Keihäslegendat järkyttyivät, kun 17-vuotias Harri Haatainen asteli heittopaikalle korvakoru korvassa – kultaiset huippuvuotensa menettänyt entinen superlupaus jaksaa yhä kilpailla: "Keihäänheitto on henkireikä"

Harri Haatainen, 40, on heittänyt Kalevan kisoissa aikuisurallaan 23 kertaa, mutta mitalia hän ei ole koskaan saavuttanut. Tänä vuonna Haataisen urakka päättyi lauantain karsintaan.

yleisurheilu
Harri Haatainen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

JYVÄSKYLÄ. Harri Haatainen oli 17-vuotias, kun hän ensimmäistä kertaa osallistui Kalevan kisojen aikuisten sarjaan. Itsevarma lapualainen herätti konservatiivisissa keihäspiireissä hämmennystä, kun hän asteli korvakoru korvassa keihäänheittopaikalle.

Konkariheittäjiltä tuli välitöntä palautetta, mutta nuori huippulahjakkuus piti päänsä. Haatainen selvitti karsinnan korvakoru korvassa tuloksella 76,80.

– Kinnusen Kimmo sanoi karsinnan jälkeen, että nyt kun pääsit finaaliin, voisit ottaa korvakorun pois. En ottanut. Sen verran pitää olla lapualaista henkeä, ettei tuollainen äänekoskelainen tule huikkimaan, Haatainen muistelee naureskellen 23 vuotta myöhemmin.

Vuonna 1995 Kalevan kisat järjestettiin Lapualla, joten Haatainen pääsi heittämään kotiyleisön edessä.

– Ne olivat huikeat kisat. Siellä istui Seppo Räty, Juha Laukkanen, Aki Parviainen, Kimmo Kinnunen ja kumppanit samalla penkillä kuin minä. Se oli 17-vuotiaalle aika iso asia.

Haatainen heitti finaalissa tuloksen 76,42, joka riitti yhdeksänteen sijaan.

Tällä kertaa Haatainen jäi karsintaan

Tuosta alkoi pitkä ja komea aikuisura, joka ei ole vieläkään päättynyt. Lauantaina Haatainen, 40, heitti Jyväskylässä Kalevan kisojen miesten keihäänheiton karsinnassa.

23 vuodessa moni asia on muuttunut. Korvakoru puuttui korvasta ja Haataisen kanssa finaalipaikasta taisteli muun muassa Kimmo Kinnusen poika Jami Kinnunen. Molemmat joutuivat kuitenkin pettymään, kun he karsiutuivat sunnuntain loppukilpailusta.

Haatainen heitti parhaallaan 69,53, kun finaaliin vaadittiin 70,98.

– Yritin heittää muka rennosti, niin sitten se meni väkisin yrittämiseksi. Yksikään heitto ei osunut kunnolla. Tulos jäi viime viikon sunnuntain treeneistä kymmenen metriä. Se ottaa päähän, Haatainen sanoi.

Harri Haatainen
Haatainen vuoden 2002 EM-kisoissa. Hän on edustanut Suomea kaksissa MM-kisoissa ja yksissä olympialaisissa. Edellisen kerran hänet nähtiin arvokisoissa vuoden 2010 EM-kisoissa.AOP

Sekin asia on vuodesta 1995 muuttunut, että Haataisen tuolloinen tulos saattaisi riittää nyt jopa SM-mitaliin. Haatainen on heittänyt Kalevan kisoissa 23 kertaa, mutta mitalia hän ei ole koskaan saavuttanut. Nelossijoja on viisi.

– Kaikki finaalissa heittävät ovat kovia, mutta kyllähän se kävi mielessä, että mitaliin ei olisi hirmuista tulosta tarvinnut, Haatainen myönsi.

Kerran viikossa heittoharjoituksia tekevä Haatainen sanoi hätyytelleensä treeneissä jopa 80 metrin rajaa.

– Päätin osallistua näihin kisoihin viime sunnuntain treenin perusteella. Jos olisi mennyt ihan perseelleen, en olisi tullut tänne.

"Menetin kultaiset huippuvuoteni täysin"

Harjun stadionilla käydyssä karsinnassa Haatainen oli tällä kertaa se takavuosien tähti, jota nuoret heittäjät katsoivat ylöspäin.

Haataisen mukaan taso on laskenut, mutta hän näkee nuoren sukupolven heittäjissä myös potentiaalia. Lauantain karsinnassa Haataisen silmää miellytti 18-vuotiaan Teemu Narvin tekniikka.

– Sanoin Teemulle, että pidä itsesi terveenä. Se on tärkein asia. Kuuntele itseäsi, se on paras neuvo, mitä voin nuorille heittäjille antaa.

– Minun olisi pitänyt nuorena kuunnella itseäni vähän enemmän.

Harri Haatainen kuvassa
Harri Haatainen vuonna 2013.Tomi Hänninen

Haatainen oli 1990-luvulla kohuttu superlupaus, joka voitti 19-vuotiaissa EM- ja MM-hopeaa sekä 22-vuotiaissa EM-kultaa. Aikuisten arvokisoissa mitaleita ei koskaan tullut, vaikka Haataisen ennätys 86,63 on kelpo tasoa.

Vammakierre alkoi silloin, kun Haataisen piti nousta maailman huipulle. Syksyllä 2002 hajosi selkä, minkä jälkeen seuraavat viisi vuotta menivät loukkaantumisten kanssa painiessa.

– Menetin kultaiset huippuvuoteni täysin. Ne vuodet olisivat pitäneet olla meikäläisen, ennen kuin Pitkämäki ja Thorkildsen tuli pinnalle. Siinä oli minun etsikkoaikani, mutta olin lasaretissa, Haatainen sanoi viime vuonna Yle Puheelle.

"Keihäänheitto on sellainen henkireikä"

Luokanopettajana Turussa työskentelevä Haatainen on viime vuosina kilpaillut enää harvakseltaan. Toissa kesänä keihäs lensi vielä yli 80 metriä.

Nähdäänkö Haatainen jatkossa heittoviivalla?

– Olen ihan kovassa lyönnissä. Tuntuu, että tänä kesänä voisi tulla vielä kohtuullinen tulos, jos jaksan motivoitua kisoihin. On sitten ihan toinen juttu, jaksanko.

Vielä keväällä Haatainen ajatteli, että ura loppuisi tähän kesään, mutta nyt hän on tullut toisiin ajatuksiin.

– Jotenkin tuntuu, että keihäänheitto on minulle sellainen henkireikä. Treenaaminen töiden ohella vaatii kuitenkin erikoispanostusta.

– Olen vaimolle sanonut, että vaikka lopettaisin keihäänheiton, niin silti minun pitää harjoitella ja urheilla. En halua lopettaa kuntoilua koskaan. Miksi en sitten samantien heittäisi keihästä?

Lue myös:

Helander helposti finaaliin – Kinnuselle paha pettymys

Helanderille tyrkytetään keihäsmestaruutta – "Tavoitteeni ainakin 85 metriä"

Raju lahjakkuuskato on käynyt suomalaisessa keihäänheitossa – lajivalmentajan mukaan ajatusmaailman ja asenteiden täytyy muuttua, jotta Suomi pystyy yhä tuottamaan olympiamitalisteja: "Menneisyydessä on tehty asioita väärin"

Yli 50 vuoden EM-kisaputki miesten keihäässä on vaarassa katketa – onko Etelätalosta tai Kinnusesta pelastajaksi?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat