Suora

  • Rallin MM, Saksa, 1. päivän kooste
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Kesän siirtomarkkinoiden voittajat ja selviytyjät: Kärpät on tulevallakin kaudella vahva mestariehdokas, jota TPS haastaa – Jukurit voi yllättää taaperruksen jälkeen

Viime kauden joukkueisiin verrattuna kesän siirtomarkkinoiden onnistujia ja selviytyjiä ovat olleet Kärpät, Jukurit, TPS, SaiPa, KooKoo, Sport ja HIFK.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Lasse Kukkonen
Tomi Hänninen
Atte Ohtamaa, mestaruus KHL:ssä
Atte Ohtamaa.AOP

Kärpät on valmis tuplamestaruuden jahtaamiseen

Viime keväänä mestaruuden voittanut Kärpät menetti sisäisen pistepörssinsä neljä parasta, kun Julius Junttila, Charles Bertrand, Mikael Ruohomaa ja Saku Mäenalanen vaihtoivat maisemaa. Myös puolustuksesta lähti iso pala, kun Miika Koivisto teki sopimuksen KHL-seura Moskovan Dynamon kanssa.

Puolustuksen aukon Kärpät täytti tyylikkäästi, kun viime kaudella KHL-finaalien parhaaksi puolustajaksi valittu Atte Ohtamaa kotiutettiin Ouluun pitkällä sopimuksella.

Uusilla hyökkääjillä Aleksi Heponiemellä, Michal Kristofilla, Jasper Lindstenillä ja Mika Pyörälällä on potentiaalia nousta SM-liigan parhaimmistoon, mutta Mikko Mannerin on saatava palaset loksahtamaan kohdalleen.

Mika Pyörälä, Kärpät
Mika Pyörälä, KärpätAOP

Hyökkäyksen nimekkäin hankinta Pyörälä pelasi viime kaudella Sveitsin pääsarjassa SC Bernissä. Pyörälä jäi vähälle vastuulle seurassa ja katseli useita pelejä katsomosta. Hyökkääjän tilannetta Sveitsissä vaikeutti muun muassa ulkomaalaiskiintiö.

Ennen viime kautta Pyörälä pelasi uransa parhaan kauden Kärpissä tehden 60 ottelussa tehot 26+29=55. On realistista odottaa Pyörälän nousevan koviin tehoihin tulevallakin kaudella, mikäli hyökkääjä on kunnossa.

Lindsten pelasi hyvän viime kauden TPS:n kärkiketjuissa, vaikka peli olikin välillä tahmeaa. Uusissa ympyröissä Lindstenillä on mahdollisuus kiristää ruuvia vielä entisestään.

Viime vuodet Pohjois-Amerikan juniorisarjassa WHL:ssä kiekkoilleella Heponiemellä on paljon taitoa ja WHL:ssä on kunnollekin rakennettu jo kovat pohjat. Heponiemi voi olla yksi kauden yllätysnimistä pistepörssin kärkipaikoilla.

Veini Vehviläinen
Veini VehviläinenTomi Hänninen

Maalivahdit ovat Kärppien vahvuus tulevalla kaudella, kun tuttu kaksikko, Jussi Rynnäs ja Veini Vehviläinen, jatkaa Oulussa.

Vaikka Kärppien menetykset ovat suuria, on paikkauksissa paljon potentiaalia ja jo tiettävästi kovia pelimiehiä. Kärpät on tulevallakin kaudella yksi mestarisuosikeista.

Lähteneet/Ilman sopimusta olevat pelaajat: Miika Koivisto (p), Mikael Ruohomaa (kh), Charles Bertrand (lh), Julius Junttila (lh), Juha Koivisto (lh), Saku Mäenalanen (lh), Kristian Vesalainen (lh)

Tulleet pelaajat: Atte Ohtamaa (p), Aleksi Heponiemi (kh), Michal Kristof (kh), Jasper Lindsten (lh), Tino Metsävainio - tryout (lh), Mika Pyörälä (lh)

Lauri Korpikoski
Lauri KorpikoskiTomi Hänninen

TPS on tullut kärkikahinoihin jäädäkseen

TPS:stä on lähtenyt paljon kokemusta ja taitoa viime kauden jälkeen. Merkittäviksi lähtijöiksi voisi luetella lähes koko lähteneiden pelaajien listan, sen etupäässä Tomi Kallio, Henrik Tallinder, Eric Perrin ja Jasper Lindsten.

Massiivisten menetysten tilalle TPS on kalastanut muiden liigaseurojen parhaimmistoa itselleen. Santeri Lukka, Joe Piskula, Patrick Björkstrand ja Simon Suoranta ovat kaikki hyviä liigatason pelaajia. Lisäksi turkulaisten riveihin liittyy usean vuoden tauon jälkeen hyökkääjä Lauri Korpikoski.

Kokemusta TPS ei ole pystynyt täysin paikkaamaan, mutta tulevalle kaudelle Turussa on koossa nuori, nälkäinen ja taitava joukkue.

Korpikoski on edelleen liigatasolle todella kova tekijä, vaikka ura ulkomailla ei ottanut sellaista tuulta alleen kuin moni odotti.

Kaapo Kakko, TPS
Kaapo Kakon uskotaan olevan jopa TOP3-varaus kesällä 2019.Jaakko Stenroos/AOP

TPS:ään tulleiden hyvätasoisten liigapelaajien lisäksi joukkueella on ässänä hihassaan 17-vuotias Kaapo Kakko, joka ihastutti otteillaan viime kaudella erityisesti juniorisarjoissa. Nyt tulevan kesän kärkipään varaus hakee läpimurtoa SM-liigasta.

Turussa on kaikki edellytykset yltää jopa finaalipaikkaan ensi kaudella, jos maalivahtikaksikko Rasmus Tirronen – Henrik Haukeland onnistuu.

Lähteneet/Ilman sopimusta olevat pelaajat: Karolus Kaarlehto (mv), Oskari Setänen (mv), Martin Berger (p), Mark Fraser (p), Olli Juolevi (p), Henrik Tallinder (p), Eric Perrin (kh), Patrik Virta (kh), Tomi Kallio (lh), Jasper Lindsten (lh), Petrus Palmu (lh), Ilkka Pikkarainen (lh)

Tulleet pelaajat: Henrik Haukeland (mv), Bernard Isiguzo (p), Santeri Lukka (p), Joe Piskula (p), Patrick Björkstrand (lh), Arttu Nevasaari (lh), Lauri Korpikoski (lh), Simon Suoranta (lh)

Janne Tavi, Mikkelin Jukurit
Janne Tavi edusti Jukurien paidassa jo Pitsiturnauksessa Raumalla.Jaakko Stenroos/AOP

Jukurit hakee pudotuspelipaikkaa

Jukurit on uuden edessä, kun valmennuksesta vastanneet Risto Dufva ja Ville Nieminen eivät jatka Mikkelissä. Dufvan tilalle palkattiin viime kauden päätteeksi Pekka Kangasalusta, jolla on edessään ensimmäinen kausi päävalmentajana SM-liigassa.

Pelaajistossa vaihtuvuus on ollut pientä. Tärkeimmistä pelaajistaan Jukurit luopui jo viime kauden päätteeksi, kun joukkueen parhaimmistoon kuuluneet hyökkääjät Zach Budish ja Teemu Tallberg olivat osa pelaajakauppoja TPS:ään ja HIFK:hon.

Aleksi Salonen
Aleksi SalonenJesse Karjalainen/AOP

Mikkeliläiset onnistuivat naaraamaan kuitenkin kaksi isoa kalaa joukkueeseensa, kun hyökkääjä Janne Tavi ja puolustaja Aleksi Salonen muuttivat Mikkeliin. Saloselle olisi varmasti ollut ottajia muuallakin kotimaan liigassa, mutta puolustaja päätti lähteä Tapparasta Jukureihin isojen minuuttien perässä.

Jukureiden kokoonpano on menetyksistä huolimatta jopa viime kautta paremmalla tolalla. Maalivahdit Juhana Aho ja Sami Rajaniemi ovat varsin kilpailukykyinen kaksikko SM-liigassa.

Puolustus on vahvistunut Salosen myötä huomattavasti. Hyökkäyksessä olisi tilaa vielä taitureille, mutta Tavilla ja kesken viime kauden joukkueeseen liittyneellä Mika Partasella on paljon pistepotentiaalia.

Viime kaudella Jukurit jäi sijalle 13, mutta tulevalla kaudella paikka kymmenen parhaan joukossa on realistinen tavoite.

Lähteneet/Ilman sopimusta olevat pelaajat: Keni Karalahti (p), Janne Kumpulainen (lh), Ilmari Pitkänen (lh), Tuomas Vartiainen (lh)

Tulleet pelaajat: Jimi Jalonen (p), Aleksi Salonen (p), Henri Nikkanen (kh), Joona Jääskeläinen (lh), Janne Tavi (lh)

Iikka Kangasniemi, Pelicans
Iikka KangasniemiAOP

HIFK tanssi nuoralla kesän siirtojen kanssa

HIFK:n peräpää on kokenut pahoja kolauksia.

Viime kaudella helsinkiläisillä oli kenties koko sarjan parhaat maalivahdit. Torjuntavastuun jakoivat Atte Engren ja Kevin Lankinen. Engren jatkaa Helsingissä edelleen, mutta Lankinen suuntaa Pohjois-Amerikkaan Chicago Blackhawksin organisaatioon. Samalla ovenavauksella lähti myös kesken viime kauden kolmosvahdin rooliin valahtanut Niklas Bäckström, joka jatkaa vielä uraansa Tapparassa.

Maalivahtiosastolle ainoana paikkaajana tähän mennessä on tullut vain Markus Ruusu. Ruusu on lupaava maalivahti, mutta pieni riski kakkosvahtina. Ruusu pelasi viime kaudella neljässä eri joukkueessa. Pelejä SM-liigassa on alla vain 20.

Viime kauden eliittivahdeista pudotus on tähän kauteen suuri, ja Engren saanee paljon kannettavakseen kauden aikana.

Puolustuksesta HIFK menetti kirkkaimman tähtensä Miro Heiskasen. Huippulupaus kiekkoilee ensi kaudella Pohjois-Amerikassa Dallas Starsin organisaatiossa. Myös isoja minuutteja pelannut Saku Salmela lähti seurasta.

Vaikka puolustuksesta lähti paljon taitoa ja tilalle on tullut määrällisesti vähemmän pelaajia, ei HIFK:lla ole pakistonsa kanssa suurta hätää.

Sen sijaan helsinkiläisten hyökkäys vaatisi tehoja. Kärkipelaajista Vili Sopanen, Jarkko Malinen, Juha-Pekka Haataja ja Patrik Carlsson vaihtoivat seuraa.

Tulopuolella nimet ovat melko vaatimattomia lähteneisiin pelaajiin verrattuna. Pelicansista tullut Iikka Kangasniemi on HIFK:n paras naaraus.

Tommi Santala  Kloten-paidassa joulukuun alussa 2016
Tommi Santala Kloten-paidassa joulukuun alussa 2016 AOP

Myös Tommi Santalan paluu Suomeen on mielenkiintoinen. Santala teki viime kaudella Sveitsissä 29 tehopistettä. Hän on pelannut SM-liigassa viimeksi kymmenen vuotta sitten Jokereiden paidassa. 2000-luvun alussa HIFK ehti tehdä kahdesti hyökkääjän kanssa sopimuksen, mutta Santala lähti molemmilla kerroilla isompiin seuroihin, eikä ehtinyt edustaa HIFK:ta yhdessäkään runkosarjan ottelussa.

HIFK:n ulkomaalaishankinta Lucas Lessiolla riittää pistepotentiaalia. Lessio teki hyviä tehoja AHL:ssä muutama vuosi sitten, mutta KHL:ssä tahti on hidastunut. Nähtäväksi jää, miten liigaympyrät sopivat kanadalaiselle.

Lähteneet/Ilman sopimusta olevat pelaajat: Niklas Bäckström (mv), Kevin Lankinen (mv), Miro Heiskanen (p), Oliwer Kaski (p), Saku Salmela (p), Juuso Salmi (p), Miihkali Teppo (p), Patrik Carlsson (kh), Jarkko Malinen (kh), Panu Mieho (kh), Jerry Ahtola (lh), Juha-Pekka Haataja (lh), Vili Sopanen (lh), Henri Tamminen (lh)

Tulleet pelaajat: Markus Ruusu (mv), Aleksi Laakso (p), Johan Motin (p), Eero Teräväinen (p), Henrik Koivisto - tryout (kh), Tommi Santala (kh), Iikka Kangasniemi (lh), Juho Keränen (lh), Lucas Lessio (lh), Wiljami Myllylä (lh), Ilmari Pitkänen (lh)

Ed Wittchow, KooKoo
Ed Wittchow, KooKooAOP

KooKoo parsi kasaan uskottavan liigajoukkueen

Kouvolalaisjoukkueessa on ollut todella kova vaihtuvuus viime kauden jälkeen. KooKoo myi parhaita pelaajiaan jo viime kauden lopulla. Kesän tullen joukkueesta on lähtenyt lähinnä syvyyttä.

Pahimmat menetykset kouvolalaisille ovat kesken viime kauden lähteneet Jake Newton, Patrick Björkstrand ja Michael Keränen.

Kesällä merkittävimmät lähtijät ovat isoja minuutteja puolustuksessa pelannut Robin Jacobsson ja hyökkääjä Siim Liivik.

Puolustuksen osalta KooKoo näyttää vähintään yhtä hyvältä kuin viime kaudella, tai jopa hieman paremmalta. Joukkueeseen liittynyt yhdysvaltalainen Ed Wittchow ottanee puolustuksesta ison, kiekollisen roolin. Wittchow on pelannut kahdella kaudella AHL:ssä ja tavoittelee edelleen paikkaa NHL:stä.

Lisäksi kouvolalaisten puolustuksessa nähdään Tapparasta tuttu Alexander Bonsaksen ja viime kauden Mestiksen pistenikkari Kalle Valtola. Kun tähän liittää vielä KooKoon kärkipuolustajan Emil Kristensenin jatkamisen Kouvolassa, on KooKoolla varsin hyvä puolustuksen runko kasassa.

Juha-Pekka Haataja, KooKoo
Juha-Pekka HaatajaTomi Hänninen

Hyökkäyksessä Björkstrandin ja Keräsen jättämät lovet sen sijaan ovat isoja, vaikka joukkueessa on useita kelpoja pelimiehiä. Juha-Pekka Haataja on hyvä vahvistus KooKoon nuoreen hyökkäykseen.

Ruotsista KooKooseen saapunut Erik Karlsson on myös mielenkiintoinen hankinta. Karlsson ei pystynyt aikanaan koviin tehoihin Ruotsin korkeimmalla sarjatasolla SHL:ssä, mutta AHL-vuosien jälkeen viime kausi oli Allsvenskanissa lupauksia antava.

Mikäli uudet hankinnat onnistuvat ja KooKoo ei paini viime kauden tapaan valtavien loukkaantumisten kanssa, kouvolalaiset voivat yltää parhaaseen sijoitukseensa SM-liigassa 2010-luvulla.

Lähteneet: Robin Jacobsson (p), Jyri Niemi (p), Niko Tuhkanen (p), Veeti Vainio (p), Jan-Mikael Juutilainen (kh), Henrik Koivisto (kh), Siim Liivik (kh), Eero Savilahti (kh), Toni Hyvärinen (lh), Eetu Pöysti (lh), Topi Taavitsainen (lh), Ville Vainikainen (lh)

Tulleet: Martin Berger (p), Alexander Bonsaksen (p), Kalle Valtola (p), Ed Wittchow (p), Erik Karlsson (kh), Kasperi Ojantakanen (kh), Juha-Pekka Haataja (lh), Kimi Koivisto (lh), Toni Suuronen (lh), Brendan O'Donnell (kh/lh)

Robin Salo
Robin SaloAOP

Lehterä luottaa nuoriin lupauksiin

SaiPasta lähti paljon pelaajia viime kauden jälkeen, mutta joukosta suurin osa on rotaatiopelaajia.

Merkittävät lähtijät Lappeenrannasta ovat puolustajat Urho Vaakanainen ja Lasse Lappalainen. Molemmat pelasivat viime kaudella isoja minuutteja SaiPassa ja onnistuivat myös hyökkäyspäässä. Lisäksi useamman vuoden takalinjoilla luutineet Brett Carson ja Per Savilahti-Nagander jättivät Lappeenrannan.

SaiPa on saanut tukittua puolustuksen aukot suhteellisen hyvin, ja jos urheilutoimenjohtaja Antti Tuomenoksa löytää vielä puuttuvan oikealta laukovan kiekollisen puolustajan, ei joukkueella pitäisi olla hätää.

Seuran haaviin jäi superlupaava puolustaja Robin Salo, jonka viime kausi Sportissa meni tosin penkin alle. Loppukaudeksi KHL-seura Minskin Dynamosta saapunut kokenut ja kovaluinen valkovenäläispuolustaja Vladimir Denisov jatkaa myös Lappeenrannassa.

Lisäksi tulijoissa on Lehterälle jo Bluesin A-nuorista tuttu Veeti Vainio, joka ei ole loukkaantumisten vuoksi onnistunut vielä tekemään läpimurtoaan liigatasolla.

Lappeenrannassa on käynnissä ensi kaudella todellinen Tero Lehterän omat pojat -projekti, kun Vainion lisäksi joukkueeseen liittyvät Bluesissa kiekko-oppia saaneet Emil Oksanen ja Erik Autio.

Potentiaalinen pistenikkari tulijoissa on ainakin sähäkkä kanadalainen Tyler Morley, jos hän pysyy SM-liigan vauhdissa mukana. 26-vuotias Morley mätti viime kaudella Medvescak Zagrebin paidassa EBEL-liigassa tehot 25+38=63. Hän on toisen kanadalaisen SaiPa-vahvistuksen Cody Kunykin vanha pelikaveri yliopistosarjasta.

Kaiken kaikkiaan SaiPa on onnistunut pitämään lähes kaikki viime kauden tärkeimmät pelaajansa, ja kun uusissa pelaajissa on paljon potentiaalia, pitäisi lappeenrantalaisten yltää viime kauden tavoin vähintään kymmenen parhaan joukkoon.

Lähteneet: Jussi Markkanen (mv), Brett Carson (p), Santeri Koponen (p), Lasse Lappalainen (p), Henry Maarnela (p), Per Savilahti-Nagander (p), Lauri Taipalus (p), Urho Vaakanainen (p), Eetu Koski (kh), Saku Salminen (kh), Curtis Hamilton (lh), Antton Mönkäre (lh), Arttu Likola (lh), Kim Strömberg (lh), Valtteri Virkkunen (lh)

Tulleet: Severi Auvinen (mv), Karolus Kaarlehto (mv), Erik Autio (p), Robin Salo (p), Veeti Vainio (p), Tomi Iso-Mustajärvi (kh), Tyler Morley (kh), Santeri Virtanen (kh), Aatu Luusuaniemi (lh), Emil Oksanen (lh)

Sami Aittokallio
Sami AittokallioTomi Hänninen

Sportilla muutama helmi hankinnoissa

Sportista lähtijöitä oli kauden päätteeksi vähän. Puolustuksessa Sport otti kovia kolauksia, kun nuorista lupauksista Joni Tuulola lähti Chicago Blackhawksin organisaatioon ja viime kaudella vähän vastuuta saanut Robin Salo siirtyi SaiPaan kokeilemaan siipiään.

Samantasoisia puolustajia Sport ei ole riveihinsä saanut.

Merkittävän askeleen parempaan Sport on ottanut maalivahtiosastolla. Vaasaan ykköstorjujaksi hankittiin Sami Aittokallio, joka on liigatasolle hyvä maalivahti. Mika Järvinen on Aittokalliolle oiva kirittäjä.

Hyökkääjistä Sport onnistui pitämään lähes kaikki viime kaudella loistaneet pelaajansa. Markus Nenonen vaihtoi maisemaa jo kesken kauden Tapparaan, mutta muutoin kärkipelaajat pysyivät Vaasassa.

Toni Kallela
Toni KallelaTomi Hänninen

Kanadalainen T. J. Foster on mielenkiintoinen hankinta. Lisäksi Toni Kallela tekee paluun SM-liigaan kahden vuoden tauon jälkeen. Viime vuonna Kallela teki Tanskan pääsarjassa 50 ottelussa tehot 25+39=64, joilla hän voitti koko sarjan pistepörssin.

Tulevalla kaudella Sportin hyökkäyksessä riittää myös syvyyttä.

Sport jäi viime kaudella SM-liigan viimeiseksi runkosarjassa. Tulevaan kauteen vaasalaiset lähtevät uuden päävalmentajansa Ari-Pekka Pajuluoman johdolla. Kahden heikon kauden jälkeen Vaasassa voidaan odottaa parempia tuloksia. Se, kuinka pitkälle Sportin liito kestää, riippuu pitkälti uusien hankintojen onnistumisesta.

Lähteneet/Ilman sopimusta olevat pelaajat: Jonathan Iilahti (mv), Robin Salo (p), Joni Tuulola (p), Tomi Tuomisto (kh), Mikko Laine (lh), Jesse Rantamäki (lh)

Tulleet pelaajat: Sami Aittokallio (mv), Conrad Mölder (mv), Jyri Niemi (p), Toivo Pennanen (p), Mikko Vainonen (p), Valtteri Viljanen (p), Victor Westermarck (p), Robert Arrak (kh), T. J. Foster (kh), Toni Kallela (lh), William Rapuzzi (lh), Roope Talaja (lh), Gustav Willman Borvik (lh), Brody Sutter (kh/lh)

Lue myös:

Kesän siirtomarkkinoiden häviäjät: Tappara ja JYP joutuvat vielä pelaajakaupoille, Ilves lähtee epärealistisin tavoittein kauteen

Uran ensimmäinen KHL-mestaruus on Ohtamaalle yksi uran huippuhetkiä – kauden jatkuminen Leijonissa vielä arvoitus

Legendaksi kasvanut Tomi Kallio nosteli urallaan mestaruuspokaaleja, kannatteli joukkueitaan ja pelasi huipputasolla vielä nelikymppisenä

Jukurit-pomo hiljenee Dufvan sopimuksen purkamisen syistä – kommentoi päävalmentajan olympiareissua: "Siinä oli tietysti monta muutakin juttua"

Niklas Bäckström näpäytti heti Tapparan maalilla – nollasi HIFK:n ja lähti nelikymppisenä kohti "tulokasiltaa": "Varmaan pitäisi jossain ikämiessarjassa tämän joukkueen pelata"

Ennätyksellinen liikevaihto nosti KooKoon tuloksen jälleen plussalle

Liiga-Saipan viime kauden tulos jäi niukasti plussan puolelle: "Meidän on houkuteltava väki pois kotisohvilta, sillä lätkä on kuitenkin parasta paikan päällä"

Puolan päävalmentajaksi palkattu Tomek Valtonen virittelee yhteistyötä Suomen suuntaan: "Tämä on vähän laajempi kuin liigavalmentajan arkinen työ"

Lähteet: liiga.fi, eliteprospects.com, en.khl.ru, joukkueiden verkkosivut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat