Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaiskarttureista palaa Jyväskylän MM-ralliin: ”Pahaa aavistamatta matkustin Portugaliin”

Jarmo Lehtinen on lupautunut japanilaisen Hiroki Arain avuksi Jyväskylän MM-ralliin.

ralliautoilu
Jarmo Lehtinen.
Jarmo Lehtinen toimi viime elokuulle asti Toyotan rallitallin urheilutoimenjohtajana.Miika Wuorela.

Jyväskylän MM-ralliin valmistautuu parhaillaan yksi erittäin mielenkiintoinen suomalaiskonkari. 48-vuotias Jarmo Lehtinen palaa Suomen MM-ralliteille ensi viikonloppuna.

13 kautta rallin MM-sarjassa Mikko Hirvosen kartanlukijana toiminut Lehtinen on lupautunut kartturiksi japanilaiselle Hiroki Araille WRC2-luokkaan Toyotalle.

Lehtinen on yksi rallin MM-sarjan menestyneimmistä kartanlukijoista. Hän on ajanut suomalaiskarttureista eniten palkintosijoituksia (69). Voittoja (15) on viidenneksi eniten.

Kaksikko rupesi yhteistyöhön Sardinian MM-rallissa hyvin nopealla aikataululla. Ennen Jyväskylää Arai ja Hirvonen ajoivat vielä Autoglym-rallin Sastamalassa.

– Olin starttaamassa kuviota Jouni Ampujan ja Jari-Pekka Lallaisen kanssa, kun Arai ja toinen japanilaisjuniori Takamoto Katsuta tulivat Suomeen ensimmäistä kertaa. Olemme valmentaneet ja koittaneet tasoittaa heidän tietään, Lehtinen taustoittaa tilannetta.

– Pahaa aavistamatta matkustin Portugalin ralliin muihin hommiin. Keskiviikkoaamuna kotoa lähdettäessä asiasta en mitään tiennyt. Sunnuntaiaamuna paperit olivat kasassa.

Ilman Lehtisen apua 24-vuotiaalle Araille olisi voinut käydä huonosti Toyotan haastajaohjelmassa.

– En tiedä, miksi Arain kartturi (Glenn MacNeall) luovutti paikkansa kesken kauden, mutta Arai jäi vähän tyhjän päälle. Olisi ollut todella vaikeaa löytää siihen tilalle kaveria, joka ymmärtää tämän projektin, Lehtinen toteaa.

Hiroki Arai
Hiroki Arai Korsikan MM-rallissa.EPA

– Nuotinlukijoitahan löytyy, mutta tässä pitää tajuta, että ei olla tekemässä omaa kartanlukijan uraa. Tässä ollaan auttamassa poikaa ajamaan kausi loppuun. Sekä Araille että Katsutalle kausi on vielä tärkeä. Tämän kauden jälkeen toinen valitaan jatkamaan projektissa.

Arai on toistaiseksi ajanut neljä kisaa WRC2-luokassa tällä kaudella. Lehtisen kanssa tuli karvas keskeytys heti aluksi Sardiniassa. Pisteitä on tullut 18.

Katsutalla on pisteitä 29. Hän yllätti voittamalla Ruotsin MM-rallissa WR2-luokan kisan.

Kielen vaihtuminen suurin muutos

Lehtiselle nopea hyppy takaisin ohjaamoon on iso. Kartanlukijauransa jälkeen Lehtinen toimi muun muassa Toyotan rallitallin urheilutoimenjohtajana, kunnes jätti pestinsä vuosi sitten elokuussa Saksan MM-rallin jälkeen. Ennen Sardiniaa edellinen MM-ralli oli Walesista marraskuulta 2014.

Isoin muutos kartanlukijan tehtävissä on nyt ollut kielen vaihtuminen. Mikko Hirvosen kanssa pärjäsi luonnollisesti suomeksi, mutta nyt kuljettaja tottelee Lehtisen englantia.

– Siinä on ollut oma työmaansa ja savottansa. En tunne vieläkään itseäni kotoisaksi autossa. Pystyn suorittamaan homman kuitenkin vaaditulla tasolla, Lehtinen miettii.

Lehtinen onkin joutunut tutkimaan tarkasti tämän vuoden Jyväskylän MM-rallin reittiä. Yli 40 prosenttia erikoiskokeista ajetaan heinäkuun viimeisenä viikonloppuna teillä, joilla ei ole kisattu kahteenkymmeneen vuoteen.

– Paljonhan siellä on tuttuja teitä. Pätkät ovat vain eri yhdistelmiä niistä. Tämä on teknisin reitti eli ei ole pelkästään isoa valtiontietä. Sitä osuutta on vähemmän. On todella kapeaa, mutkaista ja pienempää tietä. On todella haastava reitti. Olen iloinen silti, että on saatu vihdoin ja viimein takaisin pienempiä teitä, Lehtinen kertoo.

– Toki se aiheuttaa paljon jupinaa, että tiet menevät huonoon kuntoon. Mutta sitä se on, kun moni auto ajaa samaa tietä peräkkäin. Fakta on myös se, että ei voi koko aikaa ajaa valtionteillä. Jopa WRC2-autot rupeavat olemaan niin nopeita, että pitää ruveta miettimään jotain tehtäväksi.

Lehtinen ja Arai ovat sopineet vielä, että Lehtinen on mukana elokuun lopussa Sastamalassa ja Huittisissa ajettavassa SM-rallissa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat