Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Henkisesti raskaan talven läpikäynyt Kristiina Mäkelä näytti epäilijöilleen häkellyttävällä tavalla: "Tuntui kauhealta, kun tiesin, että olisin voinut olla vaikka kuinka kovassa kunnossa"

Kristiina Mäkelä ylitti neljäntoista metrin rajan ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen. Kaiken lisäksi hän teki sen viisi kertaa Kalevan kisojen finaalissa. Paras hyppy kantoi 14,31, joka on Mäkelän uusi ennätys.

yleisurheilu
Kristiina Mäkelä
Kristiina Mäkelä oli Kalevan kisojen lauantain suurin tähti.AOP

JYVÄSKYLÄ. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä osoitti olevansa huippukunnossa kauden tärkeimmällä hetkellä. Mäkelä voitti Suomen mestaruuden ennätystuloksellaan 14,31 Jyväskylän Kalevan kisoissa lauantaina.

Mäkelän edellinen ennätys oli 14,20. Sen hän rikkoi Harjun stadionin illassa kaksi kertaa. Suorituksesta teki entistä vakuuttavamman se, että Mäkelä hyppäsi viisi kertaa yli 14 metriä. Edellisen kerran hän oli ylittänyt 14 metriä puolitoista vuotta sitten.

– Olin aivan puhki jo kolmannen kierroksen jälkeen, mutta silti vaan tuli hyvää tulosta. Nautin ihan älyttömästi, Mäkelä kertoi kestohymy kasvoillaan.

Ennätys syntyi ensin neljännellä kierroksella, kun Mäkelä hyppäsi 14,30. Hän paransi tulostaan sentillä viimeisellä yrityksellään.

Mäkelä lyhensi Kalevan kisoja ajatellen vauhtiaan parilla askeleella, mikä tällä kertaa näkyi pidempinä loikkina.

– Löysin sellaisen hyvän frekvenssin ja oikein tahdikkaan juoksun. Siitä oli paljon helpompi loikkia. Kun ne loikat vihdoin pitivät, lopputulos oli tällainen.

Valmentajanvaihdos sotki valmistautumista kesään

Mäkelän kausi on sujunut pitkälti suunnitelmien mukaan, mutta kauteen valmistautuminen oli kaikkea muuta kuin optimaalinen.

Mäkelä harjoitteli tammikuun puolivälistä lähtien ilman valmentajaa, kun hänen ja Suren Ghazaryanin yhteistyö päättyi erimielisyyksiin harjoitusohjelman sisällöstä. Mäkelän polvet reistailivat, joten hän halusi harjoitusohjelmaansa muutoksia, joihin Ghazaryan ei suostunut.

Valmentajanvaihdos tapahtui kriittisellä hetkellä, sillä talvella luodaan pohjia jo tulevalle kesälle. Mäkelä löysi uuden valmentajansa Tuomas Sallisen vasta maaliskuussa.

– Ennen valmentajanvaihdosta meinasin olla hajalla koko ajan. Minulta puuttui sellainen varmuus kropasta ja loikan kontakti oli ihan hakusessa, Mäkelä kertasi.

Sallisen kanssa Mäkelä lähti lisäämään voimaa jalkoihin ja parantamaan sitä kautta loikkien pitoa.

– Tuomaksella oli tosi selkeä ajatus siitä, mitä hän halusi ensimmäiseksi korjata. Loput työstä tehdään ensi syksynä. Keskityimme yhteen asiaan, emmekä lähteneet hutiloimaan. Nyt on ennätys tehty ja seuraavaksi tehdään Suomen ennätys, Mäkelä sanoi itsevarmasti.

Naisten kolmiloikan Suomen ennätys on Heli Koivulan 14,39.

Vaikka itsevarmuus on paistanut Mäkelästä koko kesän, kauan kaivattu huipputulos oli hänelle suuri helpotus.

– Keväällä tuntui kauhealta, kun tiesin, että olisin voinut olla vaikka kuinka kovassa kunnossa. Olen uskaltanut silti pitää tavoitteeni.

Epäilijöitä on riittänyt. Mäkelä oli alkukesästä mediamyrskyn keskellä kritisoituaan Suomen Urheiluliittoa. Lauantaina Mäkelä näytti, että hänestä irtoaa sanojen lisäksi myös tekoja.

Tilastot eivät tarkoita mitään EM-kisoissa

Mäkelän tavoitteena on olla ennätyskunnossa yleisurheilun EM-kisoissa, jotka järjestetään Berliinissä elokuun alussa.

Lauantain loikillaan Mäkelä nousi kauden Euroopan tilastossa kahdeksanneksi, mikä lupaa erittäin hyvää EM-kisamenestystä.

– Tilastot eivät ole ikinä hetkauttaneet minua. Se ei tarkoita vielä yhtään mitään. Sinne mennään naama naamaa vastaan kilpailemaan.

Kalevan kisojen jälkeen Mäkelä vetäytyy pariksi viikoksi harjoittelemaan ennen Berliiniä.

– Onnistuimme kerran tauon kautta rakentamaan tällaisen huippukunnon, joten yritämme sitä uudestaan.

Lue myös:

Kristiina Mäkelä antoi puheilleen pontta ja paransi ennätystään kaksi kertaa – SE-lukemat enää kahdeksan sentin päässä

Mäkelä hätyytteli jo kolmiloikan SE:tä, naisten kuulassa todellinen yllätyspaukku – Kalevan kisojen lauantai hetki hetkeltä

Kautensa avaava Kristiina Mäkelä ei ole ollut moksiskaan blogikirjoituksesta nousseesta kohusta – Turun kilpailuun hän lähtee luottavaisena: "Jos osuu sellainen päivä, hypätään ennätyksiä"

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ravisteli yleisurheilupiirejä ja sai rankkaa palautetta kokeneelta managerilta – nyt Mäkelä haluaa kertoa, mitä kirjoituksellaan tavoitteli

Peruskuntokausi jäi Kristiina Mäkelältä kokonaan väliin, nyt löytyi uusi valmentaja: "Tuntuu, että menen 150 prosenttia eteenpäin joka treeneissä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat