Suora

  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 7.12.
  • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten syöksylasku
  • Urheiluruutu
  • Beaver Creek, miesten syöksylasku
  • Viimeistä viedään

Pyeongchangissa kärsittiin hyytävästä kylmyydestä, mutta nyt varaudutaan polttaviin olympialaisiin – Tokion olosuhteiden pelätään uhkaavan urheilijoidenkin hyvinvointia

Kesän 2020 olympialaisten järjestäjät varautuvat helleolosuhteisiin. Japania on poltellut tänä kesänä poikkeuksellinen helleaalto.

olympialaiset
Tokion olympiastadionilla mitattiin keskiviikkona huimia lämpötiloja.
EPA

Jos alkuvuoden talviolympialaisissa tuskailtiin jäätävän tuulen kanssa, niin vuoden 2020 kesäolympialaisten järjestäjät varautuvat nyt täysin päinvastaiseen ongelmaan.

Kisojen alkuun on lähes päivälleen kaksi vuotta ja kisakaupunki Tokiota koettelee rankka helleaalto. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 12 ihmistä on kuollut yli 40 asteen lämpötiloissa, jollaisia on koettu viimeksi vuonna 2013.

Keskiviikkona olympiastadionilla järjestetyn mediakierroksen aikaan lämpötila kohosi peräti 43 asteeseen.

Järjestäjät joutuvat miettimään kaikenlaisia järjestelyjä taatakseen inhimilliset olosuhteet kesän kiinnostavimpaan urheilutapahtumaan. Kisojen avajaiset järjestetään 24. heinäkuuta ja päättäjäisiä vietetään reilut kaksi viikkoa myöhemmin.

Kisakävijöiden oloja helpottamaan suunnitellaan erilaisia suojia ja tuulettimia. Esimerkiksi olympiastadionin sisäkatto on suunniteltu nimenomaan pitämään kuumuuden aisoissa. Uusi seurantalaite puolestaan tuo jatkuvasti päivittyvää tietoa kisapaikkojen lämpöolosuhteista, joihin voidaan sitten reagoida mahdollisimman nopeasti.

Urheilijoiden oloihin pyrkii vaikuttamaan myös Kansainvälinen olympiakomitea, jonka on määrä julkaista kisojen ohjelma keskiviikkona. Aikatauluissa yritetään huomioida sääolosuhteiden vaikutus.

Reutersin mukaan kisajärjestäjät suunnittelevat ohjeistuksia jopa kilpailujen perumisen varalle, mikäli äärimmäiset sääolosuhteet uhkaavat urheilijoiden hyvinvointia.

Pyeongchangissa muutamia tapahtumia jouduttiin siirtämään ankaran tuulen vuoksi. Tokiossa taas esimerkiksi maratonit saatetaan järjestää jo varhain aamulla, jolloin lämpötilat ovat kohtuullisempia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat