Raskas epäonnistuminen vuosi sitten pakotti Aku Partasen katsomaan peiliin – hän aloitti muutoksen ja viritti itsensä mitalikuntoon yleisurheilun raastavimmassa lajissa: "Oli oltava nöyrä, todeta tosiasiat ja tehdä sen eteen töitä"

Terveenä pysyminen ja tekniikkamuutokset ovat siivittäneet kilpakävelijä Veli-Matti "Aku" Partasen hänen uransa parhaaseen kuntoon Berliinin EM-kisojen alla.

Aku Partanen voitti Kalevan kisoissa SM-kultaa 20 kilometrin kävelyssä. Kuva: AOP

BERLIINI. Viime syksynä kävelijä Veli-Matti "Aku" Partasella oli mietinnän paikka. Hän oli lähtenyt kovassa kunnossa Lontoon MM-kisoihin, mutta 50 kilometrin matka päättyi hylkäykseen.

50 kilometrin kävely on laji, jossa pääkilpailuja on käytännössä kaksi kertaa vuodessa. Pettymys oli suuri, kun Partanen liputettiin ulos radalta.

Partanen ja hänen valmentajansa Valentin Kononen alkoivat nopeasti miettiä, miten ongelma saataisiin korjattua. Partasen tekniikkaa alettiin viilata sellaiseen suuntaan, että hän pystyisi painelemaan kovaa vauhtia sääntöjä rikkomatta.

– Oli pakko olla nöyrä, todeta tosiasiat ja tehdä sen eteen töitä. Olemme hioneet tekniikkaa Vallun kanssa hyvin paljon siitä asti. Tuntuu, että sillä saralla on tapahtunut kehitystä, Partanen sanoo.

– Tekniikka on varmempi ja taloudellisempi. Vähemmällä energialla pääsee kovempaa.

Ensimmäinen osoitus onnistuneista muutoksista saatiin maaliskuussa Slovakiassa, kun Partanen käveli 50 kilometriä aikaan 3.44,43. Tuo aika on yhä kauden Euroopan tilaston kolmanneksi paras, mikä tekee Partasesta, 26, Berliinin EM-kisojen mitalisuosikin.

– Olen pysynyt terveenä ja pystynyt toteuttamaan kaikki ne asiat, mitä olemme Vallun kanssa sopineet. Ei siihen huippukuntoon mitään sen kummempaa oikotietä ole.

Viilennyskeinot helteeseen hallussa

Kävelijät saapuivat Berliiniin lauantaina iltapäivällä, mutta vielä sunnuntaina he eivät olleet käyneet tutustumassa EM-kisojen kävelyreittiin, joka kulkee Keisari Vilhelmin muistokirkon läheisyydessä. Vieressä on Berliinin eläintarha, jossa kävelijät lämmittelevät.

– Vaikuttaa siltä, että se on hyvä, tasainen ja nopea reitti, kuten arvokisoissa yleensä. Siinä on kolme käännöstä yhdellä kahden kilometrin kierroksella. Ainakaan reitistä ei jää menestys kiinni, Partanen naurahtaa.

Vuosi sitten Lontoon MM-kisoissa Partasen reitti jäi kesken. Kuva: AOP

Miesten 50 kilometrin kävely on ohjelmassa tiistaiaamuna, jolloin Berliiniin on luvattu 22 astetta lämmintä. Kisan aikana lämpötila nousee ennustuksen mukaan 30 asteen tienoille.

Partanen on onnekseen ehtinyt Italian vuoristoleirin jälkeen tottumaan helteisiin kesäkeleihin Suomessa. Kalevan kisoissa hän kokeili ensimmäistä kertaa viilennysliiviä, joka on monelle kävelijälle tuttu kuumilla keleillä.

– Se oli Kalevan kisoissa ihan onnistunut kokeilu. Tuntui, että siitä sai pitkäksi aikaa kisaan sellaisen viileän olon. Se auttoi.

Mitaliin hyvät mahdollisuudet

Jos Partanen pysyy riittävän viileänä, hänellä on hyvät mahdollisuudet tuoda Suomelle yleisurheilun EM-kisojen ensimmäinen mitali tiistaina.

50 kilometrin kävely on kuitenkin fyysisesti ja henkisesti niin raaka laji, että kaikki on mahdollista huippumenestyksen ja keskeytyksen välillä. Siksi Partanen ei aseta mitään erityisiä mitalitavotteita ennen kisaa.

– Jos kisan jälkeen on sellainen olo, ettei jää mitään jossiteltavaa, voi olla tyytyväinen. Kun tekee kaiken niin hyvin kuin osaa ja saa itsestään irti, ei voi harmitella mitään, Partanen sanoo.

Partanen kuitenkin tiedostaa mahdollisuutensa mitaleille. Hänen mukaansa ennakkosuosikkina kilpailuun lähtee hallitseva olympiavoittaja Slovakian Matej Tóth, mutta Tóthin takana on tasaista.

Tiistaiaamuna nähdään suomalaisittain yksi yleisurheilun EM-kisojen potentiaalisimmista menestyslajeista. Mielenkiintoa kisassa riittää muutenkin, jo pelkästään lajin luonteen takia. 50 kilometrin kävely lähes 15 kilometrin tuntivauhdilla on kisojen kenties raastavin laji.

– Onhan se henkisesti ja fyysisesti raskas koitos. Kun tietää, kuinka paljon töitä on vuoden aikana tehnyt sitä yhtä hetkeä varten, niin kyllä siinä löytää tarvittavan fiiliksen painaa. Kävelykisa on juhlahetki, Partanen sanoo.

Lue myös: