Suora

  • Urheiluruutu

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah uusista olympialajeista: "Kisaohjelmaan ei mielellään oteta sukupuolittuneita lajeja"

Essayahin mukaan muodostelmaluistelun naisvaltaisuus on saattanut vaikuttaa siihen, että lajia ei nähdä Pekingin olympialaisissa vuonna 2022.

olympialaiset
talviolympialaiset
AOP

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti keskiviikkona uusista Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisissa nähtävistä lajeista ja kilpailumuodoista. Suomalaisten menestyslaji muodostelmaluistelu ei kuitenkaan mahtunut uusien tulokkaiden joukkoon, vaikka Olympiakomitean tavoitteena oli kasvattaa naisten osuutta kisoissa.

– Olympiakomitean toisessa linjauksessa on lähdetty siitä, että kisaohjelmaan ei mielellään otettaisi mukaan sukupuolittuneita lajeja. Muodostelmaluistelu on selkeästi naisten ja tyttöjen laji, mikä voisi olla se tekijä, joka hidastaa, jos ei kokonaan estä lajin mukaantuloa, KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah kommentoi puhelimitse STT:lle.

Uusina kilpailumuotoina Pekingissä nähdään sekajoukkuekilpailut mäkihypyssä, freestylehiihdossa, lumilautacrossissa ja kaukalopikaluistelussa. Lisäksi uusiin kilpailumuotoihin lukeutuvat naisten ja miesten freestylen big air -hypyt, minkä lisäksi Pekingissä kisataan myös naisten yksilörattikelkkailussa.

– Uudet kilpailumuodot noudattelevat pitkälti Olympiakomitean tavoitetta lisätä naisten osuutta. Sekaviestijoukkueiden kautta ei kuitenkaan tarvitse kasvattaa urheilijoiden eikä uusien lajien määrää. Lajien sisällä saadaan tasapainoa ja painetta maille panostaa myös naisten urheiluun, jotta saadaan sekaviestiin urheilijoita, Essayah selittää.

Kansainvälisen olympiakomitean mukaan naisten osuus kasvaa 41 prosentista 45,44 prosenttiin. Kokonaisuudessaan urheilijoiden määrä pienenee 41 urheilijalla, ja Pekingissä nähdään 2 892 urheilijaa. Kansainvälinen luisteluliitto ei luovuta Kansainvälinen luisteluliitto ISU pyrki saamaan muodostelmaluistelua mukaan jo Pyeongchangin olympialaisiin, mutta Kansainvälisen olympiakomitean tuoreen päätöksen mukaan lajia ei nähdä vielä neljän vuoden päästä Pekingissäkään. Liitto kertoo tiedotteessa jatkavansa työtään ja pyrkivänsä kasvattamaan lajin suosiota.

– Kansainvälinen luisteluliitto tiedostaa hakemuksen haasteet, esimerkiksi lajin levinneisyyden, median vaikutuksen sekä urheilijoiden määrän kasvun olympiakisoissa. ISU jatkaa joka tapauksessa työtään muodostelmaluistelun kehittämiseksi ja sen suosion lisäämiseksi, kirjoittaa liitto tiedotteessaan.

Muodostelmaluistelun mukaantulo lisäisi urheilijoiden määrää huomattavasti, mutta Essayahin mukaan tämä ei kuitenkaan sulje pois lajin mahdollista mukaan pääsyä tulevaisuudessa.

– Talvikisoissa raja ei ole niin kova kuin kesäkisoissa, joissa yritetään painaa urheilijoiden määrää alle kymmenentuhannen. Toki jos mukaan otetaan laji, jossa on isot joukkueet, urheilijamäärä tietysti kasvaa. Siinä mielessä naisten määrää on helpompi kasvattaa sekaviestilajien kautta.

Lue myös:

Naisten jääkiekkojoukkueiden määrä kasvaa Pekingissä: "Suurin virstanpylväs sitten naisten jääkiekon olympialaisiin mukaan tulemisen"

Suomen menestyslajille ikävä takaisku – ei ole mukana seuraavissa talviolympialaisissa, vaikka KOK halusi lisätä naisten määrää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat