Yleisurheilun EM-kisat alkavat tänään! Suomella yksi mitalisuosikki yli muiden, kymmenottelussa ollaan lähellä jopa maailmanennätystä – seuraa näitä asioita Berliinissä

Yleisurheilun EM-kisoissa ei ole nähty maailmanennätystä neljään vuoteen. Yle Urheilun asiantuntijan Jarkko Finnin mukaan Kevin Mayerilla on mahdollisuus katkaista tämä putki tänään alkavissa Berliinin EM-kisoissa.

Kuva: AOP

1

Aku Partasella parhaat mahdollisuudet mitaliin

Suomalaisten huippumenestys lepää Berliinin EM-kisoissa muutaman urheilijan harteilla. Parhaat mahdollisuudet mitaleille on kävelijä Veli-Matti "Aku" Partasella, keihäänheittäjä Oliver Helanderilla sekä kolmiloikkaajilla Kristiina Mäkelällä ja Simo Lipsasella. Kolmen parhaan joukkoon yltäminen vaatii heiltä kaikilta kuitenkin venymistä.

Yle Urheilun asiantuntijan Jarkko Finnin mukaan Partasella on suomalaisista parhaat mahdollisuudet mitaleille. Partanen kilpailee 50 kilometrin kävelyssä tiistaiaamuna.

– Yohann Diniz on pois, eikä tällä hetkellä ole ihan ylivoimaista kävelijää. Ehkä hallitseva olympiavoittaja Tóth on muista irti, mutta Aku kuuluu siihen kärkiporukkaan, joka pystyy mitalin ottamaan, Finni sanoo.

Partanen on tehnyt kesällä lyhemmillä matkoilla hyviä aikoja, mikä kertoo, että kunto on yhä tallella. Viime maaliskuussa Partanen käveli 50 kilometrillä ennätyksensä 3.44,43, mikä on kauden Euroopan tilaston toiseksi paras aika. Partanen on saanut onnistumisten kautta itseluottamusta.

– Jos jossain lajissa itseluottamusta tarvitaan, niin viidenkympin kävelyssä.

Kuva: AOP

2

Raitasella ja Kuivistolla yllätyspotentiaalia

Suomella on Berliinin EM-kisoissa 42 urheilijaa, joista vain muutamalla on mahdollisuudet nousta mitaleille. Yle Urheilu esitteli heidät sunnuntaina. Kärjen takana löytyy kuitenkin yllätyspotentiaalia.

Yksi yllättäjä voisi olla 3000 metrin estejuoksija Topi Raitanen, joka on kauden Euroopan tilastossa sijalla 24, mutta voi olla Berliinin EM-lopputuloksissa huomattavasti korkeammalla.

– Yllätyksiä tulee tyypillisesti lajeissa, joissa taktikoidaan. Topi voi olla tosi korkealla, mutta se riippuu kisan luonteesta ja Topin päivän kunnosta, Finni sanoo.

Toiseksi yllättäjäksi hän nostaa Sara Kuiviston, joka kilpailee Berliinissä 800 metrillä ja 1500 metrillä.

– Hänen esityksensä Kalevan kisoissa ja etenkin 800 metrin lopun 200 metrillä oli jotain sellaista, jota en ole suomalaisilta nähnyt pitkään aikaan. Hän pystyi kovasta vauhdista kirimään, mitä arvokisoissa tarvitaan.

Kuva: AOP

3

Nähdäänkö EM-kisoissa maailmanennätys 16 vuoden tauon jälkeen?

Edellinen EM-kisoissa tehty maailmanennätys on vuodelta 2014 Zürichistä, jolloin Yohann Diniz käveli ME:n 50 kilometrillä. Finnin mukaan Berliinissä yhdellä urheilijalla on mahdollisuus maailmanennätykseen. Hän on ranskalainen kymmenottelija Kévin Mayer.

– Hän on yksittäisissä lajeissa tällä hetkellä niin hyvässä kunnossa, että maailmanennätykseen on mahdollisuudet. Mayer osoitti jo viime vuonna, että kaiken mennessä kohdalleen hän voi tehdä sen.

Mayerin ennätys on 8834 pistettä. Kymmenottelun maailmanennätys on Yhdysvaltojen Ashton Eatonin 9045 vuodelta 2015. Berliinin EM-kisojen kymmenottelu alkaa tiistaiaamuna.

Kuva: AOP

4

Onnistuuko Warholmin tuplajahti?

Norjan Karsten Warholm on yksi EM-kisojen kiinnostavimmista urheilijoista. Warholm on 400 metrin aitajuoksun hallitseva maailmanmestari ja tämän kauden Euroopan tilastoykkönen. Monen yllätykseksi hän hakee Berliinissä mestaruutta myös sileältä 400 metriltä.

– Olen juossut molempia matkoja ennenkin samoissa kisoissa, mutta se on osoittautunut typeräksi. Haluan silti yrittää, Warholm nauratti lehdistötilaisuudessa sunnuntaina.

Warholmin urakkaa helpottaa huomattavasti se, että hänen molemmissa lajeissaan kärkiurheilijat pääsevät suoraan välieriin. Warholm on 400 metrin sileälläkin Euroopan kärkeä. Tämän kauden tilastossa hän on kuudentena.

Kuva: AOP

5

Berliinin läkähdyttävä helle

Monena muuna kesänä Berliinin hellepäivät olisivat suomalaisille tuskaa, mutta tänä vuonna tällaisiin keleihin on totuttu myös Suomessa.

Lämpömittari on ennusteen mukaan päivästä toiseen 30 asteen hujakoilla. Keskiviikkona urheilijat saavat nauttia jopa 37 asteen helteestä, mikäli meteorologeihin on uskominen.

– Räjähtävän voiman lajeissa kuumuudesta on ehdottomasti hyötyä. Edes yli 30 asteen lämpö ei yleensä haittaa pikajuoksijoita. Myös ottelijat, jotka pääsevät välissä viilentymään, tekevät hyviä tuloksia lämpimässä, koska lihaksisto ja hermosto toimivat tosi hyvin, Yle Urheilun asiantuntija Finni sanoo.

– Haittaa lämmöstä on kestävyyslajeissa ja niissä kenttälajeissa, joissa pitää ollla pitkään kentällä.

Muokattu klo 9.49: korjattu Ashton Eatonin ME-tulos ja tekovuosi.

Muokattu 8.8. klo 0.11: Edellinen EM-kisoissa tehty ME on vuodelta 2014, ei vuodelta 2002.

Yleisurheilun EM-kisat käydään Berliinissä 6.–12. elokuuta. Yle välittää kisatapahtumat suorana TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa.

Katso Berliinin EM-kisojen ohjelma täältä.

Lue myös:

Milloin Mäkelä loikkii ja Helander heittää? Katso tästä yleisurheilun EM-ohjelma

Koko kauden terveenä harjoitellut Sara Kuivisto lähestyy keskimatkojen SE-tuloksia: ”Kyllä minä olen ajatellut ne juosta”

Suomen yleisurheilijoiden pääkisa edessä – kärkikaartilla hankalat kaksi vuotta Rion olympialaisten jälkeen

Oliver Helander on suomalaisen yleisurheilun salaperäinen supertähti, josta kukaan ei tunnu tietävän mitään – käsipallolukio Ruotsissa jäi yllättäen kesken, kun omissa oloissaan viihtyvä multilahjakkuus valitsi keihäänheiton

EM-kisapaikan takaportin kautta saanut Huntington lähetti kiitosviestin Pihlakoskelle – "Lähden tavoittelemaan 6000 pisteen rajaa tai vähintään parantamaan ennätystäni"

Norjalaistähti Karsten Warholm juoksee Berliinissä kovan tuplan – osallistuu sekä 400 metrin sileälle että aitoihin

Kuva: AOP