Suora

  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 22.2.
  • Bansko, miesten alppiyhdistetty
  • Alppihiihdon MC: Bansko, miesten alppiyhdistetyn super-g
  • Hiihdon MM, yhdistetyn mäkiosuus HS 130
  • Alppihiihdon MC: Bansko, miesten alppiyhdistetyn pujottelu
  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Elävä arkisto esittää
  • Villi kortti: PÖLJÄ PÄIVÄ Seefeld-19
  • Bansko, miesten alppiyhdistetty

Muodostelmaluisteluväki ei suostu luopumaan olympiaunelmastaan, vaikka ovet viiden renkaan kisoihin pysyivät edelleen kiinni: ”Turhautunut olo, kun tässä tilanteessa ollaan oltu jo pari kertaa”

Muodostelmaluistelua pyritään saamaan seuraavaksi vuoden 2026 talviolympialaisiin.

taitoluistelu
Marigold IceUnity
Helsinkiläinen Marigold IceUnity on muodostelmaluistelun hallitseva maailmanmestari.Sari Niskanen

Kansainvälinen olympiakomitea päätti keskiviikkona Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten lajeista, ja suomalaisten vahva laji muodostelmaluistelu jäi jälleen rannalle. Luistelulajeista mukaan pääsi short trackin joukkuekilpailu.

KOK:n tavoitteena oli nostaa naisosallistujien määrää talvikisoissa, ja seitsemän uuden lajin myötä se kasvaakin 41 prosentista 45,44 prosenttiin.

Suomen Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen ei peittele pettymystään.

– Aina se harmittaa ja tulee sellainen turhautunut olo, kun tässä tilanteessa ollaan oltu jo pari kertaa. Olen ollut kevään aikana erinäisissä keskusteluissa mukana, ja niiden pohjalta tämä ei ollut mikään valtava yllätys. Ne perustelut, mitä on esitetty, on esitetty aiemminkin. Siinäkin mielessä harmittaa, että laji on mennyt eteenpäin, me pärjäämme siinä, se on hieno laji ja se olisi täysin olympiaperheen arvoinen.

Tärkeimmät syyt muodostelmaluistelun sivuuttamiseen ovat selvät. Muodostelmajoukkueet lisäisivät merkittävästi olympialaisiin osallistuvien urheilijoiden määrää, kansainvälinen kärki on vielä liian kapea eikä laji kiinnosta mediaa tarpeeksi.

Lisäksi täysin sukupuolittuneita lajeja ei mielellään oteta mukaan, kuten KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah aiemmin torstaina totesi. Kansainvälisellä luisteluliitolla ISU:lla oli hakuprosessissa short trackin myötä toinenkin laji, joka tällä kertaa läpäisi seulan.

Niittynen ymmärtää perusteluja osittain. Varmaa on ainakin se, että työ olympiastatuksen eteen jatkuu edelleen tuoreimmasta takaiskusta huolimatta.

– Se turhauttaa, että peruste esimerkiksi urheilijoiden suuresta määrästä on ulkoinen syy, eikä niinkään lajista tai sen vaatimuksista johtuva. Tämä naisnäkökulma, mitä on myös nostettu, on mielestäni vähän turha. Muodostelmaluistelu on naisvaltainen laji, eikä se siitä kabineteissa sen tasa-arvoisemmaksi muutu.

– Emme kuitenkaan aio luovuttaa ikinä asian suhteen. Nyt täytyy vain kuunnella, mitä KOK lajilta toivoo ja mihin suuntaan lajia tulisi kehittää. Tavoitteemme Suomessa on pysyä maailman parhaana muodostelmaluistelumaana ja olla sitten valmiina, kun se aika joskus koittaa.

Lajin tulisi levitä vieläkin laajemmalle

Suomessa muodostelmaluistelun tila on hyvä, harrastajia riittää ja medianäkyvyyttäkin on tullut menestyksestä johtuen. Olympiakisoihin pääseminen auttaisi silti taloudellisesti tekemään harrastamisesta ammattimaisempaa.

– Olympiastatuksen saaminen helpottaisi tietysti rahallisesti, ja silloin myös kansallinen olympiakomitea tulisi mukaan. Olympiakomitea voisi nostaa mitalitavoitettaan heti yhdellä, jos me olisimme mukana.

Kansainvälisessä luisteluliitossa muodostelmaluistelun olympiapaikan puolesta työskennellyt Marie Lundmark toivoo, että laji innostaisi uusia maita mukaan niin muodostelmaluistelun kehittämiseen kuin olympiastatuksen puolestapuhujiksikin. Seuraavien talvikisojen isäntämaassa Kiinassa oli jo käynnistymässä kehitysohjelma, mutta se on juuri nyt jäissä.

– Venäjällä taas muodostelmaluistelun taso on nykyisin korkea, maassa on paljon hyviä joukkueita. Toivon ja uskon, että Venäjä jatkossa on nykyistä vahvemmin ajamassa lajille olympiastatusta, Lundmark sanoo Taitoluisteluliiton tiedotteessa.

Seuraavat muodostelmaluistelun MM-kisat järjestetään ensi vuonna Suomessa.

Lue myös:

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah uusista olympialajeista: "Kisaohjelmaan ei mielellään oteta sukupuolittuneita lajeja"

Suomen menestyslajille ikävä takaisku – ei ole mukana seuraavissa talviolympialaisissa, vaikka KOK halusi lisätä naisten määrää

Naisten jääkiekkojoukkueiden määrä kasvaa Pekingissä: "Suurin virstanpylväs sitten naisten jääkiekon olympialaisiin mukaan tulemisen"

Suomalaisten menestyslaji haluaa olympialaisiin, päätös tulee kesäkuussa: "Laji on levinnyt, kuten jääkiekko"

Muodostelmaluistelu taistelee jälleen olympiapaikasta – “Laji myisi katsomot täyteen alle kymmenessä minuutissa”

Suosittelemme

Tuoreimmat