Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Lentopallon CEV-cup: Hurrikaani - Olszyn

Eksoottisia matkareittejä ja divaritappioita kaatosateessa, mutta tänään suomalaisilla jalkapallofaneilla on iso päivä Euroopassa: "Tämä on kesän kohokohta huolimatta MM-kisoista"

Europelejä pelaavien suomalaisseurojen kannattajien eräänlainen kohokohta tapahtuu torstaina, kun suomalaisjoukkueet pelaavat kauden ensimmäiset vieraspelinsä Euroopan kentillä.

jalkapallo
Pysäyttääkö KuPS tällä kertaa FC Kööpenhaminan?
Lehtikuva/Timo Hartikainen

Tampereen Ilveksen ja Kuopion Palloseuran kannattajille torstaina on luvassa iso päivä. Kummallakin seuralla on edessään harvinainen vierasottelu europeleissä, kun Ilves ja KuPS pelaavat toiset osaottelut Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Ilves pelaa Euroopan kentillä 27 vuoden tauon jälkeen.

KuPS on ollut Eurooppa-liigan karsinnoissa viimeksi kuusi vuotta sitten. Nyt torstain pelissä on paikalla Kööpenhaminassa noin 60–70 kuopiolaisten kannattajaa.

– Tämä on tietenkin koko kesän kohokohta huolimatta MM-kisoista. Mutta tässä yksittäisen kohokohtaottelun rinnalla kulkee myös tarina. Se johtuu vuosikymmenien matkasta, että tämä tuntuu niin hyvälle. Ollaan esimerkiksi divarissa käyty ottamassa kaatosateessa turpaan jossain Jyväskylässä. Tämä europeli on osa tätä koko tarinaa, pitkäaikainen KuPS-kannattaja Teemu Räsänen avaa Yle Urheilulle.

KuPS, FC Kööpenhamina
Pysäyttääkö KuPS tällä kertaa FC Kööpenhaminan?Lehtikuva/Timo Hatikainen

Kolmannen polven Ilves-kannattaja Mikko Soipio allekirjoittaa myös näkemyksen todella kovasta jutusta. Ilves pelaa torstaina Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Hänen mukaansa reissua on suunniteltu pitkään niin paljon kuin on pystytty.

– Viime lokakuussa europelipaikan varmistuttua sovittiin, että pyydetään kesälomat tähän. Siitä se innostus on noussut. Toinen oli arvonta kesäkuun loppupuolella. Silloinkin pidettiin ruokatunti arvonnan kohdalla, jotta tiesi mihin pääsee matkustamaan. On tätä odotettu, Soipio kertoo.

Soipion mukaan torstaina Bulgariassa on paikalla ainakin kolmisenkymmentä Ilveksen kannattajaa. Hän itse siirtyi keskiviikkoiltana Sofiaan Istanbulin välilaskun kautta. Kovaan juttuun on siis ainakin vaadittu jo eksoottista matkareittiä.

– Valitettavasti Pirkkalan kenttä meni kiinni. Sieltä olisi ollut hyviä yhteyksiä Tukholman kautta paikan päälle. Mutta nyt tuli tällainen ratkaisu. Aikamoista sompailua oli kyllä netissä, että löysi hyvät lennot sopivasti kulkien, Soipio kuvailee ja kertoo käyvänsä katsomassa noin puolet vieraspeleistä koko kaudella.

– Tämä kannattaminen on kaikin puolin elämäntapa. En koskaan esimerkiksi kysy, lähteekö peli kukaan kaveri peliin. Tiedän, että kavereita on aina pelissä. Siksi ei tarvitse miettiä, kenen kanssa menee peliin.

Joukkueilla pahat paikat vieraissa

Ilves ja KuPS lähtevät kuitenkin toisiin osaotteluihin pahassa paikassa. Ilves taipui Helsingissä evakossa pelatun avausottelun Slavia Sofialle 0–1. KuPS puolestaan hävisi tanskalaiselle suurseuralle FC Kööpenhaminalle samoin lukemin. Kummassakin leirissä riittää silti uskoa. KuPSin faniporukasta kymmenen henkilöä oli kikkaillut itsensä yleisöltä suljettuihin KuPSin viimeistelyharjoituksiin luomaan henkeä ja uskoa joukkueeseen.

– Meidän tehtävänä on kannattaa joukkuetta. Jos emme usko voittoon, niin en ymmärrä, miksi olisimme täällä. Meillä on vahva usko, että teemme maalit ja menemme jatkoon. Eihän se ole todennäköisin vaihtoehto, mutta harmittaisi olla muualla, jos ihme tapahtuu, Räsänen painottaa.

Marius Noubissi
Marius Noubissilta odotetaan maaleja Sofiassa.Lehtikuva/Emmi Korhonen

– Totta kai uskomme voittoon. Helsingissä Marius Noubissilla oli pari hyvää paikkaa. Toki Sofia pelaa tarkasti ja myös aikaa. Siitä ei ole mitään epäselvyyttä. Ilves joutuu tappelemaan jatkopaikasta kovaa, Soipio sanoo.

FC Lahdella ikävin tilanne

Kolmannella Eurooppa-liigan karsintojen suomalaisjoukkueella FC Lahdella on kuitenkin kaikista tukalin paikka. Lahti hävisi peräti lukemin 0–3 kotikentällään islantilaiselle FH Hafnarfjördurille. Päävalmentaja Toni Korkeakunnas kuvaili pelin jälkeen ottelua katastrofiksi.

– Ei tämä mikään hyvä lähtötilanne ole. Mutta emme ole turhaan tänne tulleet. Haluamme uskoa siihen, että jalkapallossa tapahtuu ihmeitä. Sellaista olemme tänne lähteneet tekemään, Korkeakunnas kuvailee Yle Urheilulle ratkaisuottelun kynnyksellä.

– Olemme käyneet läpi edellisen pelin nyt pelaajienkin kanssa. Keskiviikkona on viimeiset klipit katsottu siitä. Olemme tehneet pelaajien kanssa yhteisen päätöksen, että täältä tullaan vielä. Uskomme, että pystymme paljon parempaan nyt.

Toni Korkeakunnas.
AOP

FC Lahdella on ollut viime aikoina käynnissä hieman vaikeampi jakso. 12 tappiottoman ottelun jälkeen on tullut kolme tappiota peräkkäin. Alamäkeä syvensi surullinen tappio islantilaisille. Korkeakunnaksen mukaan ensimmäisessä europelissä tuli valtava määrä henkilökohtaisia virheitä.

– Meidän pitää päästä pois noista turhista virheistä. Toinen asia on, että meidän pitää saada vauhtia ja tempoa pelaamiseemme. Pallon pitää liikkua nopeammin. Pelaajien pitää olla aktiivisempia ja aloitekykyisempiä, Korkeakunnas painottaa.

Europelihistoriansa aikana FC Lahti on hävinnyt kaikki neljä vierasotteluaan. Kuinka kova kolaus olisi, jos FC Lahti putoaisi nyt heti ensimmäisellä karsintakierroksella FH:lle?

– Totta kai se olisi pettymys. Mutta sitten jatkuisi Veikkausliigassa. Ei näitä pelejä voi tässä vaiheessa kautta hirveästi murehtia. Sunnuntaina on luvassa seuraava liigapeli. Katsotaan kuitenkin, mikä on tilanne pelin jälkeen, Korkeakunnas sanoi.

Lue lisää:

FC Lahden pakka sekosi täydellisesti – "Totaalinen katastrofi"

Synkkä ilta eurokentillä – kaikki suomalaisjoukkueet hävisivät kotonaan

Europelit tuovat kotimaiseen jalkapalloon satoja tuhansia euroja – "Se mahdollistaa meidän kehitystyömme"

Evakkoon joutunut Ilves tuskailee europelin katsojamäärän kanssa, lippuja myyty vasta muutama sata: "Tämä on aikamoinen farssi"

Suosittelemme

Tuoreimmat