Suora

  • Käsipalloliiga, miesten 4. loppuottelu Dicken - Cocks

EM-uintien ensikertalaiset opettelivat ottamaan paikkansa arvokisoissa, ennätysten jahtaaminen toi paineita – "Aika monella on ollut täällä samanlaisia fiiliksiä kisa-altaassa"

Uinnin EM-kisat Glasgowssa olivat ensimmäiset arvokisat Anton Herralalle,

uinti
Anton Herrala.
Jussi Nukari/Lehtikuva.

- Ei pidä nöyristellä, mutta ei voi mennä takki aukikaan.

Tamperelaista uintiseura TaTU-uimaseuraa edustava Anton Herrala tiivisti monen Suomen uintijoukkueen tuoreemman tulokkaan tunnot Glasgow'n EM-kisoissa. Herrala kilpailee muutaman muun tavoin ensi kertaa pitkän radan EM-kisoissa.

- Täällä on ennen kaikkea oppinut sitä, miten täällä ollaan.

Herrala kaipasi itseltään parempia aikoja, mutta 24-vuotias tähtää tiiviisti eteenpäin. Keskiviikkona hän ui 50 metrin vapaauinnissa 35:nneksi. Hänen ennätyksensä matkalta on 22,51 viime vuodelta.

Naisten 200 metrin selkäuinnissa HSS:n Vilma Ruotsalainen oli 25:s ajalla 2.18,58, ja ensimmäiseen altaanmittaan kului 32,59 sekuntia.

- Ei ole kovin erikoinen aloitus, mutta lopussa tuli todellinen kuolema, Ruotsalainen kuvasi.

Hän arveli, että jatkossa arvokisoihin pitäisi päästä rennommalla fiiliksellä. Glasgow'ssa 22-vuotias uimari haki ennätyksiään ja koki siitä paineita.

- Aika monella on ollut täällä samanlaisia fiiliksiä kisa-altaassa kuin minulla, Ruotsalainen sanoi ja kertoi juttelevansa uimarin sielunelämästä entisen päävalmentajan Petteri Laineen kanssa.

Mäkelä hioo vetojen osumista

Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä, 19, harmitteli, ettei käännös osunut kohdalleen 100 metrin perhosuinnissa. Lyhyemmällä matkalla käsivedot eivät osuneet maaliintulossa, joten Mäkelällä on selvä kehityskohde.

- Kun läpi vuoden treenaa lyhyellä radalla, pitkällä radalla käännökset ja maaliintulo ovat haasteena. Pitää ottaa joko startista yksi delfiinipotku vähemmän tai enemmän, tihentää vetotahtia tai sitten ottaa yksi ylimääräinen käsiveto. Minulle on vielä arpapeliä, osuvatko kädet seinään vai eivätkö ne osu, Mäkelä tuumasi.

Hän oli satasen perhosessa 43:s ajalla 54,46.

- Taso alkaa vakiintua. Keskinkertaisellakin uinnilla pystyy uimaan ihan ok, ennätyksestään 0,39 sekuntia jäänyt Mäkelä sanoi.

Samalla matkalla joukkueen kuopus, espoolaisen Cetuksen 18-vuotias Sergei Kuznetsov oli 51. ajalla 55,19. Hän ei antanut itselleen armoa aikuisten arvokisadebyyttinsä viimeisessä henkilökohtaisessa lajissa.

- Täällä on ihan samat starttipallit ja sama vesi kuin muuallakin, ennätyksestään lähes sekunnin jäänyt Kuznetsov totesi.

Uimari Kivirinta kertoi oppineensa tästä kaudesta paljon: "Minusta tulee todella vaarallinen"

Oululaisuimari Veera Kivirinta aikoo vaatia itseltään, valmentajaltaan Tommi Pulkkiselta ja omalta ryhmältään enemmän, jotta saa uransa tulevissa kisoissa kaikki palaset kohdalleen.

- Nyt kun uin näin huonosti, tiedän, että minusta tulee todella vaarallinen, kun tästä treenaan. Nyt jäi aika paljon paukkuja varastoon, Kivirinta kertoi.

Glasgowssa Kivirinta karsiutui välieristä molemmilla rintauintimatkoilla. Keskiviikkoisella 50 metrillä hän oli 13:s, mutta kun edellä oli kaksi suomalaista, Kivirinnan tie meni tukkoon kauden parhaasta ajasta 31,42 huolimatta.

Kivirintaa parempia suomalaisia olivat Jenna Laukkanen (31,03) ja Ida Hulkko (31,11).

- Harmittaa, että jatkopaikka jäi näin lähelle, sanoi Kivirinta, joka ylsi viidenneksi kahden vuoden takaisten EM-kisojen 50 metrin rintauinnissa.

Glasgow'ssa Kivirinta oli todella ärtynyt omasta kisaamisestaan viime lauantaina satasen rintauinnin jälkeen, mutta välipäivät muuttivat 23-vuotiaan mielentilan. Kivirinta kertoi saaneensa parin viime päivän aikana rauhallisen "sensei-olon".

- En ole asettanut olympialaisia vielä tavoitteeksi, mutta mietin, että tämä vuosi on paras aika mennä huonosti. Opin tästä kaudesta paljon, Kivirinta kertoi.

Kaudessa on ollut vastoinkäymisiä muun muassa lapaluiden kanssa. Kivirinta aikoo jatkossakin satsata harjoittelun määrään ja laatuun.

- Katselin ennen uinteja sellaista kuvaa, jossa olen hiihtämässä 30 asteen pakkasessa, ja ripset ovat ihan jäässä. Mietin vaan, etten tehnyt sitä turhaan, Työn määrä ja laatu ei vaan täällä näkynyt, Kivirinta tuumasi.

Lue myös:

Neljä suomalaista pääsi EM-uinneissa välieriin – Jenna Laukkasen harteilta putosi kivi

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat