Suora

  • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.
  • March Madness: North Dakota Bisons - Duke 23.3.
  • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
  • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
  • Urheilustudio
  • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
  • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
  • Planica, miesten joukkuemäki
  • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit

Mitalia tavoittelevan suomalaistähden valmentaja lähtee New Yorkiin juhlistamaan syntymäpäiviään kesken Berliinin EM-kisojen: "Se ei vaikuta tekemiseeni mitenkään"

Kristiina Mäkelän valmentaja Tuomas Sallinen ei ole paikalla, kun naisten kolmiloikan EM-finaali on ohjelmassa perjantaina.

Yleisurheilun EM 2018
Kristiina Mäkelä
Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä viime syksyn Ruotsi-ottelussa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

BERLIINI. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä uskaltaa sanoa sen rohkeasti ääneen. Hän tavoittelee perjantain kolmiloikkafinaalissa mitalia yleisurheilun EM-kisoissa Berliinissä.

Mitali on Mäkelälle realistinen tavoite. Pari viikkoa sitten Kalevan kisoissa hän loikki uuden ennätyksensä 14,31, joka on enää kahdeksan sentin päässä Heli Koivula Krugerin Suomen ennätyksestä. Kauden Euroopan tilastossa Mäkelä on seitsemäntenä.

Kalevan kisoissa Mäkelä loikki ensimmäistä kertaa urallaan viisi kertaa yli 14 metriä yhdessä kilpailussa. Hän on itseluottamusta täynnä, kun uran paras kilpailu tuli EM-kisojen kenraaliharjoituksessa.

– Tavoitteni on saavuttaa täällä mitali. Siihen pitää uskaltaa tähdätä, mutta kentälle ei kannata mennä mitalinkiilto silmissä. Ensin pitää tehdä oma hyvä suoritus. Kalevan kisojen pitkistä hypyistä on hyvä muistikuva, joka otetaan käyttöön ja tehdään sitäkin paremmin, Mäkelä sanoi tiistaina Suomen joukkueen hotellilla.

Valmentaja lähtee New Yorkiin

Naisten kolmiloikan karsinta on luvassa keskiviikkona. Siihen Mäkelä valmistautuu valmentajansa Tuomas Sallisen kanssa. Sallinen kuitenkin lähtee Berliinistä New Yorkiin kesken EM-kisojen. Sallinen täyttää elokuussa 60 vuotta ja juhlistaa asiaa matkustamalla Yhdysvaltoihin vaimonsa ja tuttavapariskunnan kanssa.

Perjantain finaali jää Salliselta välistä.

– Se ei vaikuta tekemiseeni mitenkään. Minun ja Tuomaksen välillä on hyvä luottamus ja informaatio pelaa. Kun sinne finaaliin mennään, tarvitsen vain jonkun katsomaan askelmerkin kohdalleen ja se on hoidossa, Mäkelä totesi.

Sallisen matka oli sovittu ennen kuin hänen ja Mäkelän valmennussuhde alkoi maaliskuussa. Valmentaja yritti siirtää matkaa, mutta se ei onnistunut.

Mäkelän mukaan tärkein työ valmentajan kanssa on jo tehty ennen kauden päätapahtumaa. Hänelle on tärkeää, että Sallinen pystyi matkustamaan Berliiniin alkukisojen ajaksi henkiseksi tueksi, mutta perjantain loppukilpailussa Mäkelä ei valmentajaansa enää kaipaa.

– Siinä vaiheessa hyppyjä ei enää muuteta, eikä minulla ole muutenkaan ollut tapana keskustella hirveästi valmentajan kanssa kisan aikana.

Flunssa iski Kalevan kisojen jälkeen

Mäkelän ja Sallisen valmennusyhteistyö alkoi talven hallikauden jälkeen. Kaksikko on hionut Mäkelän jalkoihin lisää voimaa, mikä on näkynyt loikissa parempana pitona.

Kalevan kisat oli osoitus siitä, että kolmiloikkaaja on tehnyt oikeita asioita vaikean talven jälkeen. Suomen mestaruuden jälkeen tuli kuitenkin pieni pelästymisen hetki, kun Mäkelä sairastui flunssaan.

– Kurkussa ja nielussa oli pieni pöpö, joka ei loppupeleissä vaikuttanut juuri mitenkään. Saimme hyvin palauduttua niistä harjoituksista, joita tehtiin. Nyt on hyvä tunne, Mäkelä kertoi.

Flunssa kesti vain pari päivää, kun Mäkelä keksi omaperäisen flunssalääkkeen. Moni pelkää sairastuvansa hotellihuoneen ilmastoinnin takia, mutta Mäkelällä vaikutus oli päinvastainen.

– Kotona oli niin kuuma, ettei siellä pystynyt nukkumaan. Otin hotellin pariksi yöksi, että saa ilmastoinnin avulla nukuttua viileässä. Se tauti lähti sillä..

Naisten kolmiloikan karsinta on ohjelmassa keskiviikkona Suomen aikaa klo 12.05. Finaali on perjantaina klo 21.07. Suorat lähetykset TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa.

Lue myös:

Milloin Mäkelä loikkii ja Helander heittää? Katso tästä yleisurheilun EM-ohjelma

Henkisesti raskaan talven läpikäynyt Kristiina Mäkelä näytti epäilijöilleen häkellyttävällä tavalla: "Tuntui kauhealta, kun tiesin, että olisin voinut olla vaikka kuinka kovassa kunnossa"

Mäkelä hätyytteli jo kolmiloikan SE:tä, naisten kuulassa todellinen yllätyspaukku – Kalevan kisojen lauantai hetki hetkeltä

Suosittelemme

Tuoreimmat