Suora

  • Urheiluruutu

Kivirinta järjestää uinnin palaset mielikuvissaan –"Koko kausi ei ole koskaan ollut surffilaudalla liitelemistä"

Rintauinnin taituri lepäsi leirillä kehon ja mielen EM-kisakuntoon

Super-EM 2018
Veera Kivirinta
Veera KivirintaAOP

Uinnin startti, liu'ut, potkut ja vedot menevät Veera Kivirinnan mielikuvaharjoittelussa kohdalleen. Oululaisuimari käy päässään läpi paitsi kisaa myös starttia edeltävää aikaa, jotta olisi arvokisojen altaissa parhaimmillaan.

Kun starttiääni kajahtaa, Kivirinnan uinti muuttuu automaatioksi. Perjantaina alkavissa pitkän radan Euroopan mestaruuskisoissa hänen päälajinsa ovat 50 metrin ja 100 metrin rintauinnit, joissa Suomella on kova kolmikko. Kivirinnan lisäksi matkoja uivat 50 metrin SE-nainen Ida Hulkko ja edellisissä pitkän radan EM-kisoissa 50 metrin pronssille uinut Jenna Laukkanen.

– Tekisi mieli sanoa, että mielikuvaharjoittelu tuo varmuutta. Uin kuitenkin yleensä paremmin, kun olen vähän vellit housussa. Mielikuvaharjoittelu pitää pakettia kasassa. Uinnin pienistä palasista tulee kokonaisuus, Kivirinta kertoo STT:n haastattelussa.

Latauksen pitää riittää iltauinteihin

Kivirinta, 23, mielii Glasgow'n altaassa parannusta kahden vuoden takaiseen. Vuonna 2016 Lontoossa hän oli viides 50 metrin rintauinnissa. Uinnin arvokisoissa finaalipaikka edellyttää onnistumista aamu- ja iltasessioissa.

– Pitää keskittyä aamun alkueriin, mutta niissä ei saa purkaa kaikkea latausta. Jatkopaikoista ja mitaleista uidaan kunnolla vasta illalla, vuodesta 2012 Tommi Pulkkisen valmennuksessa uinut Kivirinta kertoo.

Kivirinta uskoo ankaran kotimaisen kilpailun kirittävän suomalaista rintauintikolmikkoa. Tappiot sapettavat, mutta samalla myös opettavat.

– Joka kausi tulee jossakin vaiheessa turpaan. Koko kausi ei ole koskaan ollut surffilaudalla liitelemistä, arvokisoissa usein onnistunut Kivirinta sanoo.

Työt vähentävät kisojen stressaamista

Useat maajoukkueuimarit hioivat EM-kisakuntoaan parin viikon leirillä Bulgarian Granerossa. Kivirinta latasi arvokisa-akkujaan laadukkaalla harjoittelulla ja levolla.

– Tarkoitus oli saada mahdollisimman paljon unta alle, ja se toteutui. Altaassa harjoitukset onnistuivat, ja sain syötyä hyvin.

– Meikä on aika fyysinen nainen. Ihan tuon tuosta ei tule uitua kovia aikoja, jos hermosto ei ole kunnossa. Minun kokoisella naisella parin päivän herkistely ei riitä, alkukesällä kovan kolmen viikon punttikuurin vetänyt Kivirinta kuvaa.

Leirillä uimari sai ajatella vain itseään, sillä kotona arki on paljon muutakin kuin uimista. Kivirinta on työkseen uimavalvoja, ja hän teki neljä päivää töitä myös Bulgarian-leirin ja tiistaina alkaneen Glasgow'n kisamatkan välissä.

– Työt auttavat siinä, ettei tule stressattua kisoja. Olen ollut yllättävän rauhallinen.

Töissä käynti on hänelle voimavara, eikä hän ole uimavalvojana samassa hallissa, jossa treenaa.

– Töissä pystyn olemaan Veerana. Pää pysyy kasassa, kun on oikeiden ihmisten kanssa, Kivirinta kertoo ja on tyytyväinen, että saa työpaikalta "siimaa", kun sitä huippu-urheilun takia tarvitsee.

Lue myös:

EM-mitaleita sataa kaatamalla Ylen kanavilla elokuussa – tätä on Super EM 2018

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat