Suora

  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
  • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
  • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi

Sairastuvalla pitkään kärvistelleen Antti Ruuskasen iskukyky on täysi arvoitus ennen keihäänheiton EM-karsintaa: "Minulle sopii pieni epävarmuus ja levottomuus ennen näitä tärkeitä koitoksia"

Kaksinkertainen EM-mitalisti Antti Ruuskanen vakuuttaa, että loukkaantumiset eivät vaivaa häntä enää.

Yleisurheilun EM 2018
Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen on saavuttanut urallaan kolme arvokisamitalia.AOP

BERLIINI. Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen tunnetaan arvoituksellisista vastauksistaan. Ruuskanen osaa ylläpitää kieron savolaisen mainettaan, mutta tällä kertaa hän antoi selkeitä lausuntoja terveydentilastaan.

Ruuskanen oli koko viime kesän poissa kilpailuista, kun hän toipui edellissyksyn olkapääleikkauksesta. Kun olkapää vihdoin saatiin kuntoon, Ruuskanen loukkasi pohkeensa heinäkuun alun Joensuun gp-kisassa. Kipu säteili pohkeesta nilkkaan, minkä vuoksi Ruuskanen päätti jättää Kalevan kisat välistä.

Berliinin EM-kisojen alla hän sanoo olevansa täysin terve.

– Kipu on jalasta kokonaan poissa. Oli hyvä veto jättää Kalevan kisat väliin, etteivät nämä EM-karkelot vaarannu ollenkaan, Ruuskanen sanoi Yle Urheilulle tiistaina Berliinissä.

Ruuskasen kesä on muuten mennyt suunnitelmien mukaan. Hän on heittänyt kolmessa kilpailuissa, joissa pisin kaari on kantanut 82,59 metriä.

Berliinin EM-kisoissa tuolla tuloksella ei juhlita, mutta Ruuskanen etenee asia kerrallaan. Keskiviikkona luvassa on miesten keihäänheiton karsinta.

– Tavoite on kahdentoista joukkoon, tyyli on vapaa. Finaalissa pitäisi sitten tulla kesän parhaimpia heittoja.

"Olkapää on sataprosenttisessa kunnossa"

Ruuskasella on EM-kisoista hyviä muistoja. Vuonna 2014 hän voitti Zürichissä EM-kultaa ja kaksi vuotta myöhemmin tuli EM-pronssia. Mitaliputken jatkuminen Berliinissä on epätodennäköistä, sillä Ruuskanen on Rion olympialaisten jälkeen viettänyt aikaa lähinnä sairastuvalla.

Syyskuun 2016 olkapääleikkauksen jälkeen Ruuskanen oli lähes kaksi vuotta sivussa kilpailuista. Hän palasi heittämään tämän vuoden kesäkuussa Oulussa, jolloin tulos jäi 76,91 metriin. Seuraavassa kisassa tuli EM-raja, ja heinäkuun alussa Joensuussa heittämisessä alkoi olla jopa hieman sitä vanhaa Ruuskasta.

– Olkapää on sataprosenttisessa kunnossa. Joensuussa oli hyviä kaaria, odottelimme jo 85-metristä sieltä, mutta ei tullut, Ruuskanen sanoi.

Antti Ruuskanen
Vaikka ilmeestä voisi päätellä toisin, Ruuskanen saapui Yle Urheilun haastatteluun rennon ja iloisen oloisena.Jari Kärkkäinen / Yle

Joensuun jälkeen jalkavamma pakotti Ruuskasen takaisin sairastuvalle.

– Siinä on aina oma jännityksensä, kun on ollut kuukauden tauko kilpailuista. Tässä uralla on sen verran heittoja ja kisoja takana, että suunnilleen tiedän, miten siellä mennään.

Ruuskanen kuitenkin vakuuttaa, että hän on pystynyt tänä kesänä heittämään täysillä tehoilla myös kilpailujen ulkopuolella.

"Ei niitä mitaleita ole jaettu etukäteen"

Sen verran Ruuskasessa on kieroa savolaista, ettei hän anna kovin selkeitä vastauksia iskukyvystään. Mies on terveenä, mutta mihin asti kunto riittää?

Euroopan tilaston kärkimiehet ovat heittäneet tällä kaudella yli 90-metriä, joten mitaliin vaaditaan todennäköisesti todella kova tulos.

– Minulle sopii pieni epävarmuus ja levottomuus ennen näitä tärkeitä koitoksia. Ne lisäävät onnistumisen mahdollisuutta, Ruuskanen kuittasi.

Keihäänheitossa suurimpia mitalisuosikkeja ovat saksalaiset Johannes Vetter, Thomas Röhler ja Andreas Hofmann sekä Viron Magnus Kirt ja Tshekin Jakub Vadlejch.

Suomen Oliver Helander ja Ruuskanen ovat kärkitaistelussa haastajia.

– Ei niitä mitaleita ole jaettu etukäteen. Helle voi aiheuttaa sen, että alusta on pehmeä, joten joitain yllätyksiä voi tulla sekä karsinnassa että finaalissa. Monesti on ollut vähän huono juttu, että kisat ovat peräkkäisinä päivinä. Jos olisi välipäivä tai pari, finaalin taso voisi nousta.

Miesten keihäänheiton karsinta on ohjelmassa keskiviikkona klo 14 alkaen. Finaali on luvassa torstaina klo 21.22. Suorat lähetykset TV2:ssa, Areenassa ja Yle Puheessa.

Lue myös:

Suomen yleisurheilijoiden pääkisa edessä – kärkikaartilla hankalat kaksi vuotta Rion olympialaisten jälkeen

Oliver Helander on suomalaisen yleisurheilun salaperäinen supertähti, josta kukaan ei tunnu tietävän mitään – käsipallolukio Ruotsissa jäi yllättäen kesken, kun omissa oloissaan viihtyvä multilahjakkuus valitsi keihäänheiton

Milloin Mäkelä loikkii ja Helander heittää? Katso tästä yleisurheilun EM-ohjelma

Helpottava uutinen: jalkavaivasta kärsinyt Ruuskanen lähtee EM-kisoihin – "Mies on viittä vaille täydessä iskussa"

Raju lahjakkuuskato on käynyt suomalaisessa keihäänheitossa – lajivalmentajan mukaan ajatusmaailman ja asenteiden täytyy muuttua, jotta Suomi pystyy yhä tuottamaan olympiamitalisteja: "Menneisyydessä on tehty asioita väärin"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat