Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ennätystehtailija oli lähdössä baariin, kun hän tajusi laiskuutensa ja alkoi rikkoa rajoja epäinhimillisellä rääkillä – maailman ylivoimaisimmalle uimarille ei löydy kilpailijaa edes historiasta

Altaiden Usain Bolt on monesti kilpaillut vain itseään vastaan. Adam Peaty aikoo jättää pubeissa notkumisen eläkepäivilleen, koska tällä hetkellä tavoitteena on mahdottomalta näyttänyt temppu.

Super-EM 2018
Adam Peaty.
AOP

Kisalähetykset Areenassa ja TV2-kanavalla 2.-12.8. Kaikki Super-EM:stä osoitteessa yle.fi/superem.

Adam Peaty ei juurikaan tunne vapaapäiviä. Ne ovat pakollinen haitta teräksisen keskittymisen seassa. Kehon on välillä saatava tauko, vaikka mieli jaksaisi vielä tolkuttomasti lisää.

Polte britin sisällä on vahva. Hänen on pakko kehittyä, vaikka on jo nyt omassa luokassaan.

Hän herää kuudelta ja harjoittelee jopa kolme kertaa päivässä. Nukkumaanmenoaika on viimeistään iltayhdeksältä.

Joka viikko hän viettää altaassa vähintään 20 tuntia. Jokaisena kertana kloorin sekaan jää viimeinenkin pisara sydänverta. Kuntosalilla vierähtää noin 15 tuntia. Hänen omien sanojensa mukaan kenenkään on vaikeaa uskoa harjoittelun intensiteettiä näkemättä sitä itse.

– Jos jäljellä on enää viisi prosenttia energiasta, jostain on silti kaivettava ne loput 95. Se on ero neljännen sijan ja maailmanennätyksen välillä, hän sanoi viime talvena CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Adam Peaty.
AOP

Yleensä Peaty ahmii päivittäin 6000-8000 kilokaloria. Se on välttämättömyys, jotta palautuminen olisi mahdollista. Määrä on kuitenkin itsessään työläs osa huippu-urheilijan arkea.

Peaty kokkaa kananmunia, riisiä, vinoja pinoja vihanneksia. Proteiinia on haalittava kaikkialta. Yhtenä päivänä listalla on lihaa, seuraavana kalaa, kolmantena kanaa. Juomavettä kuluu noin viisi litraa päivässä nestetasapainon säilyttämiseksi.

Kahdeksan tuhannen kalorin ruokavaliossa haarukka on aina lähettyvillä. Eikä ihme, sillä rankimmillaan Peaty sanoo piiskaavansa sykkeensä niin korkealle, että seuraukset tuntuvat pitkään.

– Silloin kehoni ei yksinkertaisesti kykene tekemään enempää töitä ylläpitääkseen vedenkiertoa. Usein silloin on kyse suuresta määrästä 50 tai 100 metrin sprinttejä lyhyillä palautumisilla. Joskus sellaisten harjoitusten jälkeen on mahdotonta enää liikkua, mutta silti pitää jatkaa kuntosalilla, Peaty kuvaili Telegraph (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle.

– Loppuviikosta tuntuu siltä kuin makaisi arkussa.

Adam Peaty.
AOP

Peaty tekee räjähtäviä punnerruksia, joissa hänen koko kehonsa nousee jokaisella toistolla kymmeniä senttejä lattian yläpuolelle. Sen jälkeen jatketaan tavallisilla punnerruksilla, joissa lisäpainona on selkään asettuva valmentaja.

Voima, kestävyys ja räjähtävyys eivät yksinään riitä altaassa muiden maailman parhaiden seassa. Valmentajansa kanssa Peaty on luonut suorastaan uudenlaisen uintitekniikan, jota muut ovat yrittäneet jäljitellä. Tekniikkaa on kuvailtu rinta- ja perhosuinnin yhdistelmäksi.

Britti on valmis tekemään mitä tahansa hioakseen kuntoaan ja aikojaan edes hivenen paremmiksi. Kaikki tähtää mahdollisimman rentoon kilpailutilanteeseen. Kuulokkeissa soi silloin monesti hip-hop, useimmiten grime-musiikki. Ihannetapauksessa siinä vaiheessa jokainen yksityiskohta on mennyt odotusten mukaisesti.

Poikkeustilanteissa luontainen lahjakkuus ja kova työkin kuitenkin erottelevat jyvät akanoista. Niin kävi esimerkiksi Rion olympialaisissa, joissa tarkalleen Peatyn tarpeisiin suunnitellut uima-asut, -lakit ja -lasit katosivat matkalla kilpailupaikalle. Lainavarusteillakin hän paineli maailmanennätykseen.

Adam Peaty
AOP

Taustalla pitkä valmennussuhde

Melanie Marshall oli 14 vuotta sitten ilmeetön. Hän nosti itsensä pois altaasta, mutta ei löytänyt sanoja kuvailemaan tunteitaan. Edes peseytyessään ja kuivatellessaan hän ei kyennyt käsittämään tilannettaan.

Syvällä Ateenan olympialaisten uintikeskuksen uumenissa parikymppinen britti yritti ymmärtää, mitä juuri oli tapahtunut.

Hän oli siihen aikaan maailman paras naisuimari 200 metrin vapaan tyylin matkalla. Ateena oli ensimmäinen mahdollisuus tehdä historiaa, mutta siitä tulikin painajainen. Yli kolme sekuntia välierälähtönsä voittajalle hävinnyt Marshall jäi viimeiseksi ja ulos loppukilpailusta.

Melanie Marshall.
AOP

Nykyisin Marshallia ei niinkään tunneta entisenä huippu-uimarina. Hän on huippuvalmentaja, joka on ohjannut Peatyn historiankirjoihin kädestä pitäen. Omalla uralla kokematta jääneitä mestaruusjuhlia on riittänyt Peatyn mitalisateessa.

Yhteistyö on peruja jo vuosien takaa. Peaty oli vasta 12-vuotias, kun Derbyn uimaseuraa valmentanut Marshall näki hänet ensimmäisen kerran. Ateenasta oli siinä vaiheessa kulunut vasta pari vuotta. Marshallista alkoi muodostua yksi Peatyn elämän vahvoista naishahmoista. Hän on yksi harvoista miespuolisista huippu-urheilijoista, joiden takana on naisvalmentaja.

– Hän on yksi vahvimmista ihmisistä, joita olen tavannut. Hän voittaa haasteen kuin haasteen. Äitini ja isoäitini kasvattamana minun on helppo työskennellä Melin kanssa. Monet urheilijat suosivat miespuolisia valmentajia, mutta yhteistyömme on kestänyt pitkään, enkä näe sukupuoliasiaa minkäänlaisena kysymyksenä, Peaty sanoi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Adam Peaty ja Mel Marshall.
AOP

Marshall on muistanut osallistuneensa jo vuonna 2012 valmentajien konferenssiin, jossa kertoi kaikille valmennettavansa alittavan joskus sadalla metrillä maagisena pidetyn 57 sekunnin rajan.

Silloin hänelle vielä hymähdeltiin, mutta nyt kaikki odottavat Peatyltä ihmetekoja. Britannian uintivalmentajien liitto puolestaan palkitsi Marshallin vuoden valmentajana kaikkien aikojen ensimmäisenä naisena vuonna 2014.

– Kun hän oli nuorempi, ohjasin häntä enemmän. Nyt teemme enemmän yhteistyötä. En pakota häntä mihinkään. Hän haluaa samoja asioita kuin minä, eli dominoida koko maailmaa, Marshall kuvaili The Set Piecesille (siirryt toiseen palveluun).

Adam Peaty.
AOP

Aina Peaty ei todellakaan ollut yhtä vahvatahtoinen urheilija. Teinipoikana muut viehätykset veivät mukanaan. Uintiura kiinnosti, mutta ei aivan riittävästi. Herätys koitti kesällä 2012, kun Lontoossa järjestettyjen olympialaisten huuma sai koko Englannin pauloihinsa.

Baari-iltaan valmistautunut Peaty päätti vilkaista tuoreimmat kisauutiset puhelimestaan. Vuotta vanhempi kaveri, Craig Benson, oli juuri selvittänyt tiensä Peatyn bravuurilajin välierävaiheeseen.

Sitä hän ei ollut uskoa.

Kontrasti heidän välillään oli kuin märkä rätti kasvoille.

– Mietin, mitä ihmettä tein elämälläni. Silloin kaikki muuttui. Päätin tehdä kaikkeni päästäkseni Rioon, Peaty kertoi Express (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle.

Nyt fokus on vain jokaisessa sekunnin sadasosassa. Peaty on saavuttanut lähes kaiken. Hän on myöntänyt suoraan tavoittelevansa erityisesti kassansa kartuttamista. Sairaanhoitajan ja kauppatyöntekijän poika kasvoi työväenluokan karussa arjessa ja sai ensimmäisen kilpa-asunsakin tuttavien yhteisillä säästöillä.

Adam Peaty.
AOP

Hän on yhtä lailla ympäristönsä kuin perheensä kasvatti. Ironisena vivahteena isoäiti on toistuvasti muistellut, miten Peaty lapsena pelkäsi vettä vuosia, eikä uskaltautunut rannalla aaltojen sekaan.

Tämän päivän Adam Peaty on kuin toinen mies. Hän viettää vedessä enemmän aikaa kuin moni ihminen työpaikallaan. Hän on kypsempi, sitoutuneempi, päättäväisempi. Niiden myötä usein myös ylivoimainen.

– Monesti puhutaan uhrauksista. Siitä, miten unohdetaan baarireissut tai juhlat. Eivät ne ole uhrauksia, vaan valintoja. Elämässä voi tehdä kaksi valintaa: joko olla nopeampi tai hitaampi. Minä haluan olla nopeampi. Voin norkoilla pubeissa nelikymppisenä, Peaty julisti iNEWS-sivustolle (siirryt toiseen palveluun) viime kesänä.

Kahden maailmanennätyksen päivä

Maailmanennätys symboloi muutakin kuin nappisuoritusta. Se edustaa jotain suurempaa kuin paikkaa maailman huipulla. Puhutaan historiallisesta tuloksesta, todellisesta voimannäytöstä.

Mitä sitten symboloi kaksi maailmanennätystä saman päivän aikana? Siihen voi vastata ani harva. Peaty on yksi heistä.

Adam Peaty.
AOP

Viime kesänä hän saapui Budapestiin, Unkarin pääkaupunkiin, jo valmiiksi maailmanennätysmiehenä. 50 metrin rintauinnin huippuaika 26,42 oli peruja Kazanista lähes päivälleen kahta vuotta aiemmin.

Ne lukemat olivat kuitenkin paperia Budapestin MM-altaassa.

Peaty huudatti yleisöä jo alkuerässään painellessaan maaliin aikaan 26,10. Väliin jäi muutama tunti haastatteluille, kuville ja palautumiselle. Samana iltana hän hyppäsi altaaseen uudelleen - ja alitti 26 sekuntia ensimmäistä kertaa ikinä. Päivän toinen maailmanennätys oli ällistyttävä suoritus ja tuorein MM-kulta lisättiin palkintokaappiin yli puolen sekunnin voittomarginaalilla.

Samoissa kisoissa Peaty pokkasi kultaa sadan metrin rintauinnista ja vapaan tyylin viestihopeaa. Sadan metrin maailmaennätys jäi kolmen kymmenyksen päähän, mutta kisojen jälkeen matkan kaikkien aikojen kymmenen nopeinta aikaa olivat saman miehen nimissä.

Peatyn ylivoima oli lähes ennenkuulumatonta.

Adam Peaty.
AOP

Läpimurto oli tapahtunut Kansanyhteisön kisoissa vuonna 2014 . Siellä hän voitti sadan metrin rintauintikullan ensimmäisen kerran.

Seuraavan vuoden MM-kisoissa mestaruuksia tuli kolme, enemmän kuin kenellekään britille koskaan. Rion kulta oli luontainen jatko ja selvyys jo kilpailun puolivälissä. Voittomarginaali oli uskomattomasti puolitoista sekuntia.

Arvokisamenestyksensä puolesta ainutlaatuinen Michael Phelps on sanonut olevansa kiitollinen siitä, että Peatyn laji on rintauinti, jossa Phelps ei kisannut. Kuusinkertainen maailmanmestari Mark Foster on kuvaillut Peatyä uinnin Michael Jordaniksi tai Usain Boltiksi, lähes voittamattomaksi koneeksi.

Joukkuetoveri Ross Murdoch puolestaan pitää sadan metrin maailmanennätystä niin kovana, ettei kukaan muu alita sitä Peatyn elinaikana.

Adam Peaty.
AOP

Peaty itse on kuitenkin toista sorttia. Hän on sanonut tiedostavansa, että kilpailee useimmiten lähinnä itseään vastaan. Yhdessä Marshallin kanssa hän lanseerasi nimeä "Project 56" kantavan kampanjan, joka tähtää 57 sekunnin rajan alittamiseen sadalla metrillä.

Hän ei enää pyri olemaan paras, vaan legendaarinen.

– Kuka tahansa voi olla paras vuoden ajan. Todelliset urheilijat ovat sitä kymmenen vuoden ajan, Peaty sanoi The Set Piecesille.

– Joitakin ihmisiä voi opettaa, jotkut syntyvät luonnonlahjakkuuksina. Hän on rintauinnissa täysi kympin paketti. Perusasiat voi opettaa, mutta loistavia ovat ne, jotka ottavat perusasioiden parhaat puolet ja tekevät niistä omansa, kuvaili Marshall.

Adam Peaty.
AOP

Peatyn nykyinen satasen ennätys 57,13 on jo sinällään mahdottomalta tuntuva rikottava. Hän on verrannut 57 sekunnin rajan alittamista sadan metrin juoksemiseen 9,2 sekunnissa. Boltin maailmanennätys on 9,58.

– Haluan jättää jonkinlaisen perinnön. Se on tällä hetkellä minulle tärkeintä. Mitä on seuraavaksi, kun on voittanut kaiken mahdollisen? Tällä hetkellä en kuitenkaan koe olevani vielä siinä pisteessä, Peaty sanoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun)maaliskuussa.

– Jos joskus tuntuu siltä, niin luultavasti lopetan. Nyt edessä on kuitenkin vielä kymmenen vuoden ura, mikä toivottavasti kantaa Los Angelesin olympialaisiin vuonna 2028. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, mitä kulman takana odottaa.

Shokkitappio EM-kisojen alla

EM-vuoden käynnistyessä yksi asia oli pyörinyt Peatyn mielessä jo pitkään. Hänen voittoputkensa kasvoi kilpailu kilpailulta peräti neljän vuoden mittaiseksi. Voisiko se jatkua ikuisesti?

– Olen miettinyt, mitä tapahtuu, jos häviän. Se kuitenkin vain motivoi minua koettelemaan rajoja. Jos käärmeen pään leikkaa irti, niin tarinan mukaan sille kasvaa kaksi lisää. Juuri niin käy minun tapauksessani, Peaty sanoi BBC:lle.

– Tappioni olisi virhe muiden kannalta. Sen jälkeen teemme entistä enemmän töitä varmistaaksemme, että niin ei tapahdu uudelleen. Siten olen ajatellut jo pitkään.

Adam Peaty.
AOP

Odottamaton tapahtui vain viikkoja myöhemmin. Etelä-Afrikan Cameron van der Burgh oli viimeisin Peatyn voittanut kanssakilpailija ja toisti tempun Kansainyhteisön kisoissa 50 metrin kisassa neljän sadasosasekunnin turvin.

Peaty kuittasi asian nopeasti. Hänen mukaansa kevät oli vielä lämmittelyä, sillä kauden kuntohuippu on ajoitettu päätapahtumaan, eli elokuulle EM-altaaseen.

– Tämä hopea tekee minut tyytyväisemmäksi kuin kulta, koska tämä palauttaa minut maanpinnalle. Jopa paras, maailmanennätysmies, voidaan voittaa, hän sanoi The Sunin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Sadan metrin kultaansa Peaty puolusti onnistuneesti. Siihen ei ole pystynyt kukaan muu miesuimari historiassa. Hänen tämän vuoden paras aikansa – 58,59 – on kaukana 57 sekunnin alittamisesta, mutta silti kaksi kymmenystä parempi kuin mihin kukaan muu on pystynyt.

Peaty on siis yhä huipulla. EM-kisat ovat silti tärkeä mahdollisuus muistuttaa kaikkia siitä, kuka on altaan herra.

– Minulle on tärkeää nähdä, että olen maailman paras huononakin päivänä, Peaty kuvaili Standard (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle.

Adam Peaty.
AOP

Vasta 23-vuotiaana Peaty on saavuttanut ylivertaisen tason lajinsa sisällä. Verrattiinpa häntä nykyisiin kilpakumppaneihinsa tai aiempiin tähtiin, britti on omassa luokassaan.

Ennen EM-kisoja palkintokaapissa on jo muun muassa olympiakulta, viisi MM-kultaa ja yhdeksän EM-kultaa. Mitaleja näiltä tasoilta on yli 20 - niin paljon, että viime talvena lyhyen radan EM-kilpailuissa Peaty ei epäröinyt hetkeäkään lahjoittaessaan kultamitalinsa nuorelle tyttöfanille.

Tilanne on erikoinen näin nuorelle urheilijalle, jolla pitäisi olla edessään vielä yli kymmenen vuoden ura.

– Joku suurlahjakkuus voi ilmaantua koska tahansa ja kellottaa huippuajan. Missään urheilulajissa ei ole varaa uinahtaa. Muutoin joku tulee ohi, Peaty pohti BBC:lle.

Todennäköisimmin Peaty psyykkaa itseään. Jos joku pääsee edes lähelle, hän todennäköisesti rääkkää itseään vielä hurjemmin vankistaakseen paikkaansa legendojen joukossa.

Lue myös:

11 päivää EM-mitalien metsästystä 7 eri lajissa! Katso tästä Super EM 2018 -ohjelma

EM-mitaleita sataa kaatamalla Ylen kanavilla elokuussa – tätä on Super EM 2018

Lähteet: CNN, Telegraph, The Guardian, The Set Pieces, Express, iNEWS, BBC, The Sun, Standard

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat