Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks
  • Urheiluruutu

Starttiasentoon kyyristyminen on Ari-Pekka Liukkoselle kivuliasta – "Niillä mennään mitä on"

Selkävaivoista kärsinyt uimari Ari-Pekka Liukkonen haki levolla EM-kisavirettä.

uinti
Ari-Pekka Liukkonen.
Ari-Pekka Liukkonen.Jussi Nukari / Lehtikuva

EM-joukkueen kokenein uimari Ari-Pekka Liukkonen joutuu lievästi epätietoisena Tollcross-uintikeskuksen altaaseen, kun pitkän radan arvokisat alkavat perjantaina Glasgow'ssa. Selän välilevyongelmista kärsinyt Liukkonen avaa kilpailut 100 metrin rintauinnilla.

– Eihän tämä tietenkään mukava tilanne ole. Ainahan sitä toivoo, että on hyvässä kunnossa kauden pääkisojen aikaan. Mutta niillä mennään, mitä on, ja yritän kaivaa sellaisen tuloksen, mikä kaivettavissa on, kertoi 29-vuotias Liukkonen STT:lle Glasgow'ssa.

Hänen päälajinsa 50 metrin vapaauinti alkaa EM-altaassa ensi viikon keskiviikkona. Ennen päälajiaan Liukkonen suunnittelee kilpailevansa 100 metrin rintauinnin lisäksi 100 metrin vapaauinnissa, 50 metrin perhosuinnissa ja 50 metrin rintauinnissa.

Liukkoselle etenkin starttiasentoon kyyristyminen on kivuliasta, eikä hän ole tehnyt startteja kuukausi sitten uitujen SM-kisojen jälkeen.

– Avausmatkalla satasen rintauinnissa startin merkitys on pienempi kuin 50 metrin vapaauinnissa. Se on hyvä aloitus, Liukkonen arveli ja laski, ettei hänellä ole sivulajeissaan mahdollisuuksia jatkaa alkueristä välieriin.

– Jos näyttää tosi pahalta, jätän lajeja pois ennen päämatkaa.

Mahdollisimman kevyesti veden läpi

Liukkonen viimeisteli maajoukkueen mukana EM-kuntoaan kahden viikon leirillä Bulgariassa. Jyväskyläläinen harjoitteli leirillä vain kerran päivässä ja haki kisavirettä levon kautta. Nopeuslajissa vähemmän on monesti enemmän, ja se pätee varsinkin selkäänsä aristavalle uimarille.

– Uinti on taito- ja nopeuslaji. Siinä onnistuminen vaatii, että kroppa on hyvin levännyt ja palautunut. Minulla ei ole sellaista ongelmaa, että kroppa menisi levossa liian veteläksi, Liukkonen kertoi.

Keveydellä urheilija saa uinnista siistimpää, ja pärskiminen jää vähemmälle.

– Uinnissa korostuu veden vastus. Vesi on kova elementti, eikä sitä vastaan kannata hakata. Pitäisi päästä helposti ja kevyesti veden läpi ja päästä uimaan korkealla, jotta uisi enemmän ilman kuin veden vastusta vastaan, Liukkonen selitti.

Isäntämaan Proud ykkössuosikki

Liukkonen ui 50 metrin vapaauinnissa Suomen ennätyksen 21,58 viime vuonna. Jyväskyläläinen on ajallaan EM-kisojen tilastonelonen, mutta tämän vuoden paras tulos Liukkosella on 21,88. Matkan suosikki on isäntämaa Britannian Benjamin Proud kesäkuun lopun 21,16:lla.

– Veikkaan, että voittoaika on täällä kovempi kuin ennen. Voittaja rikkoo varmaan kisaennätyksen. Proud on parantanut vauhtiaan ja pääsee kotikisoihinsa, Liukkonen totesi.

EM-kisojen ennätysaika on Ranskan Florent Manaudoun 21,32 neljän vuoden takaa. Viime vuoden MM-kisoissa Budapestissa Liukkonen oli 50 metrin vapaauinnissa kuudes. Edellä oli kolme eurooppalaista.

Lue myös:

Suomi jättää viestimatkoja väliin uinnin EM-kisoissa – osallistuu vain sekauintiin

Koski jättää EM-uinnit väliin

Menestystoivot keihäässä, pyöräilyssä ja uinnissa – Super EM syöksyy Ylen kanaville ja näitä kisoja et voi missata

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat