Nähdäänkö moukarifinaalissa kaksi suomalaista? Liipola ja Söderberg avaavat Suomen kisaurakan Berliinissä

Vain kerran tällä kaudella heittänyt arvokisakonkari David Söderberg ja arvokisadebyyttinsä tekevä Henri Liipola heittävät maanantaina moukarin loppukilpailupaikoista.

Kuva: Tomi Hänninen
Tekijät

Berliinin EM-kisat alkavat miesten moukarin karsinnalla, jossa mukana on kaksi suomalaista.

Ensimmäisissä arvokisoissaan mukana oleva Henri Liipola heittää karsinnan A-ryhmässä. Liipola on heittänyt uransa tähän mennessä parasta kautta. Ennätys 75,47 syntyi moukarikarnevaaleilla Kaustisella kesäkuun lopussa.

EM-kisoissa karsintaraja on 76 metriä. Sitä tuskin täytyy rikkoa päästäkseen finaaliin, mutta rajan rikkominen kuuluu Liipolan tavoitteisiin.

– Saa tehdä töitä rajan eteen, mutta se on tavoitteen sisällä. 77 metriä on tavoitteena ja sitä lähdetään hakemaan, Liipola kertoo Berliinissä kisaa edeltävänä päivänä.

Liipola on valmistautunut Berliiniin lepäämällä ja tekemällä pieniä teräviä harjoituksia sekä mielikuvaharjoittelua. Kisaheitoiltaan hän toivoo rentoutta.

– Pitäisi olla rento, eikä saisi yrittää liikaa. Jos yritän liikaa, niin lähtee metrejä pois heitosta. Pitäisi uskaltaa antaa moukarin mennä sinne, mihin se haluaa mennä, niin se lentää pitkälle, Liipola tuumii.

Mystisistä sairasteluista kärsinyt David Söderberg lähtee maanantaina Berliinissä vasta kauden toiseen kilpailuunsa. Söderberg heitti ensimmäisen kisansa viimeisenä mahdollisena päivänä, kun näyttöjä sai vielä antaa EM-kisoja varten.

– Olen treenannut, mutta kroppa ei ole toiminut. Aina välillä on esimerkiksi noussut lämpöä, Söderberg kertoo alkukesästään sunnuntaina Berliinissä.

Kun Söderberg palaa Berliinistä tutkimukset alkukauden sairasteluista jatkuvat.

EM-raja jäi Helsingin Eläintarhan kentällä heitetyssä avauskisassa reilun puolen metrin päähän, mutta kisan tulostaso vakuutti Suomen valmennusjohdon Söderbergin kunnosta. Söderbergillä on vaadittava EM-raja rikottuna viime vuodelta.

– Tunnen kroppani aika hyvin ja minun tasollani pitäisi olla arvokisoissa joka vuosi, Söderberg toteaa.

– Kesä on ollut vaikea ja ongelmia on ollut. Viikko sitten kunto oli ok, toivottavasti se on nyt parempi.

Söderberg uskoo, että joukkuetoveri Liipolalle riittää perusheitto finaaliin. Omasta finaalipaikastaan Söderberg ei ota paineita.

– Jos finaaliin yllän, niin se on aika kova. Yritän parantaa tämän vuoden tulostani, toivottavasti se riittää. Olisi hienoa, jos kaksi suomalaista nähtäisiin finaalissa.

**Lue myös:
**