Annimari Korte kiittelee espanjalaisvalmentajaansa uskomattomasta tasonnostosta – "Hän muutti harjoitteluni painopisteitä"

Berliinin EM-kisoihin matkaava Annimari Korte muutti huhtikuussa Barcelonasta Valenciaan ja sai uudeksi valmentajakseen espanjalaisen Rafael Blanquerin.

urheilu
Annimari Korte
Annimari KorteAOP

LAPINLAHTI. Annimari Kortteen uskomattomasta noususta Suomen EM-joukkueeseen on viime viikonlopun Kalevan Kisojen jälkeen kirjoitettu paljon. Vammoista ja sairasteluista noussut Korte antaa itse kiitosta uudelle valmentajalleen, Rafael Blanquerille. Blanquer on itse entinen pituushyppääjä, joka kilpaili muun muassa vuoden 1976 olympialaisissa.

– Kyselin espanjalaisilta pikajuoksukavereilta, ketä he ehdottaisivat valmentajaksi. Espanjassa on kaksi vaihtoehtoa naisten pika-aitoihin ja hän oli mun mielestä parempi vaihtoehto, Korte kertoo.

75-vuotias Blanquer on eläkkeellä, mutta johtaa Valencialaisen yleisurheiluseuran toimintaa ja valmentaa treeniryhmää, johon kuuluu tällä hetkellä Kortteen lisäksi muun muassa liettualainen 400 metrin juoksija, liettualainen kolmiloikkaaja sekä espanjalainen pituushyppääjä.

Blanquerin valmennuksessa Kortteen treenaamisen painopisteet ovat muuttuneet.

Annimari Korte.
Annimari Korte.Anssi Mäkinen / SUL

– Hänen kanssaan harjoitellaan paljon heikkouksia. Aiemmin olen juossut paljon aitoja ja kun aitatekniikka on luonnostaan hyvä, siihen ei ole tarvinnut keskittyä niin paljon. Nyt on keskitytty nopeuteen ja räjähtävyyteen. Valmentaja kuuntelee tosi hyvin. Joka päivä kun tulen treeneihin valmentaja kysyy, mikä olo on tänään, särkeekö jotain, miltä tuntuu. Ja sen mukaan saattaa treeniohjelmakin muuttua.

Tämän kauden vaikeudet

Korte on kertonut olleensa sairastelukierteessä useamman vuoden, joista pahimmat olivat 2014–2015. Tällä kaudella hän sanoo laskeneensa valmentajan kanssa, että täysipainoisia treenivikkoja on tullut kauteen vain kaksi.

– Tammikuussa ekassa kisassa mursin jalan, kesti melkein kolme kuukautta, että se parani. En harjoitellut oikeastaan ollenkaan kuin vasta maaliskuun lopussa. Kun aloitin harjoittelun, treenasin viikon ja repesi etureisi, sitten reenasin taas viikon ja repesi uudestaan pahemmmin.

Ja milloin tämä siis tapahtui?

– Huhtikuun alussa oli eka repeämä ja kesäkuun puolivälissä oli itse asiassa vasta viimeinen Paavo Nurmi Gamesin jälkeen. Niitä oli neljä yhteensä. Valmentaja laski, että kaksi viikkoa ollaan treenattu kovaa.

Miten reisien kanssa toimittiin? Miten sait ne niin nopeasti kuntoon?

– Jatkettiin vaan treenaamista. Kävin hierojalla kerran viikossa, mutta ei siinä oikein muuta hoitoa. Kesti neljä viikkoa isoimmassa repeämässä parantua. Nyt kun olen muuten terve, palaudun nopeammin eikä tule muita isoja vammojakaan.

Korte kertoo, että jalasta murtui nilkan taittuessa viides metatarsaali eli suomeksi pikkuvarpaan puoleinen reunimmainen jalkapöydän luu. Paraneminen vaatii usein kipsin tai ainakin kovapohjaisen kengän. Reisien repeämissä kudoksen paranemiseen menee usein kahdesta neljään viikkoa, täyden voiman ja vetolujuuden palaamiseen yleensä kuusi viikkoa, riippuen repeämän vakavuudesta.

Annimari Korte
AOP

– Treenaminen tammikuusta huhtikuuhun jäi tavallaan väliin. Kävin kisoissa, että kyllä siinä on juostu, mutta en ole treenannut.

– Kun en keväällä pystynyt juoksemaan kuin kaksi viikkoa ennen ensimmäistä kilpailua, niin harjoittelimme kaikkea, missä olen huono. Tehtiin puntilla oikeita asioita ja pystyin loikkimaan.

Eli pystyit loikkimaan?

– Joo loikkimaan, mutta en juoksemaan ollenkaan.

Aitatreenejä Kortteelle on kertynyt vain seitsemän ja siihen kilpailut päälle, joita on noin kymmenen.

Korte kertoo harjoittelevansa pääosin ryhmän kanssa, mutta kesäisin muut pitävät iltaharjoittelusta, kun on viileämpää. Koska Korte pitää aamuharjoittelusta, tulee Blanquer mukaan Kortteen omiin treeneihin. Lisäksi valmennettavilla on mahdollisuus osallistua iltaharjoituksiin, joita Blanquer vetää 18-19-vuotiaiden ryhmälle.

Miten hän suhtautui siihen, että oli niin paljon vammoja koko ajan?

– Hän jaksoi uskoa. Kun reisi repesi koko ajan, hän kertoi tarinoita entisistä urheilijoistaan, kuinka jokaisella urheilijalla on revennyt etureidet, kun he ovat tulleet hänen valmennukseen, mutta muutama viikko siitä, he ovat jo juosseet ennätyksiään. Näin kävi mullekin, Korte kertoo.

Blanquerilla dopingurheilijoita

Aiemmin Blanquerin Valencia Terra y Mar Teamissa on ollut mukana myös dopingista kärynneitä urheilijoita, kuten useita positiivisia näytteitä antanut nigerialaislähtöinen sittemmin espanjalaistunut pika-aituri Josephine Onya, joka jäi ulos Pekingin 2015 MM-kisoista, nigerialainen hyppääjä Samson Idiata sekä ukrainalainen 400 metrin juoksija Natalia Pygyda.

Annimari Korte
Annimari KorteHeikki Saukkomaa/Lehtikuva

– Ensimmäisessä tapaamisessa me keskusteltiin tästä. Valmentaja painotti, että sä et tuu ottamaan sitten mitään epämääräisiä lisäravinteita, kerrot kaikista lisäravinteista mitä otat, Korte sanoo.

– Nämä hänen urheilijat oli tilanneet jostain USA:sta näitä lisäravinteita valmentajan kielloista huolimatta ja nyt häntä pelottaa ottaa urheilijoita, jos hän ei luota täysillä. En usko, että mun valmentaja olisi ikinä antanut kenellekään mitään, Korte painottaa.

– Nigerialaisistakin hän on sanonut, että ne eivät tienneet, mitä tilauksissa oli tai jos he tiesivät, eivät kertoneet valmentajalle. Mullekin kun on tullut lisäravinnesponsoreita, niin valmentaja kysyy heti, että tiedätkö varmasti, mitä niissä on. Hänelle on jäänyt traumoja näistä, ketkä ovat kärähtäneet. Siitä keskusteltiin jo ekalla kerralla kun tavattiin.

Mutta sinua ei vaivaa, että näin on tapahtunut?

– Ei vaivaa. Parhaat urheiljat on puhtaita ja nyt siellä on tosi hyviä urheilijoita, joista kukaan ei käyttäisi mitään.

Berliini odottaa

Kortteen haave on ollut päästä aikuisten arvokisoihin. Elokuussa tämä käy toteen ja myös valmentaja Blanquer on paikalla.

– Tulee hyvä fiilis ylipäätään juosta, kun se on niin pitkän ajan unelma. Valmentajallahan on tosi kovat odotukset Berliiniin. Maanantaina hän lähetti viestin, että monelta kisa on Berliinissä? Sanoin, että 8.8. klo 10.10. Hän kysyi, että entä se sun välierä? Sanoin, että siihen täytyy juosta vielä. Hän sanoi, että juokset 12.90 välierissä, että ei siinä ole ongelmaa.

Mikä on tärkeintä onnistumisen kannalta?

– Että osaisi keskittyä omaan juoksuun varmasti. Kisoja ei ole tullut tarpeeksi. Menee keskittyminen siihen, mitä muut tekevät seuraavilla radoilla. Jos siellä saisi oman juoksun juostua, siitä tulee kova.

Mikä on Lapinlahden rooli valmistautumisessa?

– Tärkeä paikka, koska haluaisin tehdä kaksi onnistunutta juoksua. Onnistuneita juoksuja ei ole tullut puoleen väliin asti tai puolen välin jälkeen toista puolta. Nyt haluaisin onnistumisen, että Berliiniin voi lähteä vielä parantamaan.

Lue myös:

Häpeä, pelko ja riittämättömyyden tunne valtasivat mielen, kun vammat veivät 977 päivää lupaavasta urasta – nyt Sanna Kämäräinen nauttii elämästä ja urheilusta enemmän kuin koskaan

Korte ja Hurske täydentävät naisten pika-aitojen edustuksen Berliinissä – tässä Suomen joukkue yleisurheilun EM-kisoihin

Kommentti: Haralan kyyneleet ja Hurskeen avautuminen paineista todistavat, että pika-aiturien taistelu EM-paikasta on parasta mitä suomalaiselle yleisurheilulle on tapahtunut vuosiin

Annimari Kortteen yllättävä nousu takaisin huipulle on poikkeuksellinen – EM-kisapaikoista tulossa hurja taisto

Annimari Kortteen paluu alkoi vitsinä, mutta nyt aituri on tosissaan – puhuu jo Suomen ennätyksestä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat