EM-kisapaikan takaportin kautta saanut Huntington lähetti kiitosviestin Pihlakoskelle – "Lähden tavoittelemaan 6000 pisteen rajaa tai vähintään parantamaan ennätystäni"

Maria Huntington on ollut pienestä pitäen monipuolinen lahjakkuus, joka pääsee nyt kilpailemaan ensimmäisiin aikuisten arvokisoihinsa. Vaikka Berliinin kisakoneeseen pääsy vaatikin melkoisen episodin, ei se ole vaikuttanut tamperelaisen valmistautumiseen.

Maria Huntington. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL

Maria Huntingtonin viime yö oli levoton. Hän oli keskiviikkoiltana huomannut, että Berliinin EM-kisoihin oli päässyt ottelija, joka oli otellut häntä huonommin. Eikä sen pitäisi olla mahdollista.

Kaksi viikkoa sitten Huntington oli otellut Jyväskylän Kalevan kisoissa ennätyspisteensä 5858, mutta tämä jäi harmittavasti 42 pistettä Berliinin EM-kisojen rajasta 5900. Hänen olisi kuitenkin pitänyt päästä niin sanotulle odotuslistalle ja sitä kautta kisoihin.

Huntington ehti jo hetken epäillä, onko häntä edes ilmoitettu kisojen odotuslistalle. Kyllä hänet oli, mutta väärään lajiin. Ilmoittautumisvaiheessa high jump (korkeushyppy) ja heptathlon (7-ottelu) olivat menneet sekaisin ja Huntington oli korkeushyppääjien listalla – hieman ironisestikin, sillä hän epäonnistui Kalevan kisoissa juuri korkeushypyssä.

– Kun se selvisi eilen illalla, niin yö oli vähän tuollainen... Mietin, miten tuo voi olla mahdollista, Huntington kertasi torstain iltapäivällä, kun aamupäivän kaaos oli saatu kuriin ja Huntington onnellisesti EM-joukkueeseen mukaan.

Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen oli soittanut aamulla Huntingtonille ja kertonut liiton yrittävän korjata tilanteen. Mukana tilannetta ratkaisemassa oli myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski. Pihlakoski sai aikoinaan yleisurheilun kansainvälisiin sääntöihin pykälän, jossa tällaisissa inhimillisten virheiden tapauksissa asioita voidaan korjata urheilijan kannalta oikein.

– Se selkkaus, mikä tässä nyt olikin, niin Urheiluliitto toimi fiksusti ja sai hoidettua asian Euroopan liiton kanssa kuntoon. Pistin Pihlakoskelle itse kiitosviestin asiasta, koska tiedän, että hän auttoi minua aika paljon ja olen tosi kiitollinen, että hän edesauttoi pääsyäni kisoihin, Huntington kertoi.

Maria Huntington ja Miia Sillman Paavo Nurmen kisoissa 2019. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL

Suomalaisottelija ei usko, että episodilla on mitään merkitystä hänen EM-kisojen valmistautumiseensa. Hän oli kuitenkin ehtinyt jo asennoitua siihen, ettei hän ole kisoissa lainkaan mukana. Nyt ensimmäiset aikuisten arvokisat tulivat Huntingtonille mukavana yllätyksenä.

– Valmentajan kanssakin totesimme, etten olisi tehnyt tässä parin viikon valmistautumisessa mitään kauheasti eri tavalla. Tein juuri tosi hyvän aitatreenin, joten tuntuu, että kuntokin on tallella.

Sen verran valinta muutti Huntingtonin ohjelmaa, ettei hän osallistu huomenna Laitilassa alkavissa nuorten SM-kisoissa kuin 100 metrin aitoihin. Alun perin hänen piti osallistua myös pituuteen.

Seuraavissa arvokisoissa haluaisin jo olla sellaisella tasolla, että en mene enää viimeisistä sijoista taistelemaan.

21-vuotias Maria Huntington on ollut tällä kaudella hyvässä otteluvireessä. Jo kesäkuussa hän oli Suomen, Ruotsin ja Viron moniottelumaaottelussa hyvässä vauhdissa kohti EM-rajaa, mutta pituudessa tullut pieni repeämä takareiden sisäosaan pakotti hänet keskeyttämään kilpailun.

Kalevan kisoissa Tampereen Pyrinnön ottelija oli heti alusta asti ennätystahdissa ja teki uudet ennätyksensä 100 metrin aidoissa, pituudessa, keihäässä ja 200 metrillä.

– Korkeuden munasin kunnolla. Siinä hävisin noin 150 pistettä, hän soimasi itseään.

Tästä huolimatta Huntington voitti SM-kultaa ja päätti samalla Jutta Heikkisen neljän vuoden mestaruusputken. Kisan jälkeen Huntingtonin päällimmäinen tunne oli kuitenkin pettymys, joka nyt on vaihtunut innokkaaseen odotukseen.

– Minusta on tosi merkittävää päästä aikuisten arvokisoihin, vaikka vähän takaportin kautta. Nämä tuovat kokemusta, ja seuraavissa arvokisoissa haluaisin jo olla sellaisella tasolla, että en mene enää viimeisistä sijoista taistelemaan.

Maria Huntington. Kuva: Tomi Hänninen

Huntington on kilpaillut urallaan jo 17-, 19- ja 22-vuotiaiden arvokisoissa, mutta Berliini on hänelle iso askel eteenpäin. Vaikka Huntington hakee Berliinistä ennen kaikkea kokemusta, aikoo hän päästä niin korkealle kuin vain on mahdollista.

– Lähden tavoittelemaan 6000 pisteen rajaa tai vähintään parantamaan ennätystäni, hän linjasi.

Tällä hetkellä Huntingtonin 5858 pisteellä sijoitutaan Euroopan tilastoissa 31. sijalle. Jos 6000 pisteen raja rikkoutuisi, nousisi hän sillä jo 22. sijalle. Euroopan kärkiottelija, Belgian Nafissatou Thiam on otellut tällä kaudella 6806 pistettä.

– Uskon, että kunhan saan jokaisessa lajissa tasapainoisen suorituksen tehtyä, enkä epäonnistu missään lajissa, niin ennätyksen pitäisi olla täysin mahdollista. Ei tarvitse edes mitään superonnistumisia tehdä.

Huntingtonin mukaan hänen tämän kauden hyvän vireen takana on ennen kaikkea se, että hänellä on takanaan ehjä harjoituskausi. Myös henkilökohtaisessa elämässä hänellä on moni asia loksahtanut paikoilleen. Huntington on löytänyt urheilupiireissä mukana olevan poikaystävän, joka on edesauttanut häntä muun muassa lihashuollossa ja ravintoasioissa, ja tuonut ylipäätään tasapainoa elämään.

Ei ole tullut kysymykseenkään, että vaihtaisin britteihin.

Huntingtonilla olisi aikoinaan ollut mahdollisuus valita myös Iso-Britannia edustusmaakseen, sillä hänen isänsä on britti ja hänellä on kaksoiskansalaisuus. Tamperelainen tyrmää kuitenkin ajatuksen heti.

– Ei ole tullut kysymykseenkään, että vaihtaisin britteihin! hän naurahti.

Huntington on kisannut koko ikänsä monessa eri lajissa ja voitti tänä talvena halli-SM-kisoissa pituudessa hopeaakin. Hän on ollut pienestä pitäen monipuolinen lahjakkuus, eikä ole halunnut erikoistua vain yhteen lajiin. Siksi 7-ottelu onkin hänen juttunsa.

– Treenaaminen siinä on se syy, miksi tykkään otella. Muut yksilölajit ovat aika yksitoikkoisia, ottelussa on koko ajan tosi paljon kehitettävää, hän totesi.

– Vaikka olisi huono kausi, niin silti voi kehittyä jossain lajissa tosi paljon. Ei ole kauhean tylsää ottelua koskaan tullut.

Lue myös: