1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Asiantuntija hämmästeli Räikkösen kohtelua, kun suomalaiskonkari johti vielä yllätyksellistä Saksan GP:tä: ”Ferrari teki siinä hyvin oudosti”

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh näki Ferrarin viestinnässä Kimi Räikköselle parannettavaa Saksan GP:ssä.

Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel. Kuva: AOP/imago sport

Yllätyksellistä Saksan GP:tä suomalaiskuljettajien Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen osalta värittivät tallimääräykset. Räikkönen sai väistää tallitoveriaan Sebastian Vetteliä, vaikka kolmosruudusta lähtenyt Ferrarin suomalaisässä oli noussut onnistuneella varikkopysähdyksellään Vettelin ja Bottaksen eteen kärkeen.

Tilanteessa Räikkönen oli hyvin ymmällään, sillä Ferrari lähti epäsuorasti hakemaan tallimääräystä. Ferrarin insinööreistä Jock Clear pyysi olemaan hidastamatta Vetteliä. Kumpikin oli kuitenkin ajanut suunnilleen yhtä nopeita kierroksia siinä vaiheessa. Sen jälkeen Clear oli vedonnut renkaiden kulumiseen, vaikka myönsi samalla myös Räikkösenkin renkaiden kulumisen. Tilanne lopulta johti Räikkösen nasevaan kuittaukseen ennen kuin suomalainen päästi tallitoverinsa ohi.

– Kertokaa minulle, jos haluatte, että päästän Vettelin ohitseni, Räikkönen totesi.

Yle Urheilun Formula 1 -asiantuntija Jukka Mildh ei allekirjoittanut Ferrarin toimintaa tilanteessa.

– Ferrari teki siinä hyvin oudosti. He olisivat voineeet sanoa suoraan ja antaa suoran käskyn Kimille. Sitten Kimi käytti tilaisuutta hyväkseen ja pumppasi tiedon, mitä talli oikein haluaa. Kommunikointi kuljettajalle täytyy olla hyvin selkeää, Mildh totesi.

Räikkönen taipui kisassa lopulta kolmanneksi, kun hän menetti autonsa hallinnan märällä radalla. Bottas pystyi samalla ohitukseen. Vettelin keskeytyksen jälkeen Bottas sai kokea oman tallimääräyshetkensä.

Tallitoveri Lewis Hamilton oli onnistunut välttämään varikkopysähdyksen Vettelin keskeytyksen jälkeen ja oli noussut kisan kärkeen ohi Bottaksen. Kisan päästyä uudelleen liikkeelle Bottas yritti voimakkaasti päästä Hamiltonista ohi. Hetkeä myöhemmin Mercedes kuitenkin pyysi Bottasta pitämään vain kakkossijansa. Mildhin mukaan tilanteessa viestittiin selvästi. Sitä kautta määräys myös kävi paremmin Bottakselle.

Mercedes-pomo Toto Wolff perusteli Autosportille päätöstä sillä, että he eivät halunneet heittää menemään arvokkaita pisteitä sallimalla kilpailun.

– Siihen aikaan satoi vielä. Taistelu oli todella tiukkaa. Siinä oli mahdollista menettää kaikki. Meillä on ollut niin paljon huonoa onnea viime kisoissa, joten halusimme rauhoittaa tilanteen, Wolff viittasi Mercedeksen aiempien kisojen tekniikkaongelmiin.

Voitolla Hamilton nousi sarjan kärkeen 17 pisteen erolla Vetteliin, vaikka britillä oli kisaan 14. lähtöruutu. Hamilton voi kuitenkin menettää vielä ykkössijansa, sillä häntä tutkitaan varikkosuoran ja radan erottavan viivan ylittämisestä liian myöhään.

Lue lisää:

F1-tuomaristo tutki Hamiltonin ja Mercedeksen sekoilua kisan lopussa – oli menettää voittonsa Bottakselle **
**

Bottas ja Räikkönen kokivat tallimääräykset Saksan GP:n hurjassa voittokamppailussa, mutta suomalaiset ymmärsivät ratkaisuja: ”Totta kai olen pettynyt”

Käsittämätön Saksan GP! Bottas ja Räikkönen olivat jo hetken tuomassa Suomeen kaksoisvoiton, mutta Hamilton nousi voittoon ja MM-sarjan kärkeen

Hamilton nousi uskomattomasti voittoon, Bottas ja Räikkönen palkintokorokkeelle – näin eteni Saksan GP