1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

"Uusi Pelé" osoitti olevansa jo parhaiden joukossa, nyt saattaa olla megatähtien vuoro väistyä huipulta – riittääkö sensaatiomainen kesä koko jalkapallomaailman kuninkuuteen?

Jalkapallovuosi 2018 on MM-kisojen päättymisen myötä jo yli puolivälissä. Yle Urheilu listaa suurimmat ehdokkaat maailman parhaan jalkapalloilijan palkinnon, eli Kultaisen pallon, voittajaksi. Jalkapallojournalistit ympäri planeetan äänestävät voittajan vuoden lopussa.

Kuva: AOP

1

Cristiano Ronaldo (Juventus)

Portugalin tähtipelaaja oli MM-kisojen puhutuimpia pelaajia alusta alkaen tehtyään hattutempun Espanjaa vastaan. Neljä maalia neljässä ottelussa eivät riittäneet, sillä kisojen heikoin suoritus tuli pudotuspelitappiossa Uruguaylle.

Turnauksen loppuvaiheessa Ronaldo varasti otsikot siirtyessään Juventukseen. Se avaa uusia mahdollisuuksia, sillä Italian pääsarjan voittaminen on erittäin todennäköistä, eivätkä mahdollisuudet voittaa Mestareiden liiga jo neljännen kerran peräkkäin edes heikenny liiaksi.

Ronaldo teki Espanjan pääsarjassa tämän vuoden puolella 15 ottelussa 22 maalia. Mukana oli neljän maalin ottelu Gironaa vastaan ja hattutemppu Real Sociedadin verkkoon. Tammikuun lopun ja maaliskuun puolivälin välisenä aikana Ronaldo teki Espanjan pääsarjan ja Mestareiden liigan yhteensä 11 ottelussa huimat 21 osumaa.

Ronaldo on voittanut Kultaisen pallon kahtena viime vuonna ja viidestä viime vuodesta neljänä.

Kuva: EPA

2

Lionel Messi (Barcelona)

Tasainen suorittaja La Ligan mestarijoukkueen keskipisteessä. Messi aloitti vuoden kolmen ottelun maaliputkella ja osumalla kahdeksasta ensimmäisestä ottelustaan seitsemässä. Vuoden pisin maaliton putki on viisi ottelua, mutta silti Messi on harvoin pelannut kahta huonoa ottelua peräkkäin.

MM-kisojen tuskat painavat varmasti. Muun muassa rangaistuspotkun Islantia vastaan hukannut Messi teki neljässä ottelussa vain yhden maalin. Toki hän alusti kaksi Argentiinan kolmesta osumasta kohtalokkaassa ottelussa Ranskaa vastaan, mutta kokonaisuutena MM-kisaurakka oli valtava pettymys niin Messille kuin koko Argentiinallekin.

Messi voitti Kultaisen pallon neljä kertaa peräkkäin vuosina 2009-2012 ja edellisen kerran vuonna 2015.

Kuva: AOP

3

Neymar (PSG)

Mies, jota on pidetty todennäköisimpänä Ronaldon ja Messin hegemonian rikkojana. Neymar on ollut äänestyksessä kolmas kahdesti, viimeksi viime vuonna.

Maailmanennätyssiirto viime kesänä nosti odotukset pilviin ja Neymar tarjoili Ranskan pääsarjassa monia maagisiakin hetkiä, jotka osoittivat sarjan olevan hieman liian heikkotasoinen hänenlaiselleen pelaajalle. Se saattaa painaa myös äänestäjien vaakakupissa.

Todennäköisesti Neymarilta vaadittaisiin Mestareiden liigan voittoa, mikä onkin asetettu pariisilaisseuran tärkeimmäksi tavoitteeksi – kotimaassa dominoimisen kun pitäisi olla jo itsestäänselvyys Neymarin, Kylian Mbappén ja Edinson Cavanin kaltaisella hyökkäyskolmikolla. Toinen mahdollisuus olisi ollut johdattaa Brasilia maailmanmestariksi, mutta siinähän Neymar ei onnistunut. Hän niitti huonoa mainetta sukeltelullaan, mutta toisaalta kyllä pelasi yksilötasolla varsin ansiokkaasti. Viidessä ottelussa hän teki kaksi maalia ja oli jatkuvasti Brasilian parhaita pelaajia.

Todennäköisesti Neymarin yli kolmen kuukauden poissaolo helmikuun lopun ja kesäkuun alun välillä heikensi hänen mahdollisuuksiaan niin roimasti, että seuraava tilaisuus tavoitella brasilialaisen suuresti himoitsemaa Kultaista palloa on vasta ensi vuonna – pohjatyötä sitä varten tehdään jo syksystä alkaen etenkin Mestareiden liigassa.

Kuva: AOP

4

Kylian Mbappé (PSG)

Moni tiesi Mbappén potentiaalin jo ennen lähes 200 miljoonan euron siirtoa Pariisiin, mutta silti viimeisen vuoden aikana otetut kehitysaskeleet ovat ylittäneet odotukset.

PSG voitti viime kaudella triplamestaruuden, Mbappélle Ranskan-mestaruus oli jo toinen peräkkäinen. Maalimäärät eivät vedä vertoja esimerkiksi Ronaldolle, eikä Ranskan liigakaan rehellisesti sanottuna ole samaa tasoa kuin pääsarjat Espanjassa tai Englannissa.

Kesä kuitenkin osoitti, minkä tason pelimiehestä on kyse. Mbappé oli Ranskan tähtisikermän säihkyvimpiä palasia ja teki MM-kisojen seitsemässä ottelussa neljä maalia. Neljässä viimeisessä ottelussa, eli pudotuspelivaiheessa, hän urakoi kolmea vaille täydet minuutit. PSG kärsi talvella takaiskun Neymarin pitkän poissaolon myötä, mikä varmasti näkyi jonkin verran myös nuoren Mbappén pelaamisessa. Jos kesästä kuitenkaan voidaan vetää mitään johtopäätöksiä, niin syksyn koittaessa Pariisissa on kaksi todellista supertähteä. Suoritukset MM-nurmella herättivät jopa vertailuja Peléen, joten rima on asetettu poikkeuksellisen korkealle.

Tuntuisi uskomattomalta ajatella, että Mbappé ei voittaisi Kultaista palloa muutaman seuraavan vuoden aikana. Aika näyttää, onko ensimmäisen aika jo tänä vuonna.

Kuva: EPA

5

Keskikentän tähdet: Luka Modric (Real Madrid) ja Kevin De Bruyne (Manchester City)

Nelikon takana on joukko eri tavoin ansioituneita tähtiä, jotka voivat hyvällä loppuvuodella vielä kasvattaa osakkeidensa arvoa roimastikin.

Luka Modric toteutti Kroatian joukkueessa samaa avainroolia kuin Real Madridissa. Hän on aina joukkueensa moottori, kesikentän taitava uurastaja joka muuttaa puolustustilanteen hyökkäykseksi ja ruokkii hyökkääjiä.

Modric ei ole Madridin hehkutetuin pelaaja, mutta silti todella tärkeä. Sama näkyi MM-kisoissa, missä hän oli Kroatian tukipilari ja väsymätön pelillinen johtaja. Modric urakoi MM-kisoissa seitsemässä ottelussa kaikkiaan 694 peliminuuttia, eli keskimäärin noin sata minuuttia ottelua kohden.

Kevin De Bruynen rooli on lähellä Modricia, mutta hän pelaa Manchester Cityssä ja Belgian joukkueessa. Belgian mukana se riitti MM-pronssiin, Cityssä Valioliigan mestaruuteen ja Liigacupin voittoon. Rooli ei ehkä ole yhtä helposti palkittava kuin hyökkääjien, mutta jonkin verran painoarvoa pitää antaa sille, että tällä hetkellä hänen joukkueensa näyttävät menestyvän säännönmukaisesti.

Kuva: AOP

6

Valioliigan maalitykit: Mo Salah (Liverpool) ja Harry Kane (Tottenham)

Mo Salah oli Valioliigan viime kauden sensaatio ja maalikuningas. Hän oli etunenässä nostamassa Liverpoolia Mestareiden liigan finaaliin. Vuoden 2018 aikana hän on tehnyt Valioliigassa 15 ottelussa yhtä monta maalia.

Maalis-huhtikuussa Salah pelasi Valioliigassa ja Mestareiden liigassa seitsemän ottelun putken, jonka aikana hän iski huimat 11 maalia, mukaan lukien neljän maalin illan Watfordia vastaan. MM-kisat menivät häneltäkin pitkälti pilalle Mestareiden liigan finaalissa tulleen loukkaantumisen myötä. Silti Salah teki maalin molemmissa pelaamissaan otteluissa.

Harry Kane ylsi Valioliigassa koko talven aikana 30 maaliin ensimmäisen kerran urallaan ja mätti kaikki seuraottelut huomioiden 48 ottelussa 41 osumaa. Tammi-helmikuun huippuvireensä aikana hän teki 11 ottelussa yhdeksän maalia.

MM-kisoissa Englanti ylitti vaatimattomat odotukset ja eteni pronssiotteluun, ja joukkueen kapteenina toiminut Kane voitti kuudella maalilla turnauksen maalikuninkuuden – toki näistä maaleista kolme tuli rangaistuspotkuista. Vuoteen ei ole mahtunut montaa heikompaa jaksoa, joten tykityksen jatkuessa Kane on varmasti lopputuloksissa korkealla.

Kuva: AOP