Mika Kallio joutuu vakavan vamman takia puoleksi vuodeksi sivuun – kommentoi uransa jatkumista: ”On vain kysymysmerkkejä ilmassa"

Mika Kallion huilijakson pituus on selvinnyt. Ainakin loppukausi jää väliin ja ensi kausi MotoGP:ssä on vielä täysin auki.

Kuva: AOP/Heidi Koivunen

Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio joutuu puolen vuoden kuntoutumisurakkaan. 35-vuotias Kallio kaatui heinäkuun puolivälissä MotoGP:n Saksan osakilpailun toisissa harjoituksissa. Hän kävi viime viikolla leikkauksessa, jonka jälkeen tuomio oli selvä. Kaikki polven nivelsiteet, etu- ja takaristisiteet sekä sivusiteet, olivat poikki.

– Jo ennen leikkausta odotukset eivät olleet korkealla. Tiesimme, että kyseessä oli vakava vamma, iso leikkaus ja pitkä kuntoutus. Puhutaan suurin piirtein kuuden kuukauden ajanjaksosta kuntoutumisessa, Kallio kertoo Yle Urheilulle.

KTM:llä kolme viime vuotta ajaneelle Kalliolle lääkärin tuomio oli totta kai pettymys. Hän oli elätellyt toiveita kolmen kuukauden kuntoutumisesta, vaikka tiesikin heti jo sattuessa, että kyse on vakavammasta vammasta. Kallio ajautui hiekalle ja hänen piti kaataa pyörä, että ei osu turva-alueen seinään. Vauhtia oli kuitenkin niin paljon, että Kallio osui seinään. Hetkeä myöhemmin pyörä osui Kallioon.

– Olen monen asiantuntijan kanssa jutellut. Kaikki ovat sanoneet, että puoli vuotta on realistinen ennuste, Kallio sanoo ja vahvistaa, että ainakin tämä kausi on ohi.

Suomalaiskonkari on kolmena viime kautena toiminut KTM:llä testikuljettajana ja on ajanut myös muutamissa kisoissa. Kallion piti vielä ajaa Saksan jälkeen ensi viikolla Itävallassa sekä syyskuusssa Aragonissa Espanjassa. Hän oli ehtinyt ennen onnettomuutta napata pisteet heti kauden avauksessaan Jerezissä sekä keskeytti Barcelonassa.

Parin kuukauden päästä tiedetäään enemmän jatkosta

Kuva: AOP/imago sport

On vielä epäselvää, miten Kallion ura jatkuu polvivamman jälkeen. Kallio oli jo ennen loukkaantumista käynyt alustavia keskusteluja samanlaisesta pestistä KTM:n kanssa, kuin mitä hänellä oli ollut edellisinä vuosina. Siinä mielessä hän on toiveikas myös uudesta pestistä ensi kaudelle.

Vakavan loukkaantuminen voi kuitenkin vaikuttaa tilanteeseen. Kallion mukaan KTM haluaa nyt nähdä, miten suomalaisen polvi kuntoutuu. Lisäksi ei tiedetä vielä, haluaako KTM jatkaa Kallion kanssa ensi vuonna, kun suomalainen ei ole mukana ensi kauden pyörän kehitystyössä alusta asti. KTM saattaa pitää vain Kallion tuurajan, koska pyörän kehitystyö on erittäin tärkeää.

– On vain kysymysmerkkejä ilmassa, Kallio myöntää ja kertoo, että tallilta ei ole mitään varsinaista aikarajaa kuntoutumiselle tullut.

– Selvähän se on tietysti, että viimeistään tammikuussa pitäisi olla äijän kunnossa, kun testit alkavat.

Kallion mukaan nyt vain pitää edetä päivä kerrallaan kuntoutuksessa. Hänen mukaansa kahden tai kolmen kuukauden päästä ollaan tilanteesta viisaampia.

– Tietysti tällaisen loukkaantumisen takia tulee takapakkia. Ei tässä tietysti mikään hyvä fiilis ole. Aina on hankalaa on mennä eteenpäin. Mutta pettymyksiä aina on ollut, vaikkakin näin isoa loukkaantumista ei ole koskaan ollut, Kallio sanoo.

– Mutta minulla on sellainen tunne, että jossain vaiheessa ollaan edelleen samoissa hommissa. Eihän se olisi mukava päättää uraa tällaiseen. Ehdottomasti tekee mieli jatkaa.

**Lue lisää:
**