Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalainen pelaajatähti teki harvinaisen läpimurron Etelä-Koreassa, räjähdysmäinen kehitys viemässä maailman ykköseksi – "Tämä on ollut täydellinen vuosi"

Joona "Serral" Sotala onnistui kukistamaan eteläkorealaiset huiput Starcraft 2:n huipputurnauksessa Soulissa.

e-urheilu
Joona "Serral" Sotala
ESL

Joona "Serral" Sotala teki harvinaisen läpimurron Starcraft 2-pelin huipputurnauksessa Etelä-Korean Soulissa. Sotala vei voiton turnauksesta, jossa kohtasivat Etelä-Korean ja muun maailman parhaimmisto.

"Serral" kaatoi loppuottelussa Kim "Stats" Dae Yeobinin 4–3.

Starcraft 2 on reaaliaikainen strategiapeli.

Tähän saakka kovimpana Etelä-Korean ulkopuolisena pelajaana tunnettu Sotala alkaa olla hyvin lähellä maailman parhaan Starcraft 2 -pelaajan arvostusta.

Sotala eteni turnauksen finaaliin suorastaan suvereniin tyyliin, mutta joutui koville Kimiä vastaan. Turnausvoittoon vastustaja otti kaksi ensimmäistä voittoa heti alkuun. Sotala tuli tasoihin, mutta jäi vielä kerran tappiolle lukemin 2–3.

– Korealaisilla on usein vähän laajempi strategiavalikoima, he saattavat yllättää ja viedä sillä voittoja. Stats pelasi tosi hyvin ja sai aina etuaseman. Onneksi pystyin ottamaan tilanteen ihan rauhassa, Sotala kertaa Yle Urheilulle.

Etelä-Korea on hallinnut Starcraft-pelin kisaamista pari vuosikymmentä eikä muilla ole ollut asiaa huipputurnausten voittoihin. Soulissa Sotala harppasi uudelle tasolle.

"Serral" on hallinnut kansainvälistä WCS-kiertuetta ja voittanut vuoden kaikki kolme osakilpailua. Näissä kisoissa Etelä-Korean parhaat eivät kuitenkaan kierrä.

– WCS-voitoilla ei eteläkorealaisten keskuudessa paljon mainetta saa, Sotala kuittaa.

Viime vuoden maaliskuussa täysipäiväisesti pelaamiseen keskittynyt Sotala on voittanut kaikki kolme WCS-kiertueen turnausta ja ollut huippusijoilla myös muissa suurturnauksissa.

– Voisi sanoa, että tämä on ollut täydellinen vuosi. Jos olisi enemmän odottanut, se olisi ollut aika epärealistista, Sotala sanoo.

"Yhtäkkiä aloin voittaa kaiken"

Sotalan perheessä pojan otteita Soulissa jännitettiin mökiltä käsin. Isän, Markku Sotalan mukaan suurvoittoa oli osattu jo odottaa.

– Hienoa katsoa, että Joona menestyi noin hienosti. Lähipiirissä olimme voittoa vähän jo odotelleetkin, vaikkei sitä uskaltanut isoon ääneen sanoa, Sotala kertoo.

– Joona olisi ollut valmis tälle tasolle jo noin kolme vuotta sitten, mutta lukio oli kesken ja se häiritsi sekä harjoittelua että kilpailua. Varsinkin nämä isot kilpailut sattuivat jostain syystä aina koeviikolle tai niin, että olisi pitänyt lukea kokeisiin. Lukion suorittamisen jälkeen hän pääsi selkeästi keskittymään pelaamiseen.

Parikymppinen Sotala syntyi viikkoa ennen Starcraft-pelin ensimmäisen osan julkaisua. Pelaaminen alkoi 10-vuotiaana ja ammattilaisturnauksissa hän on kiertänyt jo 13-vuotiaasta saakka.

Kun Markku Sotala kuvailee poikansa vahvuuksia pelaajana, tullaan aika lähelle minkä tahansa urheilulajin perustotuuksia.

– Joona on aina keskittynyt tekemään perusasiat hyvin. Ei ole lähdetty oikomaan mistään. Perusmuuri on niin vahva, että sen ympärille voidaan rakentaa niin sanottuja kikka kolmosia, joilla voidaan napsia voittoja, isä-Sotala korostaa.

– Mutta pelaaminen ei perustu yllätyksiin, vaan siihen, että toista pelaajaa pystyy lukemaan pelin aikana, että näkee koko ajan, mitä toinen tekee ja pystyy reagoimaan toisen liikkeisiin vahvasti.

"Serral" itse sanoo, että yksi suuria harppauksia on ollut päästä tasolle, jolla vastustajat pystyy pitämään jatkuvasti varpaillaan. Kehityskäyrä on noussut lähes pystysuoraan.

– Neljä-viisi vuotta olin Euroopan skenessä ihan merkittävä pelaaja, mutta en voittanut mitään. Yhtäkkiä aloin voittaa aika lailla kaiken. Sellaista ei hirveän usein tapahdu kuitenkaan, Sotala arvioi.

– Pystyn muuttelemaan ja vaihtelemaan pelityyliä ja taktiikoita. Uskallan ottaa riskejä, vaikka mahdollisuus voittoon olisi pienempi. Pystyn kylvämään vastustajaan pelkoa.

Jos räjähdysmäinen kehitys jatkuu, voidaan ilman epäilystä puhua maailman ykkösnimestä. Sotala itse ei suostu vielä moisia maalailemaan.

– Yksi turnaus ei kerro juuri mitään. Mieluummin pitäisi itseäni top viisi -pelaajana.

Kotijoukoissa asiaa kommentoidaan rohkeammin.

– Olen sitä mieltä, että Joona on mekaanisesti ja taidollisesti maailman paras tai toiseksi paras. Kun pienet asiat ovat kunnossa, voittoja alkaa tulla.

Kovat tavoitteet loppuvuoteen

Loppuvuoden suurimmat turnaukset ovat syyskuinen WCS-kiertueen turnaus Montrealissa ja maailmanlaajuinen päätösturnaus Blizzcon-tapahtuman yhteydessä Yhdysvaltain Kaliforniassa, Anahemissa. Jälkimmäisessä paikalla ovat jälleen kaikki maailman parhaat.

Kun Joona Sotalalle mainitsee mahdollisesta päätösturnauksen voitosta, hän tuntuu suorastaan hämmentyvän.

– Vaikka siellä pelaavat samat naamat kuin täällä, tuntuu aika uskomattomalta, että voisin voittaa siellä. Viime vuonna en päässyt ensimmäisestä lohkovaiheesta jatkoon, "Serral" muistuttaa.

Markku Sotalalla riittää luottoa poikansa mahdollisuuksiin.

– Nyt ollaan siinä pisteessä, että voidaan odottaa mitä vain, hän sanoo.

– Jos Joona siellä voittaa, uskallan rinta rottingilla sanoa, että hän on maailman paras pelaaja.

Lue myös:

Aleksi ja Joona ovat maailmanluokan e-urheilijoita – Suomessa jo jopa 40 ammattipelaajaa

Joona Sotala kilpailee Pyeongchangissa, muttei kuulu Suomen olympiajoukkueeseen – salattu turnaus esitteli e-urheilua olympiaväelle

Elektronisen urheilun mestari: Koulukiireitä ja Korean-matkoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat