Suora

 • Jukolan viestin maaliintulo
 • Kooste Jukolan viestistä
 • Rallin MM, Sardinia, ek 17 - live
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: USA - CHI
 • Marika Teini: Rouva kersantti - työ joka mahdollisti ammattiurheilun

Kiekonheiton supernainen nousi kuoleman partaalta tavoittelemaan 30 vuotta vanhaa ennätystä – doping-kohu ja ulkonäköpaineet eivät pysäyttäneet kroatialaista, joka metsästää historiallista kultaa

Sandra Perkovic on saavuttanut lähes kaiken mahdollisen. Hänen tarinansa oli kuitenkin päättyä heti alkuunsa.

kiekonheitto
Sandra Perkovic.
EPA

Kisalähetykset Areenassa ja TV2-kanavalla 2.-12.8. Kaikki Super-EM:stä osoitteessa yle.fi/superem.

– Kaikista lajeista ihailen eniten voimistelua ja voimistelijoita. Yhden liikkeen, kokonaisuuden yhden pienen osan oikeanlainen suorittaminen vaatii niin paljon yritystä, työtä ja hiomista, kuin jokainen Rubikin kuution sivu.

Sandra Perkovic on intohimoinen historianharrastaja, kotimaassaan eturivin julkkis, ja ennen kaikkea ylivoimainen kiekonheittäjä maailmassa. Tässä hän kuvailee yllättävää suosikkilajiaan tportal (siirryt toiseen palveluun)-sivuston haastattelussa huhtikuussa 2018.

Hän ei koskaan itse harrastanut voimistelua, mutta oma lajivalintakaan ei ole kaukana samoista ominaisuuksista, jotka tekevät voimistelijoista niin erityislaatuisia.

Sandra Perkovic.
EPA

Permannon sijasta Perkovicin suoritus sijoittuu häkkiin. Siellä voi tuntea olevansa yksin, vaikka ympärillä olisi ajoittaiseen mylvintään intoutuva kymmenien tuhansien ihmisten massa. Kiekonheittäjä näkee vain ringin ja horisontin.

Hän pyrkii yhtä lailla täydellisyyteen aloittaessaan kierros kierrokselta kiihtyvän pyörimisliikkeensä. Loppuhuipennuksena puusta ja metallista valmistettu kilon painoinen kiekko lähtee huimaan kaareen. Yleisö näkee vain pienen pisteen, kun se kiitää ilmojen halki kohti kauimmaisia kalkkiviivoja.

Perkovic on vienyt suorituksen uusiin sfääreihin. Hän on tämän vuosikymmenen paras kiekonheittäjä, jonka palkintokaappia pitäisi laajentaa vuosi toisensa jälkeen.

Tähän pisteeseen hän on tullut ankaralla uurastuksella. Välillä ura on ollut päättyä doping-skandaaliin, välillä koko elämä on ollut katkolla. Perkovic on kuitenkin taistellut kaiken läpi olympialaisten, MM-kisojen ja EM-kisojen kuningattareksi.

Elokuussa Berliinissä hän yrittää temppua, johon kukaan muu ei ole pystynyt.

Sandra Perkovic.
AOP

Tavoitteena historiallinen mestaruus

Viime kesänä Perkovic tempaisi kiekon kirkkaasti yli 71 metriin. Hänen tuloksensa oli kolmen viime vuosikymmenen paras suoritus. Yli 70 metrin kiekonheittäjänaisia on kyllä riittänyt ja maailmanennätykseenkin on matkaa vielä yli viisi metriä, mutta nykypäivän kiekonheitossa Perkovic on ollut kaukana muiden edellä.

Ennusmerkit sille olivat vahvat. Vuonna 2010 kroatialaisesta tuli kiekonheiton kaikkien aikojen nuorin Euroopan mestari, kun hän 20-vuotiaana nousi korkeimmalle korokkeelle tuloksella 64,67.

Tänä päivänä moinen kaari on olisi hurja pettymys. Perkovic nimittäin on ylittänyt 65 metrin rajapyykin kilpakentällä jo lähemmäs sata kertaa.

Sandra Perkovic.
EPA

Euroopan tasolla hän onkin aivan ylivoimainen urheilija. Kukaan muu ei ole voittanut naisten kiekonheiton Euroopan mestaruutta 2010-luvulla. Kun Perkovic sai ensimmäisensä, hän tarrasi valtikkaan niin lujasti, että dominanssi jatkuu tähän päivään asti. Tänä kesänä Berliinissä hänen aikomuksenaan on nousta kaikkien aikojen ensimmäiseksi viisi peräkkäistä EM-kultaa voittaneeksi yleisurheilijaksi.

Perkovic on kertonut unelmoivansa täydellisestä ennätysten kirjosta, eli olympia-, MM- ja EM-kilpailujen ennätystuloksista. Yli 30-vuotias EM-ennätys 71,36 on vielä kuitenkin saavuttamatta. Perkovicin ennätys on viisi senttiä kovempi kuin EM-ennätys. Perkovicin tämän kauden maailman kärkituloskin on kaksi senttiä EM-ennätystä kovempi.

Timanttiliigassa Perkovic on kilpailuhistorian ylivoimaisin naisurheilija. Hän on voittanut kokonaiskilpailun uskomattomasti kuutena peräkkäisenä vuonna. Seiväshypyn kuningas Renaud Lavillenie on onnistunut tempussa seitsemän kertaa.

Perkovicia on lähes mahdotonta voittaa. Silloinkin kun se on näyttänyt mahdolliselta, hän on kivunnut silmänräpäyksessä takaisin valtaistuimelleen. Parhaiten tämä nähtiin Rion olympialaisissa kaksi vuotta sitten, jolloin hän oli hilkulla pudota loppukilpailun viimeisiltä kierroksilta. Kahdella ensimmäisellä yrityksellään kokonaan ilman tulosta jäänyt Perkovic löysi sisältään soturin ja kiskaisi kolmannella yrittämällään kultamitalin kahden ja puolen metrin voittomarginaalilla tuoneen heiton.

Sandra Perkovic.
AOP

Kuudesta kilpailuheitostaan vain tuolla yhdellä tuloksen saaneesta Perkovicista tuli silloin kaikkien aikojen toinen kiekonheiton olympiakultaa onnistuneesti puolustanut nainen.

DDR:n Gabriele Reinschin maailmanennätystulos 76,80 vuodelta 1988 on pysynyt tuloksena, jota näyttää olevan mahdotonta rikkoa. Se on lähes kolme metriä miesten ennätystä kovempi tulos. Kroatialaisen ällistyttävät otteet ovat silti pitäneet senkin edes jossain määrin tavoiteltavissa.

Ainakin hän itse näkee sen yhtenä tärkeimmistä päämääristään. Ja Perkovic, jos joku, sen voisi rikkoa.

Tämän kauden päätavoitteena on kuitenkin koko ajan ollut Berliinin EM-viikko. Kaupungin olympiastadionilla on Perkovicille erityinen merkitys, sillä juuri siellä hän vuonna 2009 heitti uransa ensimmäisen suuren aikuisten kisan. Tuolloin sijoitus oli loppukilpailussa yhdeksäs, mutta ikääkin vasta 19 vuotta.

Doping-kohu koetteli uraa ja uskottavuutta

Perkovicin lupaava alku uralle otti kuitenkin synkän käänteen heti ensimmäisestä risteyksestä. Hänen tulevaisuutensa, toimeentulonsa, maineensa ja kaikki tavoitteensa uhkasivat lentää romukoppaan, kun postiluukusta kolahti pysäyttävä kirje.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF kertoi, että doping-näytteen tulos oli ollut positiivinen.

– Luulin sen olevan jonkinlainen sekaannus, koska tiimini on huippulaadukas ja hoitaa asiat erinomaisesti, Perkovic kertoi Inside Athletics (siirryt toiseen palveluun) -podcastissa.

Sandra Perkovic.
EPA

Kesän 2011 kahdessa Timanttiliigan osakilpailussa hän antoi kielletyksi piristeeksi luokiteltua metyyliheksaaniamiinia sisältäneet näytteet. Uutisen tullessa julkisuuteen Perkovic oli vastikään heittänyt uuden ennätyksensä, mikä ei tietenkään näyttänyt ulospäin erityisen hyvältä.

Urheilijan tiimissä syntyi jännitteitä, sillä kukaan ei ollut varma, mistä aine olisi päätynyt Perkovicin kehoon. Kaikki vitamiinit käytiin läpi, mutta todettiin harmittomiksi. Sen jälkeen tutkitutettiin lääkärillä kaikki Perkovicin puolen vuoden aikana nauttimat juomat, ja syyllinen löytyi.

Hän oli juonut ennestään tuntematonta energiajuomaa ravintoterapeuttinsa suosituksesta. Se sisälsi piristettä, jota ei oltu merkitty pakkaukseen riittävän selvästi. Perkovicia uhkasi silti kahden vuoden kilpailukielto, jonka keskelle olisivat ajoittuneet uran ensimmäiset olympialaiset Lontoossa.

– Olen aina ollut vahvasti kaikkea dopingia vastaan ja suhtautunut asiaan rankalla linjalla. Mielestäni dopingin käyttäjät pitäisi sulkea pois urheilusta loppuelämäkseen. Siksikin se oli henkisesti rankkaa. Jouduin kantamaan syyllisyyden jostain, mikä ei ollut syytäni. Ravintoterapeuttini oli antanut aivan tavallista energiajuomaa, Perkovic muisteli podcastissa.

Sandra Perkovic.
AOP

Onnekseen hän selvisi rikkeestään puolen vuoden kilpailukiellolla. Sen koettiin riittävän varmistamaan huolellisuus jatkossa. Sitä on vakuutellut myös Perkovic itse, joka on sittemmin paneutunut jokaiseen lisäravinteeseensa ja nauttimaansa valmisteeseen suurella tarkkuudella.

– Se oli typerä virhe, jota ei olisi koskaan pitänyt tulla. Niin kuitenkin kävi, eikä sen perään kannata enää itkeä. Olen jättänyt asian taakseni ja ammentanut siitä aivan uudenlaisen motivaation, Perkovic sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan kesällä 2012.

Saman vuoden elokuussa hän nappasi ensimmäisen olympiakultansa. Valmistautuminen kisoihin jäi oikeastaan neljään kuukauteen, ja nekin Perkovic rahoitti pitkälti omasta pussistaan.

– Olin huippukunnossa ja jatkoin harjoittelua kuukauden ajan. Sen jälkeen riitelin valmentajani kanssa, koska en tiennyt, mitä varten harjoittelin. Päätin unohtaa urheilun ja lähteä lomalle. Sain rangaistuksen, vaikka en ollut itse tehnyt virhettä. Minua rangaistiin, koska olin tiimini pomo, mutta silloin se ei tuntunut rehdiltä, hän jatkoi Inside Athleticsille.

– Päätin, että jos pääsen olympiarinkiin, voitan aivan varmasti. Taustalla oli niin paljon voimaa ja vihaa. Se kisa oli äärimmäisen tunteikas. En ollut valmis tarinani päättymiseen.

Sandra Perkovic.
AOP

Kuoleman kielissä

Urheilullinen lahjakkuus huomattiin jo toisella luokalla. Perkovic oli hyvä koripallossa, mutta erityisen lupaava yleisurheilussa. Muutaman vuoden monipuolisen yleisurheilemisen jälkeen vahvimmat ominaisuudet erottuivat vielä tarkemmin.

– Minua kiehtoi se, miten kaikki on kiinni omasta itsestä. Saat juuri sen verran, miten paljon olet tehnyt töitä, hän sanoi Inside Athleticsille.

Perkovic on itse muistellut, että palloa 32 metrin päähän heittänyttä tyttöä pidettiin lahjakkaana, mutta hän itse ylsi 57 metriin. Lopulta käteen asettui kiekko.

– Kiekonheitossa on jotain erityistä. Se on perinteikäs, vanha laji antiikin Kreikasta asti. Se oli tällaiselle historianrakastajalle vain yksi hyvä puoli lisää, Perkovic jatkoi.

Sandra Perkovic.
EPA

Matkasta huipulle ei selvitty ilman hankaluuksia.

Nuori urheilija kasvoi ilman isää, joka jätti perheen Perkovicin ollessa 5-vuotias. Pikkulapsena lasinpalanen myös viilsi hänen sormeaan ja käden toiminta pystyttiin pelastamaan vasta yli seitsemän tunnin leikkauksella.

Uudelleen terveys oli koetuksella juuri ammattilaisuuden kynnyksellä. Sitä jaksoa Perkovic pitää elämänsä raskaimpana.

Umpilisäkkeentulehdus jäi lääkäreiltä huomaamatta, eikä 20-vuotiasta vaivanneille oireille meinattu löytää syytä. Vuoden 2008 lopussa koko elämä oli katkolla. Hoitamaton tulehdus aiheutti vaarallisen verenmyrkytyksen.

– Se oli vaikea jakso elämässäni. Olin kuolla kahdesti. Lääkärit eivät löytäneet syytä oireilleni, joten he eivät myöskään pystyneet hoitamaan minua, hän on kertonut The Hindun (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Täysi parantuminen vaati kaksi leikkausta, jotka koettelivat selviytymistä. Perkovic on kertonut kuulleensa, että todennäköisyydet eivät suosineet häntä. Häntä operoitiin kahdesti noin kahdessa viikossa. Niiden jälkeen ensimmäisiä kysymyksiä oli, pystyisikö hän kilpailemaan muutaman viikon kuluttua.

– Leikkauksen jälkeen menetin parikymmentä kiloa painoa. Kukaan ei odottanut, että palaisin kentille vuonna 2009, koska kävin vuodenvaihteessa kahdessa leikkauksessa. Toukokuussa aloin taas harjoitella, lähinnä omaksi huvikseni, ja ensimmäisessä kilpailussani heitin Kroatian ennätyksen, hän sanoi Inside Athleticsille.

Vastoinkäymiset selittävät osaltaan Perkovicin nykyistä luonnetta. Reilu vuosi leikkausten jälkeen hänestä tuli Euroopan mestari. Seuraavana vuonna tuli doping-panna, sitä seuraavana olympiakulta.

Sandra Perkovic.
EPA

Kuten olettaa saattaa, hänen tarinansa on erityisesti Kroatiassa kysyttyä kuultavaa. Kova työ lahjakkuuden hiomiseksi ja kaikkien vaikeuksien ylittäminen ovat nostaneet Perkovicin vahvaksi esikuvaksi.

– Kroatia rakastaa kaikkea urheilua. Jalkapallo on ykkönen, mutta Blanka Vlasicin kaltaisten tähtien myötä yleisurheilullakin on vahva asema. Meillä on tällä hetkellä noin kymmenen todella hyvää urheilijaa, jotka puolestaan ovat saaneet lapset innostumaan. Siinä olen saavuttanut jo yhden tavoitteistani: nuoremmat tulevat kentille ja kiinnostuvat urheilemisesta, Perkovic jatkoi.

Maailmanennätys mielessä

Asema esikuvana ja sankarina on kaksiteräinen miekka, erityisesti yksilönä. Perkovicilla ei ole joukkuetta, jonka sekaan piiloutua, tai sopimusta, jonka avulla voisi keskittyä kehittymään seuraavalle tasolle rauhassa. Hänen tulonsa ja uransa ovat suoraan riippuvaisia omasta työstä ja menestyksestä.

Kroatiassa Perkovic on lähes poikkeuksetta kuuma puheenaihe. Syynä ei ole ollut vain hänen orastava poliittinen uransa, vaan taustalla voi olla mitä tahansa. Jos kentällä ei tule menestystä, syitä tivataan heti. Jos vapaa-ajalla poikaystävää ei näy saman kameran edessä, kirjoitetaan heti erohuhuista.

Kun Perkovic teki muutoksia elämäntapaansa ja pudotti painoaan, uutta ja laihempaa kiekonheittäjää ihmeteltiin.

– Joidenkin mukaan ei voi heittää hyvin, jos näyttää hyvältä. Tulevaisuutta ajatellen päätimme pudottaa muutamia kiloja ja keskittyä nopeuteen sekä räjähtävyyteen. Ulkonäköni on sivuseikka, tärkeintä on henkinen lujuus, Perkovic sanoi kaksi vuotta sitten Jutarnji Listille (siirryt toiseen palveluun).

Sandra Perkovic.
AOP

Perkovicille kaikki kohut ovat lähinnä tuskaa.

– Olen urheilija, joten huomion pitäisi aina olla ensisijaisesti urheilusuorituksissani. Yksityiselämäni kuuluu vain minulle ja haluan pitää siitä kiinni. Haluaisin pitää tietyt asiat omana tietonani, hän pohti Story (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa.

Hän on epäillyt olevansa vasta noin puolivälissä uraansa. Se tarkoittaisi kilpauran jatkumista vielä lähemmäs 2020-luvun puoliväliä. Tokion vuoden 2020 olympialaiset ovat pitkän tähtäimen päätavoite, mutta toinenkin saavutus hiipii jatkuvasti mieleen.

– Tokion pitäisi olla urani kruunu. Sen eteen teemme töitä täysillä. Totta kai mietin myös maailmanennätystä. Mitä lähemmäs pääsen, sitä mahdollisemmalta sen rikkominen tuntuu, hän sanoi Storylle.

Perkovicin suosikkiurheilija on nyrkkeilijälegenda Muhammad Ali, johon hänen valmentajansakin häntä vertaa naisen omille harteilleen asettamien odotusten vuoksi. Perkovic etsii herkeämättä virheitä suorituksistaan. Hän vaatii itseltään valtavasti, mutta uskoo jo todistaneensa kaiken tarvittavan ainakin itselleen.

– Muut asettavat todella kovat odotukset ja huomaan ne kyllä. Vuoden 2015 MM-kisoissa olin ongelmissa tekniikkani ja liukkaan ringin takia ja tulin toiseksi. Kroatiassa ihmeteltiin, miten voitin vain hopeaa. Koen kuitenkin voittaneeni niin paljon, etten enää ota suurta stressiä yksittäisistä huonommista sijoituksista, hän pohti Inside Athletics -podcastissa.

Sandra Perkovic.
EPA

Paineettomuutta ei pidä tulkita lepsuiluna, vaan itsevarmuutena. Perkovic on niin monesti näyttänyt olevansa lajissaan maailman paras, että satunnaiset lipsahdukset eivät saa häntä enää epäröimään. Kaikenlaiset haasteet ovat kasvattaneet kovaluonteisen huippu-urheilijan.

EM-kisojen aikaan hän saa mahdollisuuden palata kaiken alkulähteille aikaan, jolloin pelissä olivat niin elämä kuin urakin. Perkovic palaa tutulle paikalle, mutta aivan toisenlaisessa asemassa.

– Pidän Berliinin vuoden 2009 MM-kisoja kaiken alkuna. Nyt siitä on jo yhdeksän vuotta, ja se saa minut tuntemaan itseni vanhaksi. Tavoittelen historiallista viidettä kultaa, ja minähän pidän historiasta. Se on tämän kauden suurin tavoitteeni, hän totesi.

Lue myös:

Kahdeksan kultamitalia yksissä kisoissa voittaneesta norjalaisesta piti tulla kymmenottelun olympiasankari – yllätysvoitot tekivät hänestä suosikkijuoksijan, josta toivotaan koko yleisurheilun uutta supertähteä

Saksan keihästykki haluaa heittää yli sata metriä – nuori olympiavoittaja nosti Euroopan jättiläisen parhaaksi keihäsmaaksi, joka tavoittelee EM-kisoista sensaatiomaista kolmoisvoittoa

Hyvästä moniottelijasta tuli Euroopan ylivoimainen pikajuoksukuningatar, jonka odotetaan muuttavan lajin voimasuhteita – lentävä hollantilainen on maansa sankari, vaikka joutui suurennuslasin alle ihonvärinsä ja doping-syytösten vuoksi

Ennätystehtailija oli lähdössä baariin, kun hän tajusi laiskuutensa ja alkoi rikkoa rajoja epäinhimillisellä rääkillä – maailman ylivoimaisimmalle uimarille ei löydy kilpailijaa edes historiasta

Milloin Mäkelä loikkii ja Helander heittää? Katso tästä yleisurheilun EM-ohjelma

EM-mitaleita sataa kaatamalla Ylen kanavilla elokuussa – tätä on Super EM 2018

11 päivää EM-mitalien metsästystä 7 eri lajissa! Katso tästä Super EM 2018 -ohjelma

Päivitetty kello 14.33. Täsmennetty muotoilua EM-kisaennätyskohdasta.

Lähteet: tportal, Inside Athletics, Reuters, The Hindu, Jutarnji List, Story

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat