Suomen menestyslajille ikävä takaisku – ei ole mukana seuraavissa talviolympialaisissa, vaikka KOK halusi lisätä naisten määrää

Kansainvälinen olympiakomitea on päättänyt keskiviikkona uusista lajeista Pekingin olympialaisiin 2022. Uusia lajeja on seitsemän, mutta mukana ei ole muodostelmaluistelua.

Marigold IceUnity palautti suomalaiset maailmanmestareiksi tänä keväänä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomalaisena menestyslajina tunnetuksi tullut muodostelmaluistelu ei pääse mukaan Pekingin olympialaisiin 2022. Kansainvälinen olympiakomitea päätti aiheesta keskiviikkona.

Muodostelmaluistelun kohtalosta kertoi kansainvälinen luisteluliitto ISU tiedottessaan. Muodostelmaluistelua on jo pitkään pyritty saamaan mukaan talviolympialaisiin.

– ISU tiedosti hakemuksen haasteet, jotka liittyivät lajin levinneisyyteen ja median vaikutukseen. Lisäksi viimeisenä, mutta ei vähäisempänä oli merkittävä urheilijoiden määrän lisääntyminen, ISU totesi.

Suomeen tuli tänä keväänä takaisin muodostelmaluistelun maailmanmestaruus, kun Marigold IceUnity oli ykkönen Ruotsin MM-kisoissa. Suomen mestari on aina lähes automaattisesti suosikki myös maailmanmestariksi muodostelmaluistelussa.

Kansainvälinen olympiakomitea lisäsi kaiken kaikkiaan seitsemän uutta kisaa Pekingin kisoihin. Ne ovat naisten yksilörattikelkkailu, freestylehiihdon big air (miehet ja naiset), short trackin sekaviesti, mäkihypyn sekajoukkuekisa, freestylehiihdon perinteisiin hyppyihin (aerials) sekajoukkuekisa ja lumilautakrossin sekajoukkuekisa.

KOK:n mukaan nämä lajit lisättiin, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo kasvaisi kisoissa. He halusivat enemmän naisia talviolympialaisiin.

– Olen todella tyytyväinen nähdessäni naisurheilijoiden kasvuja erityisesti näinkin jännittävissä ja läpimurtoa tekevissä lajeissa. Samaan aikaan lähetämme viestin, että talviolympialaisten kokoa käsitellään suoraan, Kansainvälisen olympiakomitean urheilujohtaja Kit McConnell sanoi tiedotteessa.

Päätöksellä naisurhelijoiden määrä kasvaa Pekingissä 45,44 prosenttiin urhelijoista. Aiemmin tänä helmikuussa Pyeongchangissa vastaava lukema oli 41 prosenttia. Urheilijoiden kokonaismäärä putoaa puolestaan 41 urhelijalla. Pekingin talviolympialaisissa kisaa yhteensä 2892 urheilijaa.

Lue lisää: