Asiantuntija heitti yllättävän jokerikortin naisten pika-aitojen EM-taistoon – seuraa näitä Kalevan kisoissa

Yleisurheilun Kalevan kisat käydään tänä vuonna Jyväskylässä. Berliinin EM-kisojen vuoksi kisoissa on ylimääräistä jännitystä, sillä mitalien lisäksi jaossa on muun muassa naisten pika-aitojen edustuspaikat. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni listasi 3+1 asiaa, joihin kannattaa kiinnittää kisoissa huomiota.

Kuva: Tomi Hänninen

1

Saadaanko naisten pika-aitohin jokerikortti?

Nooralotta Neziri on jo valittu Suomen EM-joukkueeseen ja on ollut niin vakuuttavassa kunnossa, että hän on naisten pika-aitoihin selvä voittajasuosikki. ”Nooralotta ei yleensä suostu suomalaisille häviämään,” Jarkko Finni toteaa ja sanoo Suomen ennätyksen olevan vaarassa.

Kahta muuta paikkaa on jaettu Annimari Kortteen, Lotta Haralan ja Reetta Hurskeen kesken, mutta Finni heittää valintakeittoon yhden yllättävän lisämausteen lisää:

– Matilda Bogdanoff ei hyppääkään pituutta, vaan juoksee aidat. Hänellä on kuitenkin yksi kaikkien aikojen kotimaan kovimpia aikoja 13,12. Tosin hän on juossut vasta yhden kisan alle, joten voi olla, ettei ihan näiden ennakkosuosikkien vauhtiin pysty, mutta hän on kuitenkin jokerikortti.

Suomen keihäsjoukkue jäämässä vajaaksi, mutta naisaiturit pakottavat tarkistamaan valintakriteerit – edessä jännittävät Kalevan kisat: "Noin kymmenessä lajissa mahdollisuus EM-rajoihin"

Suomen keihäsjoukkue jäämässä vajaaksi, mutta naisaiturit pakottavat tarkistamaan valintakriteerit – edessä jännittävät Kalevan kisat: "Noin kymmenessä lajissa mahdollisuus EM-rajoihin"

Kuva: Tomi Hänninen

2

Jatkuuko Partasen nousukunto?

Veli-Matti ”Aku” Partanen on kävellyt tällä kaudella kotimaan kärkitulokset niin 20, 30 kuin 50 kilometrillä. 50 kilometrillä hänen aikansa 3.44.43 on Euroopan tilastossa kolmannella sijalla.

– Mikä on Aku Partasen tämän hetken kunto? Onko se edelleen yhtä raju ja suunta ylöspäin kuin se on ollut? Finni pohtii.

Kalevan kisoissa miesten kilpailumatka on 20 kilometriä, jonka Partanen on kävellyt aikaan 1.27.35. Se on liki kaksi minuuttia kovempaa vauhtia kuin tilastokakkosen Jarkko Kinnusen aika 1.29.23.

– Koska Aku on EM-kisoissa yksi potentiaalisia menestyjiä ja on ollut todella hyvässä kunnossa, niin häntä kannattaa seurata, Finni vinkkaa.

Kuva: Tomi Hänninen

3

Haastaako Ruuskanen Helanderin?

Miesten keihäänheitossa riittää jännitettävää. Ottaako Oliver Helander Suomen mestaruuden? Rikkooko Lassi Etelätalo tai Jami Kinnunen Berliinin EM-kisarajan eli 80 metriä? Jarkko Finni seuraa tiukasti myös pitkältä tauolta tulleen Antti Ruuskasen heittoja.

– Hänellä on kolme kisaa alla ja noususuhdanne päällä, Finni sanoo ja viittaa Ruuskasen kisatuloksiin 76,91 – 80,79 – 82,59.

– Jatkuuko tämä ja nouseeko Antti lähemmäksi 85 metriä? Ja ennen kaikkea: haastaako hän Oliver Helanderin?

Kuva: Tomi Hänninen

4

Helliikö helle vai vaivaako kuumuus?

Suomea on hellinyt viime päivät todellinen lämpöaalto eikä helle hellitä näillä näkymin Kalevan kisojen aikaankaan. Kuumuus ei ole välttämättä kaikille urheilijoille ja lajeille hyväksi. Nopeutta ja räjähtävää voimaa tarvitsevat lajit saattavat hyötyä lämmöstä, mutta kestävyyspuolella tilanne on toinen.

– Kuumuus vaikuttaa ainakin torstain avausmatkoihin eli kävelyyn, Finni kertoo.

– Karkeasti voi sanoa, että helle vaikuttaa kestävyyslajeihin heikentävästi ja kaikkiin 400 metrin alle meneviin juoksuihin, ehkä jopa 800 metriinkin, positiivisesti.

Lähes 40 urheilijaa rikkonut tulosrajan, viime hetket käsillä Kalevan kisoissa – saako Suomen EM-joukkue täydennystä?

Kuva: AOP