Vakava loukkaantuminen pysäytti pohtimaan arvoja – Wilma Murto oppi nauttimaan urheilusta uudella tavalla, kun se vietiin häneltä pois: "Minulla on viisi vuotta aikaa sössiä vaikka kaikki kisat joihin menen"

Seiväshyppääjä Wilma Murto on Berliinin EM-kisoissa yksi Suomen joukkueen potentiaalisimmista menestyjistä. Hänestä on povattu jopa viiden metrin ylittäjää, mutta huipulle ei ole kiire.

Wilma Murto vasta 20-vuotias, mutta hän on kokenut urheilu-urallaan paljon. Kuva: AOP

BERLIINI. Seiväshyppääjä Wilma Murrolla on potentiaalia nousta todelliseksi yleisurheilun maailmantähdeksi. Urheilijaksi, joka on aina arvokisoihin lähtiessään mitalisuosikki ja jolle kutsu Timanttiliigaan on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Suomessa tämän tason tähtiä ovat viime vuosina olleet vain keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen. Siksi Murrosta on kohistu poikkeuksellisen paljon siitä asti, kun hän teki nuorten maailmanennätyksen 471 vuoden 2016 tammikuussa.

Hallissa hypätystä ME-tuloksesta alkoi hullunmylly, jollaiseen yksikään 17-vuotias ei ole valmis. Yhtäkkiä kaikki halusivat tietää, kuka on Wilma Murto ja miten suuriin saavutuksiin hän voi vielä yltää.

– Olihan se raskasta, kun sellaiseen huomioon pysty valmistautumaan mitenkään, mutta onneksi minulla on hyvä tukiverkosto ympärillä. Toisaalta huomio on mahdollistanut todella paljon asioita. Sponsoritulojen avulla pystyn urheilemaan ammattimaisesti, Murto sanoo kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Berliinin EM-kisojen alla.

Tämän huipputuloksen jälkeen Wilma Murrosta kiinnostuivat kaikki. Kuva: Lehtikuva / Handout

Viisi metriä. Seiväshypyn historiassa vain kaksi naista on ylittänyt tuon korkeuden. He ovat Venäjän Jelena Isinbajeva ja Yhdysvaltojen Sandi Morris.

Murto oli jo 17-vuotiaana sitä mieltä, että vielä jonain päivänä hän ylittää viisi metriä. Hän ajattelee niin yhä, mutta hänellä ei ole kiire kavuta viiden metrin kerhoon.

– En tunne menestyspaineita. Tiedostan olevani todella nuori. Olen ajatellut niin, että minulla on viisi vuotta aikaa sössiä vaikka kaikki kisat joihin menen, mutta minusta voi silti tulla todella hyvä.

20-vuotias Murto haluaa tietenkin voittaa ja kilpailla mahdollisimman kovista sijoituksista, mutta urheilu-uraansa hän rakentaa maltillisesti. Sen vuoksi hän ei ole asettanut itselleen aikarajaa, milloin uran ensimmäinen aikuisten arvokisamitali tai tietyt tulokset pitäisi saavuttaa.

Murto nousi suomalaisella mittapuulla urheilutähdeksi niin nuorena, että hänen tukijoukkonsa ovat panneet alusta asti jäitä hattuun nuorelle urheilijalle. Viime kesänä Murto oppi kuitenkin täysin uudella tavalla, mitä maltti tarkoittaa.

Yksissä treeneissä tuli kipu jalkapohjaan. Ajattelin, että ehkä tämä on ohimenevää, mutta ei se ollut.

Wilma Murto

Viime kesän ensimmäinen kisa oli myös viimeinen

Kaikki alkoi keväällä 2017 selkävammasta. Siitä Murto toipui, mutta seuraavaksi tuli jalkavamma, jota ei oikein osattu diagnosoida. Murto perui seuraavat kisansa ja alkoi selvittää, mistä vammassa on oikein kyse.

– Yksissä treeneissä tuli kipu jalkapohjaan. Ajattelin, että ehkä tämä on ohimenevää, mutta ei se ollut.

Siitä alkoi painajaismainen kesä, jonka aikana Murto pysytteli pois julkisuudesta. Tietoja hänen jalkansa kunnosta kyseltiin viikosta toiseen, mutta Murto ja hänen valmentajansa Jarno Koivunen pysyivät pääosin hiljaa. Koska mitään kerrottavaa ei ollut.

Heinäkuussa kauteen saatiin pieni valonpilkahdus, kun jalka saatiin sellaiseen kuntoon, että Murto uskalsi lähteä alle 20-vuotiaiden EM-kisoihin Italian Grossetoon. Murto saavutti pronssia tuloksella 415, mutta EM-finaali jäi hänen kautensa ainoaksi kilpailuksi.

Murto esitteli EM-mitaliaan heinäkuussa 2017 Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Murto ei vieläkään tiennyt, mikä hänen jalkaansa vaivasi. Siksi oli järkevintä panna pillit pussiin, ettei jalalle tehtäisi lisää vahinkoa, mikä olisi voinut pilata lupaavan urheilijan koko loppu-uran.

– Viime kesä meni tavallaan aika helposti. Olen hyväksynyt, että vammoja tulee ja joskus voi jäädä koko kausi väliin. En ollut vielä silloin huolissani, Murto sanoo.

Pahin oli vasta edessä.

"Lopettaminen ei ollut missään vaiheessa vaihtoehto"

Viime syksynä Murto oli hetken aikaa äärimmäisen iloinen. Hän oli pitkästä aikaa päässyt tekemään hyppyharjoituksia ja kaikki näytti hyvältä. Ilo ei kestänyt kuitenkaan kauaa, kun koko kesän ajan vaivannut jalkavamma tuli takaisin.

– Se oli pääkopalle rankka hetki. Jouduin miettimään, että tuleeko tästä yhtään mitään, Murto muistelee.

– Uran lopettaminen ei ollut missään vaiheessa vaihtoehto. Luotin siihen, että joskus tämä selviää.

Murto kävi talven aikana syvissä vesissä, kunnes maaliskuussa vihdoin helpotti. Hän pääsi pitkän odotuksen jälkeen tekemään hyppyharjoituksia ja pahimmat kivut jalassa olivat hävinneet.

Kuva: Tomi Hänninen

Uuteen kauteen oli silti lähdettävä varovaisin tavoittein. Jalkavamma oli yhä mysteeri, joten harjoituksissa oli edettävä rauhallisesti. Kesän alla Murron ainoa toive oli päästä kilpailemaan.

Kauden ensimmäinen kilpailu kotimaisemissa Salossa oli vielä hakemista, mutta kesäkuun alussa hymy palasi Wilma Murron huulille. Hän sijoittui Turussa järjestetyissä Paavo Nurmen kisoissa kuudenneksi tuloksella 425. Tuskin hän olisi itsekään uskonut kaksi kesää aikaisemmin, kuinka onnellinen hän voisi olla puhtaasta ylityksestä korkeudesta 425.

– Urheilua arvostaa ihan eri tavalla, kun se on hetkeksi otettu pois. Alkukaudella olin älyttömän onnellinen pelkästään siitä, että pääsin tekemään sitä, mistä tykkään.

Urheilua arvostaa ihan eri tavalla, kun se on hetkeksi otettu pois.

Wilma Murto

Nollasta Euroopan huipulle

Murto lähti kauteen ilman minkäänlaisia tulostavotteita. Tilanne oli keväällä niin epävarma, ettei hän villeimmissä kuvitelmissaankaan ajatellut ylittävänsä saman kesän Kalevan kisoissa korkeutta 460.

Kesä kulki kuitenkin nousujohteisesti. Muutamassa ensimmäisessä kilpailussa Murto vakiinnutti tasonsa korkeuden 425 paikkeille. Suoritustaso pysyi samana, mutta lyhyemmän vauhdin ja kilpailutuntuman hakemisen vuoksi kovemmat tulokset olivat aluksi utopiaa.

Kesäkuun lopulla syntyi kuitenkin EM-raja 445 Somerolla. Kuukautta myöhemmin Murto teki Kalevan kisoissa uuden ulkoratojen ennätyksensä 460.

– Positiivinen ajattelu vie siihen, että tuloksiakin tulee. Kaiken järjen mukaan minun ei pitäisi olla missään loistavassa kunnossa, mutta silti pystyn tekemään tuollaisia tuloksia. Kyllähän se luo uskoa loppukauteen ja tuleviin vuosiin.

Kuva: AOP

Edelliset kisat Murto on jo hypännyt täysimittaisella vauhdilla, mutta jalkavamma vaatii yhä veronsa. Murto ei vielä pääse samoihin nopeuksiin kuin ennätystalvena 2016. Myös tekniikassa on hiomista. Kalevan kisojen huippuhyppyään Murto kuvaili "räkäiseksi" suoritukseksi.

– Siitä tiedän, ettei 460 ole mikään yläraja tälle kaudelle.

EM-kisoissa mahdollisuudet jopa mitaliin

Kalevan kisat antoivat Murrolle itseluottamusbuustin matkalla Berliinin EM-kisoihin. Hän tajusi, että kaiken mennessä nappiin hän voi pärjätä jopa niin hyvin, että saavuttaa uransa parhaan sijoituksen aikuisten arvokisoissa.

Kaksi vuotta sitten Murto oli Amsterdamin EM-finaalissa seitsemäs. Nyt on tarkoitus panna paremmaksi, kunhan Murto ensin selvittää tiistain seiväskarsinnan.

Murto on kauden Euroopan tilastossa yhdeksäntenä. Nappionnistumisella jopa mitali voisi olla mahdollinen. Kaksi vuotta sitten Amsterdamissa pronssia tuli tuloksella 465.

– 465 on ylitettävissä, mutta se on vaikea tehdä oikeassa paikassa. Mitaliin on mahdollisuus, ei sitä kannata sinänsä vähätellä. En ota kuitenkaan paineita Suomen joukkueen mitalitavoitteista.

Wilma Murto. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

On helppoa uskoa, kun Murto sanoo, ettei hän ota paineita. Hän on edellisen puolentoista vuoden aikana kokenut niin paljon, että hän osaa asettaa asiat mittasuhteisiin.

– Nämä ovat minulle toiset aikuisten EM-kisat. Olen sen ikäinen, että katsotaan sitä menestystä vaikka viidensissä kisoissa, Murto naurahtaa.

Nyt on tärkeintä nauttia etuoikeudesta urheilla. Nautinnon sivutuotteena tulee menestystä, jos on tullakseen.

Lue myös: