Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Kaksi vuotta sitten EM-nelonen, olympiavälierät ja kova Suomen ennätys – nyt kahden painajaismaisen kauden jälkeen Oskari Mörö teki kovan päätöksen: ”Kaikki voitava on tehty”

400 metrin aitajuoksija Oskari Mörö näkee kauden keskeyttämisen etukäteen kovana paikkana, mutta täysin oikeana ratkaisuna.

yleisurheilu
Oskari Mörö
AOP

Kaksi vuotta sitten vielä Oskari Mörö oli hurjassa kunnossa. Hän tykitti ensiksi 400 metrin aidoissa EM-neloseksi. Sitten Rion olympialaisissa tuli välieräpaikka ja uusi Suomen ennätys 49,04.

Viime kesä oli puolestaan painajainen. Kevään harjoituskausi oli rikkonainen. Alkukesän ongelmat tekivät loppukaudesta taistelua. Kauden parhaaksi jäi yli sekunnin huonompi aika: 50,38.

Tälle kaudelle tarina oli samankaltainen. Tarton harjoitusleirillä iski juoksijan polvi. Mörön mukaan siinä meni neljä kuukautta kuntouttaessa täyteen kuntoon. Toukokuussa Turkin leirillä tuli puolestaan virustauti, josta Mörö ei ole vieläkään toipunut täysin. Kauden parhaaksi jäi kesäkuun alussa Turussa juostu 51,75. Tuloskehitys meni vielä huonompaan suuntaan. Nyt kausi jääkin kesken jo ennen Kalevan kisoja.

Oskari Mörö
Oskari Mörön parhaaksi jäi tänä kesänä Turun Paavo Nurmen kisojen aika 51,75.AOP

– Tällainen päätös on aina kova huippu-urheilijalta. Onneksi hyvä tukitiimi on auttanut päätöksessä. Tämä oli mahdollisimman järkevä päätös, kun olen vielä nuori urheilija. Ei voi lähteä terveydellä leikkimään. Tämä on kuin laittaisi rahaa pankkiin tulevaisuutta varten, Mörö kertoo Yle Urheilulle.

– Kaksi viime vuotta on ollut aika hektisiä. Se on oikeastaan eskaloitunut sitten ja on ollut kaikenlaista ylimääräistä kropassa päällä. Kauden keskeyttäminen on kova paikka, mutta uskon täysin oikeaksi ratkaisuksi.

Seesteisempi jakso mielessä

Erityisesti vatsavirus on ollut kova päihitettävä. Mörön mukaan se on korostunut erityisesti 400 metirn aidoissa, sillä siinä vatsan happotasapaino on muutenkin kovilla.

– En ole päässyt palautumaan kunnolla. Kaikki voitava on tehty, mitä on pystytty. Oli aikalisääkin kesäkuun puolella ja oli hyviä jaksoja. Sitten kun normaali kilpailuihin valmistava harjoittelu alkoi olla käsillä, niin tuli edelleen samat ongelmat. Se oli pään hakkaamista seinään ja tekohengittämistä, Mörö kuvaa vaikeuksiaan.

Vaivojen kertaantuminen alkoi käydä Mörön päälle ja kropalle hankalaksi. Hänen mukaansa pieni tauko kisoista ja kisastressistä tekee hyvää. Hän näkee, että ongelmat ovat voitettavissa levon avulla.

Oskari Mörö

– Aika moni urheilija tekee jossain vaiheessa kuntouttavaa harjoittelua, mutta itselläni sitä on ollut vähän liikaa. Ei ole ollut sellaista seesteistä jaksoa missään vaiheessa, että pääsisin täysin suunnitelmien mukaan etenemään. Keväällä oli myös valmentajan vaihtoa. Kokonaisrasitus ja koko paletti oli hankalaa pitää kuosissa. Päätavoitteet ovat Tokion olympialaisissa 2020 ja sitä varten täytyi tehdä nyt rohkeita ja viisaita päätöksiä, Mörö korostaa.

"En näe mitään rajoja"

25-vuotias aituri kertoo, myös, että maaliskuussa käynnistynyt valmennuskuvio Petra Stenmanin ja Mikael Ylöstalon kanssa jatkuu myös tulevaisuudessa. Hän ei olekaan valmis kovasta takaiskusta huolimatta heittämään roskakoriin mahdollisuutta parantaa vuoden 2016 ennätysaikoja, kunhan kroppa on palautunut.

Maailmalla 400 metrin aitojen tämä kesä on ollut todella kova. Jopa 26 vuotta vanhan Kevin Youngin maailmanennätyksen (46,78) rikkomisesta on puhuttu.

Qatarin Abdelrahman Samba paukutti kaikkien aikojen toiseksi kovimman ajan 46,98 kesäkuun lopussa. Yhdysvaltojen Rai Benjamin puolestaan oli sitä ennen tykittänyt 47,02. Norjalaissensaatio Karsten Warholm on aitonut myös Pohjoismaiden ennätyksen 47,81.

Karsten Warholm Abderrahman Samba
Karsten Warholm, Abderrahman SambaEPA

– Ottelupohjainen kaveri Norjasta tekee noin kovia aikoja muutamien vuosien aitaharjoittelulla, niin ei täydy pitää mitään mahdottomana. Pitää olla unelmia, että itsekin pystyy juoksemaan kovia aikoja. En näe mitään rajoja. Joka vuosi on itsellänkin ennätykset mielessä. Tämä innostaa itseäkin satsaamaan lajiin, että ihmiset ympäri maailmaa pärjäävät tässä, Mörö kuvailee.

Lue lisää:

Mörön ongelmat jatkuvat – ”Terveysriskien takia joudun keskeyttämään kauden”

Mörö ei odota vielä kovaa tulosta Espoon GP:stä, mutta uskoo olevansa mukana EM-kisojen kärkikamppailussa: "Kun saan palaset kohdalleen, aika alkaa tippua sekuntitolkulla"

Mörö ei odota vielä kovaa tulosta Espoon GP:stä, mutta uskoo olevansa mukana EM-kisojen kärkikamppailussa: "Kun saan palaset kohdalleen, aika alkaa tippua sekuntitolkulla"

Viime kesän katastrofi ei vienyt Oskari Mörön itseluottamusta – Berliinin EM-finaaliin tähtäävä aituri on pannut monta asiaa uusiksi masentavan kauden jälkeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat