Kommentti: Haralan kyyneleet ja Hurskeen avautuminen paineista todistavat, että pika-aiturien taistelu EM-paikasta on parasta mitä suomalaiselle yleisurheilulle on tapahtunut vuosiin

Kovat kilpailutilanteet kotimaan kentillä kasvattavat suomalaisurheilijoita menestymään myös kansainvälisesti, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Lotta Harala joutui pettymään, kun Reetta Hurske ja Annimari Korte veivät EM-paikan hänen nenänsä edestä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

JYVÄSKYLÄ. Urheilu on joskus todella raakaa peliä. Harjun stadionin pimenevässä illassa oli perjantaina kaksi voittajaa ja yksi häviäjä, mutta kolme loistavaa huippu-urheilijaa.

SM-hopeaa ja -pronssia saavuttaneet Annimari Korte ja Reetta Hurske ansaitsivat paikan Berliinin EM-kisoihin naisten sadan metrin aitajuoksussa. Neljänneksi sijoittunut Lotta Harala jäi niukasti ulos kisakoneesta. Valintoja ei tosin vielä ole vahvistettu, mutta eiköhän asia ole jo käytännössä selvä.

Tilanne oli Haralan tappio, mutta suomalaisen yleisurheilun voitto.

On vaikea muistaa, milloin Suomessa olisi ollut vastaavaa kilpailutilannetta missään muussa lajissa kuin miesten keihäänheitossa. Tänä vuonna kaikki huomio keskittyi naisten pika-aitoihin, johon Nooralotta Nezirille on saatu kansainvälisen tason kirittäjiä.

Kilpailutilanne oli pika-aitureille uusi.

– Olen kaksi viikkoa stressannut tästä kilpailusta niin paljon, että luulin tulevani kipeäksi. Olen ottanut niin paljon paineita, että itkin kotona poikaystävälle, Reetta Hurske avautui kisan jälkeen.

Lotta Harala puolestaan puhkesi kyyneliin kesken haastattelun. Niin kova pettymys jääminen ulos EM-kisakoneesta hänelle oli.

Pika-aiturit joutuivat käsittelemään paineita, jollaiset eivät ole heille tuttuja. Yleensä Suomessa on arvokisapaikkaan riittänyt EM-rajan rikkominen, eikä toisia vastaan ole tarvinnut kilpailla.

Tämä kilpailu palveli koko nelikon kehitystä kohti kansainvälistä kärkeä, oli kyse sitten pettymyksen kokeneesta Haralasta tai suuren helpotuksen saaneesta Hurskeesta.

Tulevaisuudessa he osaavat käsitellä kovia paineita eri tavalla, mistä saatetaan nähdä ensimmäiset osoitukset jo Berliinin EM-kisoissa elokuun alussa.

Pitkään suomalaista naisten sadan metrin aitajuoksua dominoinut Nooralotta Neziri tiivisti kilpailutilanteen vaikutuksen hyvin.

– Nämä ovat kaikkein parhaita harjoituksia arvokisoihin. Toivottavasti paineen alla hiotaan timantteja, sanoi Suomen mestaruuden ajalla 12,92 voittanut Neziri.

Perjantai-iltana nähty draama oli parasta, mitä suomalaiselle yleisurheilulle on tapahtunut vuosiin.

Lue myös: