1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Käsittämätön Saksan GP! Bottas ja Räikkönen olivat jo hetken tuomassa Suomeen kaksoisvoiton, mutta Hamilton nousi voittoon ja MM-sarjan kärkeen

Lewis Hamilton voitti hurjan dramaattisen Saksan GP:n

Kuva: AOP

Mercedes pääsi juhlimaan kaksoisvoittoa tallin kotikisassa Hockenheimissa. 14. ruudusta lähtenyt Lewis Hamilton nousi värikkäiden vaiheiden jälkeen kisan ykköseksi. Valtteri Bottas tuli toiseksi ja Ferrarin Kimi Räikkönen oli kolmas.

Saksan GP:ssä käytiin kovaa taktiikkavääntöä. Kärkikolmikosta Kimi Räikkönen tuli jo ensimmäisen viidentoista kierroksen jälkeen vaihtamaan renkaat. Sen jälkeen Räikkönen oli jo hurjassa liidossa. Hän pääsi niin lähelle Sebastian Vetteliä ja Valtteri Bottasta, että pystyi ohittamaan kärkikaksikon heidän varikkopysähdyksen aikana.

Ferrari teki kuitenkin epäsuoran tallimääräyksen pyytäen Vettelin kärkeen, sillä Ferrarin mukaan Vettelin renkaat kuluvat Räikkösen takana. Samaan aikaan Ferrarin johtoportaasta Jock Clear myönsi kuitenkin, että kuluvat ne Räikkösenkin renkaat.

– Jos haluatte, että päästän Vettelin ohitseni, niin kertokaa, Räikkönen kuittasi tyylilleen uskollisena tivatessaan määräyksen syytä.

Hurjaa sadedraamaa

Vettel ampaisi tämän jälkeen selvään kärkeen ja oli pyyhältämässä voittoon. Mutta Hockenheimilla alkanut vahvempi sadekuuro sekoitti pakkaa. Ensiksi Räikkönen ajautui radalta pois kuluneilla renkaillaan ja putosi kolmanneksi Bottaksen taakse. Sitten hetkeä myöhemmin Vettel teki harvinaisen virheen. Häneltä lähti auto käsistä. Vettel joutui keskeyttämään.

Yhtäkkiä Bottas oli kärjessä ja Räikkönen oli takaisin kakkosena. Suomeen oli tulossa harvinainen kaksoisvoitto. Räikkönen joutui kuitenkin käymään varikolla. Britti pysyi radalla, vaikka oli menossa jo Räikkösen perässä varikolle. Hamilton vältti pysähdyksen viime hetkellä.

Samalla Bottas meni varikolle vaihtamaan tuoreet renkaat, eikä hänellä pitänyt olla hädän päivää. Mercedes sössi kuitenkin täysin varikkopysähdyksen. Bottas putosi tallitoverista Hamiltonista kauas taakse.

Lopussa Bottas yritti turva-auton lähdettyä radalta ohittaa vielä ahnaasti Hamiltonia, mutta teko päättyi myös Mercedeksen pyyntöön rauhoittaa kärkitaisto viimeisten kierrosten ajaksi.

Hamilton meni MM-sarjan kärkeen voitolla ja Vettelin keskeytyksellä 17 pisteen erolla. Kisan jälkeen Hamilton on joutunut kuitenkin tuomariston eteen. Hän voi mahdollisesti menettää voittonsa Bottakselle.

F1-tuomaristo tutki Hamiltonin ja Mercedeksen sekoilua kisan lopussa – oli menettää voittonsa Bottakselle

EPÄVIRALLISET LOPPUTULOKSET:

1. Lewis Hamilton Mercedes

2. Valtteri Bottas Mercedes + 4,5

3. Kimi Räikkönen Ferrari + 6,7

4. Max Verstappen Red Bull + 7,6

5. Nico Hülkenberg Renault + 26,6

6. Romain Grosjean Haas + 28,8

7. Sergio Perez Force I. + 30,5

8. Esteban Ocon Force I. + 31,7

9 Marcus Ericsson Sauber + 32,3

10. Brendon Hartley Toro R. + 34,1

EPÄVIRALLINEN MM-TILANNE 11/21 OSAKILPAILUA

1. Lewis Hamilton Mercedes 188

2. Sebastian Vettel Ferrari 171

3. Kimi Räikkönen Ferrari 131

4. Valtteri Bottas Mercedes 122

5. Daniel Ricciardo Red Bull 106

6. Max Verstappen Red Bull 105

7. Nico Hülkenberg Renault 52

8. Fernando Alonso McLaren 40

9. Kevin Magnussen Haas 39

10. Sergio Perez Force I. 30

TALLIEN MM-TILANNE

1. Mercedes 310

2. Ferrari 302

3. Red Bull 211

4. Renault 80

5. Force I. 59

Lue myös:

F1-tuomaristo tutki Hamiltonin ja Mercedeksen sekoilua kisan lopussa – oli menettää voittonsa Bottakselle

Asiantuntija hämmästeli Räikkösen kohtelua, kun suomalaiskonkari johti vielä yllätyksellistä Saksan GP:tä: ”Ferrari teki siinä hyvin oudosti”

Bottas ja Räikkönen kokivat tallimääräykset Saksan GP:n hurjassa voittokamppailussa, mutta suomalaiset ymmärsivät ratkaisuja: ”Totta kai olen pettynyt”

Hamilton nousi uskomattomasti voittoon, Bottas ja Räikkönen palkintokorokkeelle – näin eteni Saksan GP

Päivitetty kello 20.21. Hamiltonin joutuminen F1-tuomariston eteen.