Suora

 • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
 • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
 • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
 • SM-liigan 3. finaali: Kärpät - HPK
 • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
 • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
 • Urheiluruutu
 • Koostejakso - kauden parhaat palat
 • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Argentiina, ennakko

Wilma Murron piti hakea tämä vuosi tuntumaa, mutta superlupaava seiväsnainen nousi Kalevan kisojen "räkäisillä hypyillä" EM-kisojen mielenkiintoisimpien nimien joukkoon: "Ei sinne leikkimään lähdetä"

Salon Vilppaan Wilma Murto teki Kalevan kisojen pitkässä seiväskilpailussa oman ulkoratojen ennätyksensä 460. Samalla hän katkaisi harjoituskaverinsa Minna Nikkasen SM-kultaputken.

yleisurheilu
Wilma Murto
Wilma Murto tuuletti vapautuneesti Kalevan kisoissa Harjun stadionilla Jyväskylässä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

JYVÄSKYLÄ. Harvoin näkee yhtä helpottunutta ja iloista urheilijaa kuin Wilma Murto perjantain Kalevan kisojen seiväsfinaalin jälkeen.

Runsaan vuoden ajan mystisen jalkavamman kanssa paininut Murto ylitti parhaallaan 460 ja voitti naisten seiväshypyn Suomen mestaruuden ylivoimaisesti.

Murron oli vaikea pysyä kilpailun jälkeen aloillaan. Vaikeutensa voittanut urheilija pomppi tasajalkaa haastattelualueella ja löi käsiään yhteen. Hän ei ollut uskoa huipputulostaan.

– Tuntuu aivan sairaan hyvältä päästä takaisin tuollaisiin tuloksiin. En osannut kauden alussa asettaa itselleni mitään tavoitteita, sanoi voitostaan häkeltynyt Murto toimittajajoukon keskellä.

Loukkaantumisestaan vasta toipunut Murto oli kauden alussa siinä tilanteessa, jossa oli positiivista, että hän pystyi ylipäänsä kilpailemaan. Siihen nähden hänen tuloksensa Kalevan kisoissa on äärimmäisen kova.

Toissa vuonna hallissa ennätyksensä 471 hypännyt Murto teki Kalevan kisoissa oman ulkorataennätyksensä.

Mieletön seiväskilpailu

Seiväsmestaruudesta harjun stadionilla taistelivat Salon Vilppaan Murto ja hänen harjoituskaverinsa Someron Esan Minna Nikkanen.

Korkeuden 435 jälkeen näytti siltä, että Nikkanen vie mestaruuden. Murto jätti tuon korkeuden väliin ja rima nousi 440:een. Nikkanen pudotti korkeudesta kolme kertaa, mutta Murto ylitti sen viimeisellä yrityksellään.

Sen jälkeen Murto ylitti 455 ensimmäisellään ja 460 toisellaan. Hän yritti vielä 465:stä, mutta päätti jättää leikin kesken.

– Tämä oli ihan loistava seiväskisa. Ensin tuli vääntöä jokaisetsa ylityksestä ja sen jälkeen kytättiin toisten ylityksiä, Murto hehkutti.

Kisassa nähtiin paljon taktikointia, kun Murto, Nikkanen ja SM-pronssia tuloksella 425 saavuttanut Saga Andersson jättivät vuorotellen korkeuksia väliin, kun joku kolmikosta oli pudottanut ensimmäisellään.

Kilpailu kesti lähes kolme tuntia.

– Tuo on sellainen paikka, että ajantaju katoaa ja tunto jaloista häviää. Se kertoo hyvästä omasta kunnosta, että kunto kestää hypätä korkeita hyppyjä noin pitkän kisan päätteeksi.

Samalla katkesi Minna Nikkasen yhdeksän vuotta kestänyt valtakausi seiväshypyssä, kun Murto vei ensimmäisenä Nikkaselta Suomen mestaruuden sitten vuoden 2008 ja Vanessa Vandyn.

Berliinin ei lähdetä leikkimään

Murtoa yli vuoden vaivannutta jalkavammaa ei ole vieläkään diagnosoitu. Jalkaa on kuntoutettu pieteetillä ihan pakaralihaksen vahvistamisesta lähtien.

Nuori seivästähti joutuu yhä varomaan jalkaansa, mutta Kalevan kisoissa hän pääsi jo kolmatta kertaa hyppäämään täydellä vauhdilla. Tosin hänen huippunopeutensa jäävät vielä kauas toissa vuoden ennätyshypyistä, koska juoksuharjoittelua on alla niin vähän.

– Tänään oli vähän räkäisiä hyppyjä. Eivät nuo teknisetsi olleet mitään mallisuorituksia. Tuloksiin olen tyytyväinen, mutta hyvänä päivänä 465 ei ole mikään mahdoton homma.

Joka tapauksessa kuntokäyrä on nouseva, mikä lupaa hyvää Berliinin EM-kisoja ajatellen. Murron piti keskittyä tänä vuonna vain kisatuntuman hakemiseen, mutta nälkä kasvaa syödessä.

– Ei sinne Berliinin ainakaan leikkimään lähdetä. Jos 460 hyppää oikeassa paikassa, niin Amsterdamin EM-sijoituksesta pitäisi panna paremmaksi, Murto sanoi.

Murto oli toissa kesänä Amsterdamin EM-kisoissa seitsemäs tuloksella 445. Tuolloin EM-mitalin sai ylityksellä korkeudesta 465.

Berliinin EM-kisat alkavat 7. elokuuta. Murto aikoo keskittyä harjoitteluun eikä kilpaile ennen EM-kisoja.

Lue myös:

Vaikeuksien jälkeen loistotulos! Murto katkaisi Nikkasen mestaruusputken uudella ulkoratojen ennätyksellään

Murto hurjassa ennätysvireessä, Neziri aitoi SM-kultaa – Kalevan kisojen perjantai hetki hetkeltä

Wilma Murto iloitsi ylityksistä naisten seiväskisassa: "Älyttömän hyvä fiilis ja helpottunut olo"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat