Suora

 • Jukolan viestin maaliintulo
 • Kooste Jukolan viestistä
 • Rallin MM, Sardinia, ek 17 - live
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: USA - CHI
 • Marika Teini: Rouva kersantti - työ joka mahdollisti ammattiurheilun

Minna Kauppi hehkutti tuoretta MM-hopeamitalistia: "Marikalle sopii tehdä asiat prikulleen täydellisesti"

Marika Teini on ollut tällä kaudella Suomen naisten joukkueen ykkössuunnistaja ja kantanut menestyspaineet hyvin. Yle Urheilun asiantuntija Minna Kaupin mielestä Teini on osoittanut todellisen huippu-urheilijan merkkejä useaan otteeseen.

suunnistus
Marika Teini keskimatkalla MM-kisoissa 2018, Latvia
Marika Teini.Touho Häkkinen/Suunnistusliitto

Marika Teini otti ehkä hieman yllättäen toukokuussa keskimatkalla EM-kultaa, mutta on hallinnut sen tuomat menestyspaineet hyvin Latvian MM-kisoissa. Yle Urheilun asiantuntijan Minna Kaupin mukaan Teini näytti keskimatkan MM-hopeasuunnistuksessaan kylmähermoisuutensa, sillä Teiniä ei haitannut edes EM-kisojen jälkeinen pakollinen muutaman viikon juoksutauko kantakalvon repeämän takia.

– EM-kisojen jälkeen kaikki ei ole ollut ihan täydellistä, mutta silti hän pystyi lähes virheettömään suoritukseen. Onhan tuo nyt ihan huikeaa, Kauppi hehkutti.

– Fyysisesti Marika ei olisi tänään mitenkään pystynyt Natalian (Gemperle) vauhtiin, mutta juuri tätä kylmäpäisyyttä Marikassa ihailen: hän on tosi taitava suunnistaja ja oli mikä MM-kisa tai mikä kisa vain, niin hän pystyy kaivamaan sen parhaan tuloksen.

Latviassa oli Kaupin mielestä samantyyppistä maastoa kuin keväällä EM-kisoissa Ticinossa, Sveitsissä. Teini hallitsi tämän hyvin eikä tehnyt virheitä, ja juuri tällä virheettömällä suunnistuksellaan hän otti mitalin.

Tietää, miten asiat pitää tehdä

Teini on valmistautunut tähän kauteen erittäin hyvin, sillä ennen kauden alkua hän harjoitteli Sveitsissä kuukauden ajan ja ennen MM-kisoja Latviassakin noin kuukauden verran. Kaupin mukaan tällaiseen valmistautumiseen tarvitaan tietynlainen mielenlaatu ja urheilija.

– Se vaatii tietynlaisen persoonan, että jaksaa kuukauden verran "tetsata" Sveitsin tai Latvian maastossa, eikä tule väsymystä maastoa kohtaan. Sillä vielä MM-kisoissakin pitää olla sitä nälkää, Kauppi muistutti.

– Ilmeisesti Marikalle sopii tehdä asiat prikulleen täydellisesti, ja sitten tehdä täydellinen suoritus sen jälkeen.

Omalla urallaan muun muassa yhdeksän MM-kultaa voittanut Kauppi naurahtikin, ettei vastaavanlainen valmistautuminen olisi sopinut hänelle lainkaan.

– Mutta sehän se on se huippu-urheilijan merkki, että tietää, miten asiat pitää tehdä, tekee just niin ja sitten tulee ja ottaa mitalin kotiin.

Naisissa mitalisauma aina olemassa

Tällä kaudella Teini on ollut Suomen naisten maajoukkueessa ykköstähti, sillä Merja Rantanen, Saila Kinni ja Venla Harju ovat äitiyslomalla. Teini on kantanut menestyspaineet hyvin.

– Marika on näyttänyt sen, että hän tietää, mitä tekee, eikä paljon paineista välitä. Se on todellisen huippu-urheilijan merkki, ja suunnistuksessa se on tosi, tosi tärkeää. Siellä jos pää ei pysy kylmänä, niin jälki voi olla tosi rumaa.

Suomen MM-kisojen menestys on ollut viime vuosina vahvasti naisten harteilla. Kaupin mukaan Suomen naisten joukkueen tekeminen on ollut tasaisen vahvaa senkin jälkeen, kun hän lopetti uransa viitisen vuotta sitten.

– Naisissa mitalisauma on aina ollut olemassa, ja se mitali ollaan melkein joka vuosi saatu. Se taas on osoittanut, että venymistäkin on ollut aina, eikä virheisiin ole sorruttu.

MM-kulta jo "nurkan takana"

Henkilökohtaista maailmanmestaruutta sen sijaan ei ole saavutettu muutamaan vuoteen. Pitkällä matkalla sen toivat Kauppi ja Heli Jukkola viimeksi vuonna 2007, keskimatkalla Kauppi juhli MM-kultaa vuonna 2012, sprintissä taasen ei naisten puolella mestaruutta ole tullut lainkaan.

Kaupin mukaan MM-kulta on kuitenkin tuloillaan. Tänäänkin se oli hänen mukaansa ”periaatteessa nurkan takana”.

– Pikkuisen tarvitaan vielä fyysistä kovuutta, sillä muutamat juoksevat selkeästi kovempaa. Kun siihen saa vielä lisäpontta, niin se alkaa olla naulausta vailla valmista, Kauppi vakuutti.

Lue myös:

Teini suunnisti MM-hopealle – hallitsevan maailmanmestarin kisa täysi katastrofi

MM-hopeamitalisti Teini harmitteli hyvän olon tunnettaan: ”Tätä ei saisi varmaan sanoa, mutta olisin mieluusti voittanut”

EM-kultamitalisti Marika Teini hakee lisää arvokisamitaleja MM-kisojen keskimatkalta tiistaina: "Minun ei tarvitse tehdä ihmeitä pärjätäkseni"

Teinin kokemus näyttää suuntaa MM-joukkueelle – "Jokaisessa kilpailussa tavoittelemme paikkaa kuuden parhaan joukkoon"

Marika Teini on treenannut yli kymmenen vuoden ajan kaksi kertaa päivässä noustakseen suunnistuksen huipulle, työ armeijassa mahdollistaa päätoimisen huippu-urheilun: "Hyvän kesän jälkeen MM-mitali ei vaadi ihmeitä"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat