1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Jari Litmanen povaa tuoreelle maailmanmestarille Ranskalle pitkää dominointia: ”Ikärakenne on muiden kannalta vaarallisen kohdallaan”

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen uskoo, että Ranska voi ottaa samanlaisen aseman maailman jalkapallossa, kuin Espanjalla oli joitain vuosia sitten. Litmasen mukaan oikea joukkue voitti maailmanmestaruuden.

Kuva: Valery Sharifulin/AOP

Ranska oli näissä kisoissa loistava. Joukkue ei joutunut kertaakaan oikeasti tiukoille. Yksikään jatko-ottelu ei venynyt ylimääräisille minuuteille puhumattakaan rankkareista. Vaikutti siltä, että Ranska oli joka ottelussa se, jolla oli jalka kaasulla: höllätäänkö vähän vai painetaanko pedaalia vähän enemmän?

Joukkueen materiaali oli kisojen paras, yhdessä Brasilian kanssa. Jokaiselle pelipaikalle oli useita vaihtoehtoja. Kun vielä muistetaan, että Ranska oli kisoissa sopivimmalla joukkueella – ei välttämättä pelillisesti parhaalla mahdollisella – kertoo se paljon maailman johtavan tähtitehdasmaan pelaajistosta. Kuinka monella maalla olisi oikeasti varaa jättää pois joukkueesta niin sanotuista ”muista syistä” Mestarien liigan finaalin ratkaissut keskushyökkääjä tai Bayern Münchenin tähtipelaaja? Ranskalla oli. Eikä se näkynyt missään.

Pelaajat nostivat valmentaja Didier Deschampsin ilmaan mestaruuden ratkettua. Kuva: Peter Powell/AOP

Didier Deschamps oli urallaan loistava pelaaja. Hänen yksi teeseistään oli, että hän haluaa voittaa, ei väliä millä tavalla. Tämä filosofia oli vahvasti käytössä Venäjällä. Vielä omissa kotikisoissa, jonka finaalitappiosta ammennettiin hirmuisesti voimavaroja tänne, Ranska yritti myös viihdyttää yleisöä. Venäjällä viihdyttäminen ei ollut mitenkään agendalla: riitti, että joukkue voitti. Ja niin se todellakin teki. Ottelu ottelulta, voitosta voittoon. Vain merkityksetön Tanska-ottelu jäi joukkueelle kauneusvirheeksi tasapelin myötä. Tappiota joukkue ei kokenut, eikä ollut edes lähellä kokea.

Deschamps maailmanmestarina ja EM-voittajana tietää hyvin, että nyky-Ranskan suurin vihollinen on Ranska itse. Joukkue on munannut parit kisat loistavalla materiaalilla sisäisiin riitoihin. Kotikisoissa luuta oli jo lakaissut, mutta parastaan Ranska ei saanut kenties suurten paineiden vuoksi enää finaalissa esiin. Nyt käytännössä sama joukkue oli MM-kisoissa, loistavasti motivoituneena, vahvalla yhteishengellä ja voittamattomana. Uskomatottoman eleettömän upea suoritus koko joukkueelta ja valmennukselta.

Isoin Deschampsin suorituksista oli pakottaa pelaajat jättämään isot egot kotiin tai seurajoukkueiden pukukoppeihin. Moni pelaaja oli nyt Les Bleusin riveissä kuin eri mies. Missä hiuslakka, missä hassut ja näyttävät kampaukset, missä tanssiliikkeet, missä näyttävät kikat, missä nokkelat lehdistötilaisuudet, missä hallitsematon some? Kotona. Ei siellä, missä tehtiin tulosta. Jokainen pelaaja oli mukana, samassa veneessä ja toinen toisensa puolesta.

Ranskan maalivahtipeli oli finaalin yhtä nukahdusta lukuun ottamatta mainiota. Laitapuolustajat hoitivat homman ja topparit siirsivät kelloa eteenpäin – monta vuotta on puhuttu Realin ja Barcan toppareista Piquesta ja Ramoksesta. Nyt puhutaan heidän moderneista versioistaan Varanesta ja Umtitista. He hallitsevat tulevaisuudessa pelipaikkojaan omissa seurajoukkueissaan pitkään. Keskikenttä, hyökkäys, valmennus, kaikki.

Ranska oli paras joukkue näissä kisoissa. Ehdottomasti. Kroatialle pitää nostaa hattua ja antaa kaikki kunnia upeista kisoista ja finaalipaikasta. Mutta ei kannu mennyt väärään paikkaan – Marseljeesin tahdissa mentiin, kisojen alusta loppuun. Ja saatetaan mennä vielä pitkään – joukkueen ikärakenne on muiden kannalta vaarallisen kohdallaan.

Jari Litmanen

Lue myös:

Ranska on jalkapallon maailmanmestari! Les Bleusin hyökkäysvoima tyrmäsi Kroatian huimassa maali-iloittelussa

Kantti kesti vaikka oltiin lirissä, toisen jakson nerokkaat vaihdot riisuivat Kroatian aseista – näistä syistä Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden

Nämä sankarit palauttivat jalkapallon suurmaan maailmanmestariksi 20 vuoden jälkeen – superteini tähditti maailman kalleimmista pelaajista koostuvaa Ranskaa

Ranska pääsi nostelemaan MM-pokaalia Moskovan stadionilla – katso jokaisen jalkapalloilijan unelmahetki tästä!

Ranskan suurin tähti meni sekaisin maailmanmestaruudesta: "En tiedä, missä olen" – päävalmentaja omisti pitkään odotetun voiton koko kansalle

Kommentti: Venäjän MM-turnaus oli symbolinen päätös Messin ja Ronaldon ainutlaatuiselle valtakaudelle – samanlaista kaksintaistelua on turha odottaa lähivuosina