1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Pogba otti seremoniamestarin roolin presidentin palatsissa – Yle seurasi Ranskan kansanjuhlan hurmosta

Jalkapallon yhä jatkuvat maailmanmestaruusjuhlat ovat sekoittaneet Ranskan perusteellisesti. Ranskan joukkue saapui maanantai-iltana pääkaupunkiin Pariisiin, jossa sitä odotti valtaisa ja hurmioitunut ihmisjoukko.

Juhlatunnelmissa maailmanmestari Paul Pogba ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puoliso Brigitte Kuva: EPA

PARIISI. Jalkapallon maailmanmestaruudesta hurmioituneet ranskalaiset tanssivat, lauloivat ja juhlivat koko pitkän sunnuntaiyön. Muutaman tunnin yöunien jälkeen juhlat jatkuivat, sillä ranskalaiset valmistautuivat ottamaan joukkueen vastaan pääkaupungissa Pariisissa.

Moni oli tullut odottamaan idoliensa saapumista Pariisiin jo aamuvarhaisella. Lucas Buchs kertoi matkustaneensa pääkaupunkiin toiselta puolelta Ranskaa.

– Tämä on kuin kaunista unta! Minä en ollut edes syntynyt, kun Ranska voitti 20 vuotta sitten maailmanmestaruuden. Tapahtunutta on vielä vaikea käsittää, Ranskan lipun väreihin sonnustautunut Buchs sanoi.

Moni muukin ranskalainen kertoi, että mestaruuden käsitteleminen vaati aikansa.

– Olin heti finaalin jälkeen niin liikuttunut etten pystynyt kunnolla iloitsemaan. Tämänhetkistä tunnelmaa ei voi puolestaan sanoin kuvata, totesi pariisilainen nuori mies nimeltä Gustave Kingsley.

Jalkapallon maailmanmestaruus on Ranskalle järisyttävä asia ja kokonaista sukupolvea määrittävä kokemus. Kunnolla se konkretisoitui, kun siniset sankarit palasivat Venäjältä maanantai-iltana Ranskaan.

Ranskalaiset iloitsivat jalkapallon MM-kullasta Kuva: Juha Nurminen

Pelaajien bussi kiersi illalla kunniaparaatissa pitkin kuuluisaa Champs-Élysées -bulevardia ja paikalle saapuneet sadattuhannet kannattajat räjähtivät osoittamaan sankareilleen suosiotaan. Tummansinisiin pukuihin sonnustautuneet pelaajat juhlivat bussin katolla, vilkuttivat yleisölle ja kuvasivat kännyköillään Pariisin keskustaan kerääntynyttä riemuitsevaa ihmisjoukkoa.

Kunniakierroksen jälkeen pelaajat saapuivat Élysée-palatsiin, jossa heidät otti vastaan presidentti Emmanuel Macron. Pelaajat astelivat pitkin punaista mattoa silminnähden liikuttuneen kapteenin Hugo Llroris’n ja hymyilevän päävalmentajan Didier Deschampsin perässä.

Koko joukkue kokoontui Élysée-palatsin portaille ja vetäisi hieman epävireisen mutta sitäkin tunteikkaamman Marseljeesin. Sitten joukkue siirtyi tervehtimään palatsin takapihalle kerääntynyttä fanijoukkoa. Kultasankaisiin aurinkolaseihin sonnustautunut keskikenttäpelaaja Paul Pogba otti seremoniamestarin roolin ja huudatti ja laulatti riemusta sekopäistä yleisöä.

– N’Golo Kanté, pa la pa lalaa, lauleskeli Pogba ja kunnioitti improvisoidulla laulullaan pelikaveriaan Kantéa.

Mestaruus yhdisti ranskalaiset iloitsemaan

Ranskan taitava joukkue kypsyi turnauksen myötä ja tarjosi kannattajilleen lopulta maali-ilotulituksen ja valtaisan hurmoksen. Se tuli kovia kokeneessa Ranskassa tarpeeseen.

– Mestaruus on aivan käsittämättömän hieno juttu! Kaikki ranskalaiset juhlivat yhdessä, ikään ja taustaan katsomatta, mikä on ihan mahtavaa, sanoi Ranskan lipun värisiin aurinkolaseihin ja peruukkiin sonnustautunut Christine-niminen nuori nainen.

Hän, kuten moni muukin muistutti, että viime vuosina Ranskassa on kokoonnuttu yhteen ainoastaan traagisten tapahtumien takia – esimerkiksi kunnioittamaan tasavaltaisia arvoja vuoden 2015 Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Mestaruusjuhlat jatkuvat Ranskassa vielä pitkään. Jalkapallon maailmanmestaruuden odotetaan piristävän Ranskan taloutta ja nostavan jopa syntyvyyttä. Se vankistaa varmasti myös istuvan presidentin Emmanuel Macronin asemaa – hän kun on esiintynyt joukkueen intohimoisena kannattajana.

Varmaa on myös, että vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuden voittaneen nuoren joukkueen, Les Bleusin, tarina on vasta alussa.

– Menestys ei katso ikää, se vaatii ainoastaan omistautumista. Bravo koko joukkue, olette kerrassaan mahtavia! kiteytti Louis-niminen ranskalaismies.

Lue myös:

Ranskalaiset maailmanmestarit saavat arvostetuimman kunniamerkin – juhlat jatkuvat pääkaupungin kaduilla ja presidentin luona

Ranskan ujo avainpelaaja saattaa olla maailman sympaattisin jalkapalloilija – urakoi MM-finaalin vatsataudissa, eikä edes uskaltanut pyytää pokaalia joukkuetovereiltaan

MM-kisojen sankareita kunnioitettiin kekseliäästi – metroasemat saivat uudet nimet Pariisissa ja Lontoossa

69 prosenttia kansasta nautti kesän futishuumasta – 3,9 miljoonaa suomalaista katsoi jalkapallon MM-kisoja Ylen kanavilta