Asiantuntijat skeptisiä Suomen EM-joukkueen kivikovan mitalitavoitteen suhteen – "Tosi hyvällä onnistumisella oikeana päivänä mitali saattaa irrota"

yleisurheilu
Oliver Helander.
Oliver Helander.Tomi Hänninen

Yleisurheilun EM-kilpailut alkavat Berliinissä reilun viikon päästä. Urheiluliitto nimesi kisoihin alun perin 41 urheilijaa, mutta kisakoneesta on joutunut jättäytymään pois loukkaantumisten takia keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, estejuoksija Camilla Richardsson ja maratoonari Anne-Mari Hyryläinen.

Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppianen latasi kuitenkin ennen kisoja joukkueelle melkoisen tavoitteen: 3–4 mitalia. Yle Urheilun asiantuntijat Jarkko Finni ja Tuomas Raja pitävät tätä äärettömän kovana, jopa poikkeuksellisen rohkeana.

– Meillä on joukkueessa urheilijoita, jotka kaiken mennessä aivan nappiin, voivat mitaleille yltää. Mutta kyllä tuohon tavoitteeseen yltäminen tarkottaisi sitä, että onnistumisprosentti on hyvin, hyvin korkeaa luokkaa, Raja totesi.

– Jos noin koviin mitalitavoitteisiin tähdätään, niin silloin se tarkoittaa onnistumista yli lajiryhmien. Koska kyseessä on nuori joukkue, niin itse olisin ollut tyytyväinen vähän maltillisempaan saldoon. Toivotaan, että sieltä vähintään yksi mitali napsahtaa käteen.

Paljon pistesija- ja finaaliehdokkaita

Raja muistuttaa, että Euroopan mestaruuskilpailuissa Suomi on saanut vuoden 1966 Budapestin mitalittomien kisojen jälkeen aina vähintään yhden mitalin ja 2010-luvulla sen on tuonut mieskeihäänheittäjä.

Nytkin katse kohdistuu nuoreen Oliver Helanderiin, joka tilastojen mukaan on ainoa suomalaisurheilija kuuden parhaan joukossa Euroopassa. Toki kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen on 50 kilometrin kävelyssä Euroopan tilastossa kolmantena, mutta Finnin mukaan kilpailujen vähyyden takia kannattaa yhdistään vuosien 2018 ja 2017 tilastot. Tuolloin taso tulee paremmin selville, eikä Partanen nouse silloin kuuden joukkoon.

Myös kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä on ollut vahvassa nousukunnossa, sillä hän hyppäsi Kalevan kisoissa viisi kertaa yli 14 metrin rajan ja paransi ennätystäänkin kaksi kertaa. Mäkelä on tuloksellaan 14,31 Euroopan tilastoissa seitsemännellä sijalla.

– Tosi hyvällä onnistumisella oikeana päivänä mitali saattaa irrota, Finni sanoi ja muistutti, että Suomen joukkueessa on kuitenkin paljon pistesija- ja finaaliehdokkaita.

Näihin pistesijaehdokkaisiin Ylen asiantuntijat laskevat muun muassa kolmiloikkaaja Simo Lipsasen, pika-aituri Nooralotta Nezirin, keihäänheittäjä Antti Ruuskasen ja seiväshyppääjä Wilma Murron. Finaaleihin on mahdollisuuksia muun muassa korkeushyppääjä Ella Junnilalla ja estejuoksija Topi Raitasella.

– Ja mikä ettei moukarinheittäjä Henri Liipolalla ja yhdellä kiekkonaisista (Salla Sipponen, Sanna Kämäräinen ja Helena Leveelahti) ja täysin mahdollista se on myös (800 ja 1 500 metrin juoksija) Sara Kuivistolla, Finni totesi.

Ranking viimeisenä mahdollisuutena

Useat EM-kisoihin lähtevät urheilijat viimeistelivät kilpailukuntoaan lauantaina Lapinlahden gp-kisassa. Muun muassa Topi Raitanen juoksi sivulajissaan 1 500 metrillä uuden ennätyksensä ja myös Salla Sipponen paranteli jälleen ennätystään kiekonheitossa. Heidän lisäkseen muun muassa pika-aituri Annimari Korte onnistui molemmissa starteissaan.

Sen sijaan Nooralotta Nezirin kisa Lapinlahdella meni piloille vilppilähtösekoilujen takia. Asiantuntijat eivät usko sen vaikuttavan millään lailla Nezirin EM-kisoihin, korkeintaan hän saa tuosta kiukun kautta vain lisää potkua.

Lapinlahdella olisi muutamalla urheilijalla ollut mahdollisuus tavoitella vielä EM-rajaa, mutta loistavista olosuhteista huolimatta rajan rikkojia ei löytynyt. Tämä yllätti ainakin Finniä, joka odotti kunnon tuloksia ainakin miesten pituudesta ja keihäänheitosta.

Urheilijoiden vihoviimeinen mahdollisuus rikkoa EM-raja on tänään, sunnuntaina Helsingissä Eltsun tähtikisoissa. Finni odottaa mahdollista huipputulosta ainakin moukarinheittäjä Inga Linnalta ja seiväshyppääjä Saga Anderssonilta, mutta pitää rajan rikkomista epätodennäköisenä.

Tämän päivän jälkeen urheilijan ainoa mahdollisuus päästä Berliinin kisoihin on rankingin perusteella ja tämä saattaa raottaa ovea suomalaisille miespituushyppääjille, jotka ovat rikkoneet rajan jo viime vuonna. Mahtuuko yhtäkään suomalaista kisoihin rankingin perusteella, selviää tulevan viikon puolivälissä.

Lue myös:

SUL:n tavoitteena on 3–4 mitalia Berliinin EM-kisoista – "Varmoja mitaliehdokkaita ei ole"

Taas yksi huippu pois EM-joukkueesta: Camilla Richardssonin nilkkaan murtuma Kalevan kisoissa

Jalkavaivat pilasivat kesän harjoittelun, Hyryläinen jää pois EM-kisoista

Korte ja Hurske täydentävät naisten pika-aitojen edustuksen Berliinissä – tässä Suomen joukkue yleisurheilun EM-kisoihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat