1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Rankat ajat ovat takana – Viivi Lehikoinen vapautui peloistaan ja löysi hirmuisen juoksuvireen: "Keskittyminen oli enemmän koulussa ja omassa yksityiselämässä kuin urheilemisessa"

Aitajuoksija Viivi Lehikoinen on parantanut aikaansa kesän aikana kaksi ja puoli sekuntia. Tampereen MM-kotikisoissa löytyi rentous, jonka avulla Lehikoinen uskaltaa nyt juosta kovaa.

Jyväskylän Kalevan kisoissa nähtiin vapautunut Viivi Lehikoinen. Kuva: AOP

Viivi Lehikoisen korkki aukesi toissa viikolla Tampereella. Eikä nyt puhuta ryyppyputkesta vaan kilpailuvireen löytämisestä. Lehikoinen teki nuorten MM-kisojen välierissä 400 metrin aitajuoksun aikuisten EM-rajan 57,70. Aika ei riittänyt finaaliin, mutta se vapautti Lehikoisen alkukaudella vaivanneista peloista.

Lehikoisen ongelma kesän alussa oli, ettei hän uskaltanut juosta kovaa. Ajatus voi kuulostaa hassulta, mutta aitajuoksu on herkkä laji, jossa pienikin henkinen epävarmuus voi maksaa sekunteja tuloksesta.

– Se oli sellaista hannailua. En uskaltanut lähteä kovaa eikä sitä saa lopussa enää kiinni, jos aloittaa liian hiljaa, Lehikoinen kertoo.

Kesäkuun alussa Paavo Nurmen kisoissa Lehikoinen juoksi potentiaaliinsa nähden todella vaisun tuloksen 59,68. Kilpailun jälkeen haastattelupisteelle tuli todella mietteliään oloinen nuori urheilija.

Olemuksessa oli eroa kuin yöllä ja päivällä, jos vertaa iloiseen ja vapautuneeseen Lehikoiseen Kalevan kisojen sunnuntain finaalin jälkeen. Lehikoinen voitti Suomen mestaruuden ajalla 57,26.

– Sain nuorten MM-kisoissa hyvän juoksun, johon olin itse tyytyväinen. Se avasi korkkia, että uskalsin luottaa enemmän itseeni. Itseluottamus on avainasemassa 400 metrin aidoissa. Kun se on kunnossa, uskaltaa lähteä kovaa, askeleet menevät kohdilleen ja juoksu on rentoa, Lehikoinen sanoo.

MM-kotikisoista jäi hampaankoloon

Nyt kun korkki on auennut, Lehikoiselta on lupa odottaa tällä kaudella vielä kovempaa vauhtia. Etenkin kun sekä nuorten MM-kisojen että Kalevan kisojen juoksuissa oli teknisesti parantamisen varaa.

– Sain juoksun loppuun sellaista buustia, jota ei ole tällä kaudella vielä nähty, Lehikoinen tiivistää Harjun stadionin huippusuorituksensa.

Lehikoisen kausi jatkuu ensi viikonloppuna oman ikäluokan SM-kisoissa, joiden jälkeen vuorossa ovat uran ensimmäiset aikuisten arvokisat Berliinissä.

Itseluottamuksensa löytänyt Lehikoinen uskaltaa nyt juosta kovaa lähdöstä asti. Kuva: AOP

Lehikoisen, 18, kauden päätavoite oli nuorten MM-kotikisoissa, joista jäi vähän hampaankoloon. Paikka loppukilpailussa oli vain kahden sadasosan päässä.

– Oli yllättävän helppo latautua sen jälkeen Kalevan kisoihin. Koin, että onnistuin Tampereella tosi hyvin, vaikka aika parani nyt aika paljon siihen verrattuna. Sain sieltä rentouden mukaan tekemiseen.

Urheilu oli talvella vasta toissijainen asia

Rentous Lehikoiselta puuttui alkukesästä. Se oli ihan ymmärrettävää, koska Lehikoinen on kärsinyt aikuiseksi kasvavalle urheilijalle tyypillisistä kasvukivuista.

Viime talvena Lehikoisella tapahtui enemmän henkistä kuin urheilullista kasvua.

– Viimeinen lukiovuosi oli aika rankka. Keskittyminen oli enemmän koulussa ja omassa yksityiselämässä kuin urheilemisessa. Sitä sitten vähän jännitin alkukesästä, miten kunto lähtee käyntiin, Lehikoinen kertoo.

Kevään ylioppilaskirjoitukset sujuivat hyvin. Lehikoinen valmistui M:n papereilla, joihin hän vaikuttaa olevan ihan tyytyväinen. Terveystieto ja matematiikka luistivat kirjoituksissa parhaiten, englannissa jäi vähän parannettavaa.

Aikuiseksi kasvamiseen liittyvä myllerrys jatkui lukion päätyttyä, kun Lehikoinen aloitti "uuden" elämän täysipäiväisenä urheilijana.

Nuorelle urheilijalle on tapahtunut vuodessa paljon. Viime kesänä Lehikoinen menetti tärkeän harjoituskaverinsa ja mentorinsa, kun Nooralotta Neziri vaihtoi valmentajaa Jussi Ihamäestä Petteri Jousteeseen. Nezirin rooli siirtyi toiselle pika-aiturille, joka on Lehikoisen tavoin Ihamäen valmennettava.

– Lotta Haralasta on tullut minulle aika tärkeä harjoittelukaveri ja myös hyvä ystävä.

Lue myös:

Aitajuoksijalahjakkuus teki elämänmuutoksen lukion jälkeen – Viivi Lehikoinen heittäytyi täysipäiväiseksi urheilijaksi

Elämänsä suurimman pettymyksen kokenut Lotta Harala puhkesi kyyneliin kesken haastattelun: "Tätä varten on vuosi treenattu, niin onhan tämä vaikeaa"

Kommentti: Haralan kyyneleet ja Hurskeen avautuminen paineista todistavat, että pika-aiturien taistelu EM-paikasta on parasta mitä suomalaiselle yleisurheilulle on tapahtunut vuosiin

Lotta Harala säkenöi somessa, loistaa lehtien kansikuvissa ja houkuttelee isoja sponsoreita – näyttävä pika-aituri teki itsestään brändin, jolle satelee yhteistyötarjouksia