1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Ranskalaiset maailmanmestarit saavat arvostetuimman kunniamerkin – juhlat jatkuvat pääkaupungin kaduilla ja presidentin luona

Ranskan presidentti Emmanuel Macron myönsi kunniamerkin koko maailmanmestarijoukkueelle.

Kuva: AOP

Ranskan MM-kisasankareille satelee kehuja. Nyt heidät palkitaan myös Ranskalle tuomastaan kunniasta, sillä Ranskan presidentin kanslia kertoi koko joukkueen saavan Ranskan kunnialegioonan kunniamerkit.

Merkki on Ranskan arvostetuin kunnianosoitus siviili- tai sotilastyöstä. Ajoittain sellainen on myönnetty myös muiden maiden kansalaisille, esimerkiksi useille suomalaisille presidenteille.

Kunniamerkit on jaettu viiteen luokkaan, joista joukkueen jäsenille myönnettävä ritarin kunniamerkki on ensimmäinen. Kunnialegioonan ritarikunta perustettiin vuonna 1802.

Ranska voitti historiansa toisen maailmanmestaruuden sunnuntaina kaatamalla finaalissa Kroatian. Edellisen mestaruus oli 20 vuoden takaa. Tuolloin joukkueen suurin tähti oli Zinedine Zidane, joka on sittemmin saanut jo yhtä korkeamman luokan - upseerin - kunniamerkin.

Kunniamerkin myöntää Ranskan presidentti. Virkaa viime vuodesta alkaen hoitanut Emmanuel Macron oli läsnä Moskovassa loppuottelun palkintojenjakoseremoniassa ja juhli myöhemmin Ranskan joukkueen kanssa pukukopissa.

Ranskan joukkue matkusti maanantai-iltapäivänä Venäjältä takaisin kotimaahan, missä odottavat railakkaat mestaruusjuhlat sekä näyttävä paraati pääkaupungin kaduilla. Samalla joukkueen on myös määrä vierailla Macronin luona.