Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa

Parikymppisen nuorukaisen elämä pysähtyi, kun hän sukelsi pää edellä lammenpohjaan – 22 vuotta myöhemmin Teppo Polvi rullaa kohti Tokion paralympialaisia

Teppo Polvi kilpailee käsipyöräilyn "pahiten haavottuneiden" luokassa ja tavoittelee menestystä Tokion paralympialaisissa 2020.

vammaisurheilu
Teppo Polvi rullaa kisa kerrallaan kohti Tokion paralympialaisia
Teppo Polvi rullaa kisa kerrallaan kohti Tokion paralympialaisia

Vuosi on 1996. 21-vuotias nivalalainen Teppo Polvi sukeltaa pää edellä Lassinlammen pohjaan.

Kaularanka vammautuu.

- Ei sinusta enää kävelemään ole, kuuluu lääkärin suusta.

Nuorukaisen elämä pysähtyy.

Reilut 20 vuotta myöhemmin tuo sama mies on näyttänyt esimerkillään, kuinka elämä jatkuu vammautumisesta huolimatta. Käsipyöräilijä Polvi, 43, on parapyöräilyn kolminkertainen MM-mitalisti ja kaksinkertainen maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja.

Polvi kilpailee H1-luokassa. Se on luokitus, jossa pahiten ”haavoittuneet” ottavat mittaa toisistaan, kuten hän asian ilmaisee.

- Teppo on kova taistelija, joka yrittää loppuun saakka, ja saa itsestään kaiken irti. Hänessä on paljon sellaisia piirteitä, joita vaaditaan huipulle pääsyyn asti yksilölajeissa, kuvailee parapyöräilymaajoukkueen päävalmentaja Mikko Peltonen.

Muutama viikko sitten ilmoitettiin, että vammautuneimpien käsipyöräilijöiden H1-luokka saa vihdoin oman paikkansa Tokion paralympialaisten ohjelmassa.

- Hieno juttu, että aika-ajo tuli nyt sinne. Se ei kuitenkaan herätä juuri nyt oikeastaan mitään ajatuksia. Tässä on vielä monta kisaa ennen sitä. Menen kisa ja treeni kerrallaan, sillä koskaan en voi tietää mitä tässä tapahtuu ja voihan se olla, että minua ei valita edes sinne, Polvi sanailee nöyränä.

Polvi ja espoolainen Harri Sopanen ovat kirjoittamassa tuosta vammaispyöräilyn luokasta suomalaista menestystarinaa. Lähes samantasoinen kaksikko puskee toisiaan eteenpäin yhä kovempiin saavutuksiin.

- Harri on hyvä kilpakumppani ja todella kova vastus. Hän on hyvä ystävä myös kisojen ulkopuolella, kun jaamme arjen asioita keskenämme.

Päävalmentaja Peltosen mukaan ”rämpylöiksi” itseään kutsuva kaksikko puhkesi kukkaan vuonna 2014. Luokitusmuutoksen myötä H1-pyöräilijät saivat oman sarjansa.

Teppo Polvi
Ville Honkonen/Yle

Peltosen mukaan H1-luokan piti olla mukana jo Riossa 2016, kun paralympialaisiin haluttiin omia sarjoja vaikeasti liikuntavammaisille. Urheilupolitikoinnin seurauksena asiat kuitenkin muuttuivat matkan varrella. Tämä oli suomalaiskaksikolle valtava pettymys.

Peltonen kertoo, että nivalalaisen ”kisa kerralla” -ajatusmalli on järkevää, sillä on mahdollista, että Suomi saa Tokioon vain yhden maapaikan. Tämä tarkoittanee, että valinta Suomen edustajista käydään juuri Polven ja Sopasen välillä.

Urheilijan arkea

Polven arki pyörii urheilun ympärillä. Treeniä, jumppaa, fysioterapiaa, palautumista. Ja sitten lisää treeniä. Käynti Lestijärvellä sijaitsevalla mökillä saa miehen ajatukset hetkeksi pois hiilikuitupyörästä.

Polvi valittiin vuoden pyöräilijäksi vuonna 2014. Saman vuoden aikana hänet äänestettiin myös vuoden nivalalaiseksi. Hän onkin pyörineen tuttu näky Nivalan teillä.

- Kyllä nuo rekat väistävät minua, älkää siitä huolehtiko. Kaikki tunnistavat minut täällä, Polvi huikkaa pyöränsä selästä nähdessään huolestuneet reaktiomme.

Maailmancupit ja MM-kisat koostuvat kahdesta matkasta, aika-ajosta ja maantieajosta. Polven vahvuudet ovat omasta mielestään maanteillä.

Teppo Polvi
Ville Honkonen/Yle

Kädet käyvät ja maisema vaihtuu, kun Polvi näyttää miten pyörä kulkee. Vilkkuvalo pyörän keulassa kiinnittää huomion jo kaukaa. Pyörän takana liehuu pieni Suomen lippu. Hän on maantiellä kuin kotonaan.

- Kai minä sitten tykkään rääkätä itseäni. Harvoin olen suoritukseeni tyytyväinen. Jos saan alle onnistuneen treenin, niin pistän saunan päälle ja se on siinä.

Hän kertoo, että mikäli hän ei kisan maalissa ole puolikuollut, ei hän ole antanut kaikkeaan. Vaatimustaso on kova.

Vaikka miehen palkintokaappi pullistelee palkintoja, yksi saavutus on ylitse muiden.

- Maailmancupin kokonaiskilpailun voitto ensimmäisenä suomalaisena pyöräilijänä. Se tuntui ok:lta.

Polven mukaan suomalaisten käsipyöräilijöiden joukkue on sopeutuva, joka ei pienistä hätkähdä. Toisista saadaan tukea, kun sitä tarvitaan.

- Ilman huumoria tästä hommasta ei tulisi yhtään mitään. Mutta sitten, kun kisataan, niin sitten myös kisataan. Meissä on kaksi ääripäätä.

Kilpailu itseä vastaan

Polvi ei sanomisissaan kiertele ja kaartele, vaan puhuu asiat suoraan. Hän on toiminut kymmenen vuoden ajan vertaistukihenkilönä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

- Rehellisyys toimii parhaiten kuntoutuksessa. Vammauduttuani herättelin toiveita kävelystä, mutta sen todettiin heti olevan toiveajattelua. Olen oppinut vanhemmilta vertaistukihenkilöitä paljon. Siihen ei kuole, jos välillä housut kastuu. Pitää vain antaa mennä täysillä.

Elämä on opettanut pärjäämään itsenäisesti. Kotisairaanhoito käy miehen luona, kun hän halajaa pyörän päälle, mutta muutoin hän kipaisee autolla kaupassa aivan kuten muutkin.

Polvi kotiutui juuri maailmancupin osakilpailusta Hollannin Emmenistä, mutta mielessä siintää jo seuraava tavoite, Maniagon MM-kisat elokuun alussa.

Teppo Polvi
Ville Honkonen/Yle

Puhelin pirisee tiheään, kun Polven valmentaja Ari Halmetoja kertoo, millaista rääkkiä viikonloppuna kolmanneksi ajaneelle on luvassa ennen Italian reissua. Äärirajoilla kulkeva harjoittelu auttaa, jotta pää kestää kisan aikana.

Polvi voitti maailmancupin kokonaiskilpailun toistamiseen viime vuonna. Tällä kaudella sairastelu on välillä haitannut kilpailemista ja Sopanen on ollut suomalaisista kisoissa niskan päällä. Vaikka menestystä onkin tullut runsaasti, tavoiteltavaa riittää vielä.

- Haluaisin vielä menestyä maailmancupeissa ja MM-kisoissa, ja pysytellä siellä kärkisijoilla. Ennen kaikkea haluan hyviä ajoja. Se on kaikista tärkeintä, että saa itsestä kaiken irti, Polvi päättää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat