoden jälkeen – superteini tähditti maailman kalleimmista pelaajista koostuvaa Ranskaa 

 Turvatoimet pettivät jalkapallon MM-finaalissa – punkbändi Pussy Riot pääsi ryntäämään viheriölle kesken ottelun